2004  Kesäkuu   Heinäkuu   Elokuu 


Yhdeksän hyvää hammasta

Vuosisata elettyä elämää ja paljon videonauhaa

"Eikö olisi ihanaa tulla haudatuksi tässä mekossa?" kysyy vuoteella maaten tulisilmäinen, harmaatukkainen nainen Yhdeksän hyvää hammasta -elokuvan viime minuuteilla ohjaajalta, Alex Halpernilta, omalta tyttärenpojaltaan.

Mary Mirabito Livornese Cavaliere syntyi Brooklynissä 8.9.1899. Hänen vanhempansa olivat sisilialaissiirtolaisia ja Mary oli toinen 13 lapsesta. Mary kasvatettiin kuin poika ja hän ajatteli aina miesten ja naisten olevan keskenään tasa-arvoisia.

Halpern alkoi tehdä elokuvaa isoäidistään Nanasta 1995, samana vuonna, jona mustalaisnainen oli ennustanut Nanan kuolevan 96-vuotiaana. Nana vietti viime syksynä 104-vuotisjuhliaan ollen edelleen suvun matriarkka, äiti ja vaimo.

"Vaikka tunsinkin, että kilpajuoksu kuoleman kanssa oli alkanut, kun aloitin filmauksen, on elokuvani ylistys elämälle sekä elävän ihmisen kertomaa ainutkertaista historiaa ja perinnettä suvustani", kertoo ohjaaja itse, kun takana oli kolmen vuoden kuvaukset ja 40 tuntia materiaalia.

Samaan aikaan, kun Halpern ei halunnut tonkia suvun salaisuuksia, ei hän halunnut kuvata isoäitiään yhtään hellempänä kuin tämä todellisuudessa oli. Yhdeksän hyvää hammasta onkin kotivideoiden ja valokuvien värittämää tosielämän kertomusta, jonka päähenkilöt suruineen, rakkauksineen, perhedraamoineen ja iloineen ovat todella olemassa.

Nanan elämään on mahtunut maailmansotia, kaksi avioliittoa, joista toinen on uskomaton rakkaustarina vuosikymmenten odotuksesta ja kaksi lasta, joista perheen poika kuoli keuhkosyöpään. Nana katuu vain yhtä asiaa elämässään :"Minulla olisi täytynyt olla neljä lasta. Kaksi aborttiani olivat hirveitä erehdyksiä." Lisäksi Halpernille selvisi, että niin hyvä isoäiti kuin Nana oli, ei äitiys välttämättä ollut Nanan elämän keskipiste, vaan hän olisi mieluummin ollut laulaja kuin kotirouva.

Halpernin mukaan Nanan pitkän iän salaisuus on sarkastinen huumorintaju, joka ei petä edes silloin, kun Nana ilmoittaa, että hänet voi haudata yksinkertaiseen vanhaan laatikkoon, jossa pienet madot voivat syödä hänet.

Useasti palkittu Yhdeksän hyvää hammasta (Nine Good Teeth) on valmistunut 2002 ja sen on tuottanut Pickled Punk Pictures, USA.
ah-v

http://www.ninegoodteeth.com/
http://www.bbc.co.uk/bbcfour/documentaries/storyville/nine-good-teeth.shtml

Kuva: Alex Halpern



[Takaisin]