2004  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


MURHA TEKSASISSA

Keskiviikkona 22.9.2004 TV2

- mustaa ja valkoista - mustaa vai valkoista?

Mustaihoinen James Byrd murhattiin 7.6.1998 Jasperin aurinkoisessa pikkukaupungissa raahaamalla häntä köydessä auton perässä niin pitkälti, että ruumis silpoutui. Kolme valkoista "naapurinpoikaa" on syytettynä kidutusmurhasta.

Dokumentti on mustan ja valkoisen kuvausryhmän yhteistyön tulosta. Ryhmät kuvasivat puolentoista vuoden ajan yhteensä 200 tuntia materiaalia seuratessaan oikeudenkäynnin etenemistä ja kaupunkilaisten kahtia jakautuneita mielipiteitä oikeudesta ja rotukysymyksistä. Erilaisille formaateille tallentui kaksi eri totuutta, kun mustat haastattelivat mustia ja valkoiset valkoisia: 30 haastattelua, joista puolet mustien ja puolet valkoisten. Ministerillä, poliisilla, eläkeläisellä, työttömällä ja radioreportterilla on kaikilla mielipiteensä asiasta puhumattakaan uhrin ja syytettyjen omaisista.

Ison työn tuloksena syntyi monitasoinen tarina ristiriidoista ja rotuerottelusta sekä satunnaisia otoksia säälistä, ymmärtämisestä ja toivosta. Dokumentti on ollut Oscar-ehdokkaana ja sitä on esitetty lukuisilla festivaaleilla.

Ohjelman jännitys tiivistyy loppua kohden muillakin kuin vedonlyöjillä, jotka pelaavat oikeudenkäynnin lopputuloksella. Vaikka Teksasissa ollaankin, tosiasiat ovat tosiasioita. Mutta oikeus on sokea…

Dokumentin (Two Towns of Jasper - A Texas Muder in Black and White) ovat ohjanneet Whitney Dow ja Marco Williams. Tuotannosta vastaa Two Tone Productions, USA 2002.

Kuvat: TV2 Tiedotus



[Takaisin]