arkisto
arkisto 1999 arkisto 2001 arkisto 2002 arkisto 1998 arkisto 2003    
   
 aikataulu
tammikuu
helmikuu
marssia
huhtikuu
toukokuu
kesäkuu  
heinäkuu
elokuu
syyskuu

lokakuu
marraskuu
joulukuu
     
     
     
     
     

 

10.1.2000    ohjaus Ria Karhila
Naurun aiheet, parhaat vitsit, tilannekomiikka, itselle nauraminen ja vahingonilo. Tunnelmapaloja eri kulttuureista. Stand-up komiikkaa kameran edessä. Mukana mm. Caisan huumoriklubin esiintyjiä ja Rainer Kaunisto, joka esittää "Mustan Saaran".

17.1.2000     ohjaus Kristiina Tuura
Hatidza ja hänen miehensä Smail muuttivat takaisin Sarajevoon viiden Suomessa asutun vuoden jälkeen. Siellä tuhoutunut koti on nyt kunnostettu ja kaksi lastenlasta on ehtinyt syntyä Hatidzan pakolaisvuosien aikana.

25.1.2000    ohjaus Seppo Seppälä
Kuinka ulkkareilta sujuu savonkieli ja kalastus? Siilinjärven Onkivedellä syksyisessä sateessa tapaamme Fay Eskinin Englannista, Petronelle Mundomban Zairesta, Christopher Goodwinin Zimbabwesta ja Ahmed Akarin Tunisiasta. Juontaja Michelle Sujballi.

31.1.2000    ohjaus Jean Bitar
Jean Bitar lähti tapaamaan kolmen vuoden tauon jälkeen äitiään ja veljeään Libanoniin. Hän seurasi veljensä ja yli 80 vuotiaan äitinsä elämää viikon ajan heidän kotikaupungissaan Jouniehissa, joka sijaitsee kymmenen kilometrin päässä pääkaupungista Beirutista. (TV 1 Kulttuuriohjelmat ja Bitar Films Oy yhteistuotanto)

7.2.2000     Ohj. Kristiina Tuura
Miten käy Kalevala maahanmuuttajalta? Mukana mm. muusikot Meissa Niang ja Maarika Autio, Michelle Sujballi ja Aram Aflatuni sekä reportaasi entisestä maahanmuuttajasta, Jelka Ovaska-Novakista, joka on kääntänyt Kalevalan sloveniaksi.

21.2.2000
Basaarin väki vieraili Vienan Karjalassa kyselemässä kyläläisiltä kotiseuturakkaudesta ja Suomeen muuttohaaveista.

6.3.2000    ohjaus Kristiina Tuura
Basaarin juontaja, nuori mies Aram Aflatuni jututtaa maahanmuuttaja-vanhusta ja kysyy mitä on olla isoisä vieraalla maalla. Voiko kotimaasta perittyä isoisän mallia soveltaa uudessa kotimaassa? Miltä tuntuu kun lapsenlapset eivät puhu isovanhempien äidinkieltä?

13.3.2000    ohjaus Anssi Vuohelainen
"Kirje kaupungin laidalta" on kahden 11-vuotiaan eri puolilla maailmaa asuvan tytön tarina lähiöstä. Debby asuu Namibian pääkaupungin Windhoekin esikaupungissa Katuturassa ja Jasmin Vantaalla Hakunilassa. Kansainvälinen kulttuuriprojekti Culture in the neighbourhood on saattanut tytöt yhteen.

27.3.2000    ohjaus Victor Belousov
Neuvostoliitossa Mihail oli suomalainen. Suomessa häntä pidetään venäläisenä. Juuriltaan suomalainen, fyysikoksi opiskellut New Yorkin akatemian kunniatohtori Mihail Halme muutti Neuvostoliiton hajottua Helsinkiin. Miten miehestä, joka Suomeen saapuessaan oli asunnoton, rahaton eikä osannut edes maan kieltä, on tullut vakavasti otettavan vientiyrityksen johtaja?

