Mitä arkeologia on?
Arkeologia tutkii ihmisen jälkeen jättämiä ja maaperässämme säilyneitä jäänteitä, tehden tulkintoja menneisyyden kulttuureista. Pääasiallisesti arkeologiaa tutkii aikaa, jolta ei ole säilynyt kirjallisia lähteitä, mutta etenkin viime vuosina ovat lisääntyneet myös historiallisen ajan tutkimuskohteet ja kiinnostus niihin. Arkeologian tutkimusalan aikahaarukka on siis melkoisen laaja.
Arkeologin pääasiallinen tehtävä on tutkia ja suojella muinaista kulttuuriperintöämme. Päämääränä tässä on säilyttää mahdollisimman paljon menneisyyttä tuleville sukupolville. Arkeologin työtä ohjaa tässä muinaismuistolaki.
Arkeologiaa voi opiskella pääaineena kolmessa yliopistossa, Helsingissä, Turussa ja Oulussa. Sivuaineena arkeologian voi valita lisäksi Jyväskylän, Joensuun ja Vaasan yliopistoissa.
Avoimen yliopiston arvosanoja voi suorittaa arkeologiassa Helsingin, Turun ja Oulun yliopistoissa. Myös jotkut kansanopistot tarjoavat arkeologiaan liittyvää kurssimuotoista opiskelua.
Muinaisajan tekniikoista kiinnostuneille on tarjolla kolmessa vuodessa suoritettava artesaanitutkinto Lounais-Suomen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa Mynämäellä.