2004  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Amandla

Sunnuntaina 2.5.2004 TV2

Musiikilla rotusortoa vastaan

"Laulu pitää meidät hengissä", toteaa eteläafrikkalainen Lindiwe Zulu, entinen sotilas, äiti ja parlamentin jäsen sunnuntain dokumenttielokuvassa Amandla (Amandla! - South Afrika Protest Music), joka kertoo monta henkilökohtaista selviytymistarinaa keskellä apartheidia, kun musiikin vimma on ollut ainoa voima syrjintää vastaan.

Vuonna 1948 Etelä-Afrikan hallitus aloitti rotusortopolitiikan, eikä väkivaltaisuuksia loppujen lopuksi voitu välttää. Amandla merkitsee voimaa ja sitä on erityisesti poliittisissa protestilauluissa, joista yksi kuuluisin tehtiin apartheid-politiikan aloittaneesta pääministeristä Hendrik Verwoerdista. "What's Out Mr. Verwoerd" -niminen laulu soi vieläkin eteläafrikkalaisten huulilla.

Ohjaaja Lee Hirsch on vanginnut elokuvaansa ne maisemat ja tilanteet, joissa musiikkiperinne alkoi ja jatkuu. Hirsch oli jo vuosia kiinnostunut intohimoisesti vapauden kaipuusta kertovista protestilauluista ja vuonna 1993 hän myi omaisuutensa ja lähti Etelä-Afrikkaan. Palattuaan USA:han hän tapasi elokuvan toisen tuottajan, Sherry Simpsonin ja idea laulujen dokumentoimisesta kirkastui kunnianosoitukseksi eteläafrikkalaisille laulun tekijöille ja niiden esittäjille.

Haastateltavina on kymmeniä muusikoita, joiden joukossa ovat mm. Miriam Makeba, Hugh Masekela ja Vusi Mahlasela sekä useita maailmalla tuntemattomiksi jääneitä, rotusortoa vastaan laulavista ja soittavista muusikoista. Useat heistä karkotettiin isäinsä mailta vuosikymmeniksi. Lauluista monet kertovat Nelson Mandelasta, jota myös haastatellaan. Mustavalkoiset arkistonäytteet kertovat poliittisesta tilanteesta viime vuosikymmeninä.

Dokumentin on tuottanut Kwela Productions, USA.

Kuva: Kwela Productions



[Takaisin]