10.4.2000    ohjaus Michelle Sujballi
Yksi ihminen, kaksi kulttuuria. Miltä tuntuu elää kaksikulttuurisena tai kasvattaa kaksikulttuurista lasta Suomessa? Kuinka tärkeä on isän osuus kaksikulttuurisen lapsensa elämässä? Kaksikymppiset suomalais-kenialainen Lea ja suomalais-nigerialainen Nnenna, jamaikalainen Suomessa asuva pienen tytön isä Russell sekä 6- ja 8-vuotiaiden somalityttöjen suomalainen äiti Jutta kertovat monikulttuurisen elämän iloista ja suruista. Toinen lähetys tiistaina

11.4.

17.4.2000    ohjaus Ria Karhila
Tuula-Maija Magga-Hetan mukana kuljetaan saamelaisen arjen, taiteen sekä kansainvälistyvän Lapin teitä. Toinen lähetys tiistaina

18.4.

24.4.2000    ohjaus Carina Chela
Carina Chela kertoo perheensä tarinan. Tarina alkaa viime vuosisadan alusta libanonilaisesta kylästä, jatkuu Venezuelan kautta Englantiin ja lopulta Suomeen, jossa hän nyt asuu. Ohjelmassa meri tuo kaksi mannerta, kaksi kulttuuria ja kaksi perhettä yhteen ja samalla erottaa ne. Siinä liikutaan huumorilla urhean venezuelalaisen isoisän tarinoissa, 60-luvun svengaavassa Lontoossa ja Venezuelan hienoissa merimaisemissa. Vanhat kaitafilmit, 60-luvun musiikki ja intohimoiset Carina Chelan kirjoittamat tekstit antavat erikoisen mausteen tämän perheen tarinalle.

1.5.2000    ohjaus Ria Karhila
Vappujuhlat! Juontaja Aram Aflatuni kutsuu koolle Basaarissa vuosien varrella tutuksi tulleita maahanmuuttajia. Muusikoiden, kirjailijoiden, näyttelijöiden, runoilijoiden lisäksi mukana on suuri joukko erivärisiä ja iloisia suomalaisen vapun juhlijoita.

22.5.2000    ohjaus Gustavo Consuguera
Kolumbiassa on sodittu yli 40 vuotta. Gustavo Consuegra kertoo elämästään, siitä mitä on tapahtunut yhdessä maailman väkivaltaisimmassa ja kauneimmassa maassa.

BASAARI: CITY FOLK

29.5.2000
Basaarin kesä vietetään viime vuonna tutuksi tulleen City Folk-sarjan mukana Euroopan suurkaupungeissa tutustuen kaupunkien ihmisiin. Jokaisessa ohjelmassa esitellään kolme henkilöä, joista osalla on monikulttuurinen tausta. Ensimmäisessä jaksossa matkataan naapurimaamme Viron pääkaupunkiin Tallinnaan tapaamaan 20-vuotias sosiaalialan opiskelija Aivar Kuusk, 70-vuotias venäläinen kuoronjohtaja Natalia Zaplinskaja sekä USA:sta Tallinnaan muuttanut 53-vuotias professori Leon Miller.

5.6.2000
City Folk Tukholmassa. Tukholman kauniita maisemia rakastava Abbe Ibrahim on kuuluisan ravintolan Café Operan johtaja. Victoria Ström on uskovainen, työtön ex-tarjoilija, joka auttaa vähäosaisia esimerkiksi etsimällä heille tavaroita ja vaatteita roskalaatikoista. Christopher Shorooi on 14-vuotias lavoilla esiintyvä "kid with the blues", joka soittaa ja laulaa blues-musiikkia.

