2004  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Valtio vapauden vei

Keskiviikkona 29.12.2004 TV2

Kolmen miehen erilaiset ratkaisut asevelvollisuuteen

Suomi on ainoa EU maa, jossa on mielipidevankeja. Amnesty International

Vuosi 2003. Suomessa on voimassa yleinen asevelvollisuus. Jokaisen suomalaisen miehen on mentävä armeijaan tai siviilipalvelukseen. Tässä dokumenttielokuvassa seuraamme kolmea nuorta miestä, jotka joutuvat asevelvollisuuden rattaisiin. Esa Juntunen menee armeijaan, Mika Leinonen siviilipalvelukseen ja Ilmari Suominen kieltäytyy näistä molemmista.

Armeija kestää 6 - 12 kuukautta. Siviilipalvelus kestää vuoden ja kuukauden. Ilmari eli totaalikieltäytyjä joutuu oikeustaisteluun Suomen valtiota vastaan mielipiteensä vuoksi. Pahimmassa tapauksessa hänet tuomitaan vankeuteen.

Asevelvollisuuden nimissä Suomen valtio ottaa itselleen oikeuden olla huomioimatta omaa perustuslakiaan sekä kansainvälisiä sopimuksia ihmisoikeuksista ja tasavertaisuudesta. Valtio riistää jokaiselta suomalaiselta mieheltä vähintään 6 - 13 kuukautta parhaista vuosistaan.

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet Joonas Berghäll ja Mika Hotakainen ja sen ovat tuottaneet Joonas Berghäll ja Pekka Karjalainen Mokul filmi Oy:stä.

ah-v



[Takaisin]