Skip navigation.
Home

Kirkon isänmaa

(YLE Radio 1 15.7. klo 9.06 - 10.00)

Kirkon ja isänmaan suhde on yhtä pitkä kuin maamme historiakin. Markku Heikkisen seurassa keskustellaan tällä kertaa suhteen tulevasta suunnasta vanhaa unohtamatta.

Tuhatvuotinen perinne Euroopassa: maata hallinnut valtio on sanellut jäsentensä uskonnon. Suomessa papit ovat olleet päättämässä maan asioista Säätyvaltiopäiviltä lähtien.

Pitkään ja hartaasti oikeistolla on ollut kirkon piirissä monopoli isänmaahan. Kansalaissodan aikana kirkko asettui valkoiselle puolelle. Kansalaissodan jälkeen papisto etsi suojapaikkaa kommunismin ja ateismin uhkaa vastaan sekä suojeluskunnista että Akateemisesta Karjala -seurasta.

Talvi- ja jatkosodan juoksuhaudoissa syntyi kaikupohjaa kansan kirkolle, jossa erityisesti sosiaaliset kysymykset nousivat selkeämmin esiin.

Vasta 1960-luvulla alettiin laajemmin arvostella kirkon verotusoikeutta ja läheistä suhdetta valtioon.

Nyt vasemmistopuolueetkin ovat luoneet toimivat yhteiskuntasuhteet kirkkoon. Yhdyskuntarakenteiden ryskyessä on kirkko avannut oviaan myös naispapeille ja erilaisille pienyhteisöille ja vähemmistöille, jotka eivät muodosta enää yksilökeskeisessä ajassa yhtenäistä kirkkokansaa.

Nyt Suomen evankelis-luterilainen kirkko etsii paikkaansa globaaleilla markkinoilla, jossa pääoma ei tunnusta enää isänmaata. Kansankirkon päivät ovat pian ohi.

Kirkon isänmaallisuutta Markku Heikkisen seurassa puivat kirkkohistorian laitoksen tutkija Ville Jalovaara Helsingin yliopistosta, professori Pirkko Lehtiö sekä Espoon piispa Mikko Heikka.