19.6.2000
City Folk Norjan pääkaupungissa Oslossa. Oslolainen Camilla Bones lopetti koulun 15-vuotiaana ja ryhtyi freelance-tanssijaksi ja malliksi. Tällä hetkellä turhautunut 18-vuotias pohtii huolestuneena tulevaisuuttaan. Vuonna 1944 syntyneen kirjailijan Eysten Eggenin isä työskenteli erään norjalaisen natsijulkaisun toimittajana ja äiti oli johtajana pääministeri Vidkun Quislingin natsipuolueen naisliikkeessä. Eysten kertoo monien norjalaisten natsiperheiden lapsien vaikenevan taustastaan edelleen. Pakistanilainen Rubina Zahids saapui Norjaan 60-luvulla järjestettyyn avioliittoon. Kulttuurisokin ja sopeutumisen jälkeen hän on omien tyttäriensäkin kohdalla sitä mieltä, että järjestetyt avioliitot ovat parhaita avioliittoja.

26.6. 2000
City Folk Hampurissa. Saksalainen, kokoikänsä Hampurissa asunut Hanz Gunther Haufe murtaa laillisesti ihmisten kassakaappeja ja pitää siitä. Vanha merimies asuu yksin, mutta oman rakkaan Helgan kuva on sängyn vieressä seinällä. Annemarie Knapp on elänyt seitsemän kuukautta taivasalla ja sen jälkeen yli kaksi vuotta kodittomien suojassa. Nykyään Annemarie auttaa kodittomia "Keskiyön linja-autosta" jakaen heille ruokaa ja vaatteita. Saksalaisten vanhempien kasvattama turkkilaistyttö Tanja Zeran on itsenäistynyt jo 14-vuoden iässä. Tuolloin hän kävi koulua ja teki töitä elättääkseen itsensä mm. ravintolatyöntekijänä. Nyt Tanja tekee töitä Hayat-nimisessä turkkilaisessa lehdessä ja kuuntelee mielellään nuorten kysymyksiä ja ongelmia paikallisella nuorisotalolla.

3.7.2000
City Folk Rotterdamissa Hollannissa. 73-vuotias Indonesiasta kotoisin oleva Wilpiana van der Poel hoitaa päiväkodissaan päivittäin yli viittäkymmentä lasta, joista osa on laittomien siirtolaisten perheistä. Hänellä itsellään on seitsemän lasta ja viisitoista lastenlasta. Lou Buitendijk on ryhtynyt vanhoilla päivillään toteuttamaan unelmaansa, eli tekemään juttuja lehtiin. Entinen jalkapalloilija on elänyt yksin avioeron jälkeen 23 vuotta ja toivoo saavansa kolmesta lapsestaan edes valokuvan nähtäväkseen. 50-vuotias kuuden lapsen isä Ruben Arnhem on aloittanut kampaamoalalla jo vuonna 1975. Kampauksien teon ja hiusten leikkauksen lisäksi hänen kohtalokseen on osoittautunut naistenmetsästys.

10.7. 2000
City Folk Itävallassa Innsbruckissa. Entinen narkomaani ja alkoholisti Gerhard Schatz on huumeita käyttävien ystäviensä kuolemista johtuen hankkiutunut eroon aineista meditoinnin avulla. Elämän totuus löytyi hänen kohdallaan Intiasta, nykyään hän on kasvissyöjä ja luomujuuston valmistaja. Vuonna 1992 Itävaltaan Ghanasta muuttanut Bella Bello Bitugu on jalkapalloa pelaava lääkäriopiskelija. Hän käy pitämässä musiikkiterapiaa pienille leukemiapotilaille kahdesti viikossa. Tyrolin maakuntateatterista aikoinaan poisajettu ja kotinsa Innsbruckin Kellariteatterista löytänyt Barbara Weber on kymmenen työttömänä vietetyn vuoden jälkeen löytänyt uuden työn nukkien maailmasta. Elämään kuuluu myös tarinankerronta Saligenin alueella vuorilla.

