2004  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Turvallisuuden harhakuva

Keskiviikkona 8.9.2004 TV2

- Ohjaus Renita ja Hannes Lintrop

M/S Estonian tuhoisa onnettomuus 28. syyskuuta 1994 lamaannutti meidät kaikki. Sadat matkustajat menettivät henkensä ja lepäävät nyt merellisessä haudassa. Vain 137 ihmistä jäi henkiin. Milloinkaan aikaisemmin ei Euroopassa ole koettu näin tuhoisaa merionnettomuutta.

Estonian onnettomuudesta on välitetty valtavat määrät uutisia ja lehtijuttuja. Tapahtumalla on liikutettu rahaa ja valtaa, mutta yksilöt, onnettomuuden läpikäyneet tuntevat jääneensä kaiken alle.

Renita ja Hannes Lintropin dokumentti Turvallisuuden harhakuva kertoo muutaman Estonia-onnettomuudesta selvinneen tarinan - kuinka he suhtautuvat elämään ja kuolemaan, moderniin maailmaan ja sen moraaliin.

- Media ei valitettavasti mainesanoja saa. Haastattelemani matkustajat ihmettelevät tiedotusvälineiden tapaa tehdä kysymyksiä ja lähestyä heitä. Heistä on tuntunut, ettei se ole kiinnostanut, mitä todella tapahtui, vaan se, miten saada aikaan mahdollisimman järkyttäviä juttuja. Haastateltavien mielestä heidän sanomansa sai outoja muotoja, Hannes Lintrop kertoo.

Meille on luotu illuusio lauttamatkustamisesta ehdottoman turvallisena matkustusmuotona. Jos jotain pientä sattuisikin, pelastus tulisi nopeasti ja tehokkaasti. Illuusio on särkynyt.

- Mutta miten on mahdollista, ettei uusia lauttamatkustamisen turvallisuussäädöksiä laadittaessa onnettomuuden läpikäyneiltä ihmisiltä ole kysytty, mistä onnettomuuden

hetkellä oli huutavin pula, mikä olisi eniten auttanut tuhon hetkellä? Maksaako turvallisuus liian paljon? Paljonko olemme valmiit maksamaan, Hannes Lintrop kysyy.

Dokumenttiin on haastateltu virolaisia, ruotsalaisia, venäläisiä ja suomalaisia matkustajia sekä ruotsinvirolaista, kansainvälisen tukiryhmän edustajaa, Gunnar Bendreusta. Myös Estonian reittiä liikennöivän Mare Balticumin kapteeni Erich Moik on antanut haastattelun Hannes Lintropille.
(es. 23.9.98)

Kuva: kuvanauhalta



[Takaisin]