2005  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Comandante

Fidel Castro Oliver Stonen tuttavallisen dokumentin pääosassa

Vuoden 2002 helmikuussa amerikkalaisen elokuvayleisön rakastama ohjaaja Oliver Stone haastatteli amerikkalaisia vallanpitäjiä varpaillaan pitävää, tuolloin 75-vuotiasta Kuuban sankaria, Fidel Castroa. Tämäniltainen dokumentti on 30 haastattelutunnin tulos. Castrolla oli lupa katkaista haastattelut milloin vain, mutta hän ei halunnut.

Stone kysyy välillä hämmentäviäkin kysymyksiä. Oletteko koskaan tuntenut tarvetta puhua psykiatrin kanssa? Millaisena haluaisitte nähdä itsenne viimeisinä päivinä? Mistä maailmankaikkeus sai alkunsa? Castro miettii hetken tulkin välityksellä käännettyjä kysymyksiä, katsoo Stoneen ja kertoilee hiljakseen, useimmiten pilke silmäkulmassa näkemyksiään.

Kun puhe välttämättä kääntyy politiikkaan, on Castro vakava. Puheenaiheine ovat muun muassa J.F. Kennedyn murha, uusi maailmanjärjestys, huumesota, Kuuban tämän hetkinen tila, Viagra, mielipidevangit, Neuvostoliiton vallanpitäjät ja Sikojenlahden maihinnousu ja sen poliittiset taustakuviot. Ja tietenkin Castron naiset ja lapset.

Stone haastattelee Castroa pääosin tämän toimistossa ja kuvituksena on paljon mustavalkoisia arkisto-otoksia vallankumouksen ajoilta 1959, kun Castron sinnikkäät joukot suistivat Batistan vallasta sekä kuvia tämän päivän Kuubasta, sen kaupungeista, kouluista, rannoilta. Välillä lähdetään palvovan kansan pariin ja Stone huvittaa, kun kukaan ei tunnista häntä, vaan kaikki ihailijat pyörivät Castron ympärillä.

"Tekisittekö jotain toisin?" Stone tiedustelee elokuvan loppuminuuteilla. "Olisin varmaan kuta kuinkin samanlainen kuin nyt, mikäli syntyisin samanlaisiin olosuhteisiin. Älkäämme sortuko uskomaan, että tulevaisuus olisi helppo. Meitä saattavat odottaa vielä vaikeammat ajat", filosofoi elävä legenda, Fidel Castro ja saattaa Stonen lentokentälle.

Oliver Stone on myös tuottanut elokuvan vuonna 2003.

Kuva: TV2 Tiedotus
Teksti: Aila Havia-Venäläinen

[Takaisin]