24.7.2000
Kolme henkilökuvaa Portugalista, Porton kaupungista. Fernando Fernandes on kirjanmetsästäjä ja kirjakauppias, joka rakastaa biljardin pelaamista sekä mahdottomia lyöntejä. Olympiamitalisti Rosa Mota on vahvistanut naisurheilijoiden asemaa maassaan ja tuonut menestystä Portugalille voittamalla tärkeitä juoksukilpailuja. Carlos Jorge kertoo mustalaisten juhlista sekä siitä, kuinka hänet on hyväksytty opettajaksi mustalaisena.

31.7.2000
Kolme henkilökuvaa Kööpenhaminasta Tanskasta. Putte-nimisen mäyräkoiran kanssa asuva mies esittelee asekokoelmansa ja kertoo metsästysharrastuksestaan. Kuljetusyrityksessä työskentelevä mies jätti työnsä tyttärensä takia. Nyt hän on kehittänyt autoon kiinteän pölykapselin ja toivoo keksinnöstään menestystä. Puusepän poika Peter Madsen on ollut koko ikänsä kiinnostunut höyrykoneista. Tällä hetkellä hänen kiinnostuksen kohteena on kuuraketit ja toiveissa matka kuuhun ystävien kanssa.

BASAARI EUROOPASSA vei katsojat elokuun aikana neljään Euroopan maahan.

7.8.2000    Norjassa
Dang Van Thy saapui Norjaan 14-vuotiaana jalattomana sodan uhrina Vietnamista. Yhteinen kieli sijaisperheen kanssa löytyi piirtämällä. Tänään hän on taidemaalari. Pikkuruinen Foula Eriksen kasvoi sokeainkoulussa Kreikassa. Hän Ihastui Griegi Solveigin lauluun joka johdatti hänet lopulta Norjaan. Sieltä hän löysi aviomiehen ja juurtui. Joan Pau interreilasi Barcelonasta pieneen kalastajakylään Pohjois-Norjassa ja jäi sinne. Joan Pau on lauluntekijä jonka inspiraationa on pohjoisen luonto. Ohjelman päättää vietnamilainen perhe suksilla. Äidille ja isälle hiihtäminen on yhtä kidutusta mutta lapset rakastavat sitä – eikä vanhempien auta muu kuin seurata perässä.

14.8. 2000    Itävallassa
Ohjelmassa tutustutaan Itävallan arkeen maahanmuuttajan näkökulmasta. Itävallassa poliisi pitää jokaista mustaa afrikkalaista mahdollisena rikollisena, Charles Ofeodu on kotoisin Länsi-Afrikasta. Hän toimii opettajana wieniläisissä kouluissa. Ofeodu, kuten usea muu afrikkalainen, on politiikan ja median uhri. Häntä on väitetty huumekauppiaaksi. Springergasse on pieni katu Wienin maahanmuuttajien kaupunginosassa. Monet wieniläiset ovat muuttaneet pois alueelta sillä Springergassen ovat vallanneet maahanmuuttajat sekä heidän ravintolansa ja kahvilansa. Arki Springergassella on hyvin värikäs. Tämä on herättänyt alkuperäisissä asukkaissa ristiriitaisia tunteita. Mukana on myös otteita rasismin vastaisesta mielenosoituksesta Wienissä.

21.8.2000    Saksassa
Berliini, pikku Istanbul. Kreuzberg on monikulttuurinen kaupunginosa Berliinissä. Ohjelma antaa puheenvuoron usealle ensimmäisen ja toisen polven maahanmuuttajalle. Jos saksalaiset alkavat ahdistella, toiset turkkilaiset auttavat meitä. Siksi täällä on turvallista olla. Tuntuu kuin olisimme Turkissa. Berliiniä kutsutaankin pikku Istanbuliksi, kertovat Kreuzbergiläiset koulutytöt. Monet asiakkaat ovat sitä mieltä että turkkilaiset ovat hyviä kampaajia, siksi he tulevat meille. Perheeni on ylpeä minusta ja liikeyrityksestäni. En kuitenkaan voi näyttää heille lävistyksiäni, kertoo turkkilaissyntyinen kampaaja. Huumeveikko ei pääse aineista eroon ilman apua, ei vaikka naisit hänet, veisit hänet imaamin puheille tai lähettäisit hänet Mekkaan, selittää huumeiden vastaisen projektin vetäjä. Halki ohjelman rappaavat turkkilaispojat Berliini-rappiaan. He kertovat olevansa kreuzbergiläisiä, eivät turkkilaisia tai arabeja.

