2002  Kesäkuu   Heinäkuu   Elokuu 


JALKAPALLON KUNINKAAT

Viherkenttien taiturit nousivat Brasilian slummeista

Brasilia tunnetaan paitsi sambakarnevaaleistaan myös tasokkaasta jalkapallostaan. Brasiliasta ovat kotoisin jalkapallon suuret nimet Garrincha ja Pelé, ja peli kiipeää huipulle myös tavallisten brassien harrastuslistalla. Brasilialaisille jalkapallo ei ole pelkästään peli muiden joukossa. Jalkapallon merkitys on niin valtava, että sen voi sanoa antaneen leimansa maan viime vuosisadan historialle. Ensimmäiset jalkapallon MM-kisat järjestettiin vuonna 1930, ja Brasilia on ainut maa, joka on osallistunut kilpailuihin joka kerta. Neljänä vuonna ovat brasilialaiset päässeet tuulettamaan maailmanmestaruuttaan.

Tänään nähtävä dokumentti Jalkapallon kuninkaat (Pelé, Garrincha, Dieux du Brézil) kertoo brasilialaisesta jalkapallosta ja sen historiasta. Koko maailma sai tuntea urheilun mahdin, kun slummien asukkaista koottu Brasilian maajoukkue alkoi saavuttaa menestystä. Dokumentti keskittyy erityisesti 1950 - 1970-lukuihin, jolloin keltapaitojen maine viherkenttien taitureina vakiintui.

Brasilialaiset jalkapallolegendat Garrincha ja Pelé päätyivät lopulta kulkemaan varsin erilaisia polkuja. Garrincha ajautui alkoholin maailmaan, kun taas Pelé pääsi paistattelemaan suosiossa. Silti molemmat ovat jääneet jalkapalloilun historiankirjoihin suurina vaikuttajina.

Jalkapallon kuninkaat -dokumentissa eletään riemukkaita voiton hetkiä ja koetaan karvaita tappion tunnelmia. Arkistojen kätköistä on löydetty harvinaisia paloja jalkapalloilun menneisyydestä ja sen suurista hahmoista.

Dokumentin on tuottanut laatuelokuvistaan tunnettu ranskalaisyhtiö AMIP.
Ohjaaja Jean-Christophe Rosé.
Tuotanto AMIP, Ranska, 2002.

[Takaisin]