Hae YLEstä:
Haku

Esineet: Suomen kansallismuseon kokoelmat

Maan povesta - Suomen arkeologiaa

Maan povesta -ohjelmasarjassa tutustutaan suomalaisen kulttuurin juuriin esihistoriasta lähtien. Mitä esihistoriasta on tänä päivänä jäljellä ja miten tavallinen ihminen voi tutkita näitä jälkiä maastossa?

Ohjelmasarjassa arkeologit kuljettavat meidät aikamatkalle niin kaivauksille, tutkijoiden maailmaan kuin mattimeikäläisten takapihoille ja pelloillekin aina Ahvenanmaalta jäämerelle. Matkan varrella tarkastellaan kalliomaalauksia ja kuppikiviä, kaivetaan esiin keskiaikaista kaupunkia, pistäydytään jätinkirkolla ja linnan raunioilla, kalmistokaivauksilla ja hautaröykkiöillä. Välillä kiivetään rautakautiselle linnavuorelle tai samotaan kivikautisilla asuin- ja hylkeenpyyntipaikoilla. Osa kohteista on meille suomalaisille tuntemattomia ja osa niistä tunnetaan jopa paremmin ulkomailla.

Näillä verkkosivuilla annetaan lisätietoa sarjan kuvauspaikoista, arkeologiasta tieteenä sekä arkeologian opiskelusta Suomessa. Voit myös testata arkeologian tietosi ja taitosi pienessä kilpailussa. Taitavin löytää uuden muinaisjäännöksen!

Sivuihin liittyy myös keskustelu-osio, jossa voit kysyä viikoittain vaihtuvilta arkeologian asiantuntijoilta sarjasta, sarjan teemoista tai arkeologiasta yleensä.

» Kirjallisuutta

Arkeologiaan liittyvää kirjallisuutta

Keskustelu

Osallistu keskusteluun arkeologiasta.
Pelaa Haluatko arkeologiksi -peliä!

Tutustu kuvauspaikkoihin

Elävä kivikausi

Elävä kivikausi -sivusto esittelee arktista kulttuuriamme ennen historiallista aikaa

Esihistorian opetuspaketti

Kansallismuseon esihistorian opetuspaketti.

Arkeologiaan liittyvää kurssitarjontaa

Ilahduttavan monet avoimet yliopistot, työväenopistot jne. järjestävät kursseja ja luentoja, joiden myötä voi perehtyä arkeologiaan.