28.8.2000    Hollannissa
Nyt bailataan! Vanessa Felter on 17-vuotias surinamilaistyttö Hollannista. Ohjelman alussa Vanessa saa ensimmäisen lävistyksensä – ja sitten bailaamaan! Hänen kaulassaan kimmeltää paksu kultainen ketju. - Sain sen äidiltäni kun kuukautiseni alkoivat, kun minusta tuli nuori nainen. Se kuuluu surinamilaisiin tapoihin, kertoo Vanessa. - Pitäisikö mennä naimisiin vai ei? Miehet haluavat naisen joka sormelle. Se ei käy meille, pohtivat Vanessa ja ystävättäret ja valittavat surinamilaismiesten epäluotettavuutta. Rakkauden, seurustelun, avioliiton ja perhe-elämän kysymyksiä setvimässä ovat myös Vanessan äiti ja naapurit – sekä tietenkin poikakaverit.

BASAARIT SYKSYLLÄ 2000

4.9.2000    ohjaus Kasimir Lehto
Tsekkiläinen David opiskelee kuvanveistoa ja on vaihto-opiskelijana Helsingissä. Suomalainen Kasimir opiskelee elokuvakoulussa ja suomalais-egyptiläinen Kaisa teatterikoulussa Davidin kotikaupungissa Prahassa. Ikää kaikilla on kaksikymmentä ja risat. Onko hulluutta lähteä ulkomaille täysin vieraan kielen keskelle opiskelemaan? Voiko silloin oppia mitään? Miltä maistuu elämä yksin ulkomailla, kuinka selvitä, mitä uutta itsestä oppii? Entä mikä ahdistaa?

18.9.2000    ohjaus Pentti Turunen / Zen City Communications
Ensimmäiset pakolaiset Somaliasta tulivat Suomeen noin kymmenen vuotta sitten. Leila Omar tuli heidän joukossaan. Kymmenen Suomen vuoden aikana Leila on opiskellut nuoriso-ohjaajaksi, tekee töitä ja opettaa koripalloa. Leilan tyttäret Miski ja Mumtas lähestyvät teini-ikää. Usein Leilalta kysytään, mistä maasta hän on peräisin. Kukaan ei tunnu uskovan, että Leila on somalialainen, koska käsitykset somalialaisesta kulttuurista ja naisen alistetusta asemasta eivät sovi yhteen modernisti pukeutuvan, töitä tekevän ja vieraaseen kulttuuriin helposti sopeutuvan reippaan nuoren naisen olemuksen kanssa. Leila on kokenut kaiken nuorena: avioliiton 15-vuotiaana, äidiksi tulon 16-vuotiaaana, eron ja pakolaisuuden 17-vuotiaana.

25.9.2000    ohjaus Seppo Seppälä
Troolari "Kronborgin" kapteeni Olli Kortman vie vieraansa Porvoon saaristoon Onakseen. Intialaiset Aman ja Harpal Kaur, kreikkalainen "Black Mike" ja costaricalainen Sue Willberg elävät 36 tuntia suomalaisen meren syleilyssä.

PE 6.10.2000    klo 17:10 ohjaus Kristiina Tuura
Ohjelmassa keskustellaan naisen asemasta eri kulttuureissa, hunnun käyttämisestä, ympärileikkauksesta, isalmilaisesta naisesta,ja länsimaisen naisen katseen kulttuurisidonnaisuudesta. Keskustelijoina Najat Ouakrim, Maria Lappalainen, Ljudmila Paajanen, Claudia Gröndahl, Yonca Ermutlu, Tatjana Michtchenko, Shukri Omar Ahmed ja Eliane Ricardo Multanen. Suomalainen ja uussuomalainen naiskulttuuri kohtaavat Helsingissä ensi viikonloppuna järjestettävässä NainenKatso! -elokuvafestivaalissa.

9.10.2000    ohjaus Kristiina Tuura, Shukri Omar Ahmed, Tatjana Michtchenko, Ljudmila Paajanen, Eliani Ricardo-Multanen ja Klaudia Gröndahl
Koivukylässä, "Soliferin pellolla" sijaitse yksi sadoista suomalaisista viljelypalstoista. Soliferin pellolle on viimevuosina asettautunut maata viljelemään myös vantaalaisia uus-suomalaisia. Basaarissa toimii viisi maahanmuuttajanaista harjoittelijoina. He valmistavat yhdessä viljelypalstasta ja sen viljelijöistä mosaiikin. Siinä vuorottelevat kylvö ja sadonkorjuu, kokeneet viljelijät ja aloittelijat, maahanmuuttajat ja perusvantaalaiset, grillijuhlat ja kaatosateet.

16.10.2000    ohjaus Aram Aflatuni
Jokaisessa meissä sykkii taukoamatta. Basaari takoo ulos tätä sykettä neljän rumpalin voimin Jaalan metsissä. Inspiraation tunnetta ja luovia hetkiä kartoittavat mm. ghanalainen Daniel Foli, saamelainen Ulla Pirttijärvi ja suomalainen Paroni Paakkunainen.

30.10.2000     ohjaus Ria Karhila
Basaari Iijoen soudussa.

6.11.2000    ohjaus Michelle Sujballi
Elämä muuttuu, kun rakastuu ja valitsee ulkomaalaisen elämänkumppanin. Hanna Onwenilla on nigerialainen, Teija Eevalalla ghanalainen ja Riitta Vuori-Youssefilla egyptiläinen elämänkumppani. He keskustelevat siitä miten sukulaiset suhtautuvat heihin pariskuntana ja perheenä sekä siitä, minkälaisia kompromisseja täytyy tehdä arkielämässä lasten kasvatukseen, uskontoon ja elämänkatsomukseen liittyvissä asioissa.

20.11.2000    ohjaus Edward Kojonen
Neuvosto-Karjalan vuoden 1979 keskikoululaiset tapaavat luokkakokouksen merkeissä. Suomeen muuttaneet ja Petroskoihin jääneet luokkakaverukset sekä opettaja tapaavat toisensa vuosien jälkeen.

4.12.2000     ohjaus Devy Nagalingam
Suomalais-srilankalaisen Devy Nagalingamin ohjelma kertoo Padma Ojalasta, hänen lapsuudestaan sekä arjestaan Suomessa 9-vuotiaan Saara-tyttären kanssa. Padma on syntynyt 35 vuotta sitten Intiassa Machilipatnamin kaupungissa. Hän jäi orvoksi lapsena ja asui 24-vuotiaaksi paikallisessa suomalaisten perustamassa orpokodissa. Padma tapasi suomalaisen miehensä Intiassa ja asuu avioliitossa Raumalla nyt jo yhdettätoista vuotta.

11.12.2000    ohjaus Lena Wernick
Grigori Joffe - lääkäri ja muusikko - on Venäjän juutalainen ja Suomen kansalainen. Kymmenen Suomessa asutun vuoden aikana hän on täydellisesti oppinut suomen kielen, väitellyt tohtoriksi ja menestynyt lääkärinä, tutkijana ja kouluttajana. Kaikki tämä on vaatinut paljon työtä, mutta ei olisi onnistunut ilman haasteiden rakastamista ja aitoa inhimillisyyttä.