2005  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Halon voimaa

- lämpöä, tunnelmaa ja elämäntapa

Halonvoimaa on lämmin ja juureva kuvaus 70-vuotiaasta porilaisesta halkokauppiasta Arno Lehtosesta ja hänen moni-ilmeisestä asiakaskunnastaan. Arno tuntee kaikki asiakkaansa ja heidän tarpeensa. Monenlaisista ihmisistä koostuvaa asiakaskuntaa yhdistää vahva tunne, kaipuu elävän tulen ääreen. Tulen äärellä ihmiset kokevat olevansa kotona, yhdessä, yhteydessä menneisiin sukupolviin. Elävä tuli antaa olemiselle juuret.

Arnon seurassa matkataan kesästä talveen, metsästä uuniin, auringosta tuleen. Arnon mukana jännitetään vanhan Nalle-Sisu kuorma-auton katsastusta ja viivähdetään hetki asiakkaitten kanssa, tulen äärellä - ollaan kotona maailmassa.

Arno Lehtonen on itse vannoutunut puilla lämmittäjä. Hän tekee työtään sydämellään. Siksi eläkkeelle lähteminenkään ei ole maittanut: "Vetäytyminen jatkuu suunnitelman mukaisesti". Hän on tehnyt halkokauppaa vaimonsa Eilan kanssa koko työikänsä. Isommalla Nalle-Sisulla hän hakee halot metsästä ja kolme mottia vetävällä pikkulavallisella kuormurilla hän ajaa ne asiakkaille. Kotipihassaan, Porin Uudenkoiviston puutaloalueella hän varastoi ja pilkkoo puut. Sieltä asiakkaat voivat hakea niitä korilla tai kassilla, jos saunapuut ovat huomaamatta loppuneet. Viikonloppuisin ja juhlapyhien aattopäivinä perheenisät tulevat peräkärryineen itse hakemaan polttopuita.

Arno tuntee kaikki asiakkaansa. Hän tietää minkä pituisia puita kenellekin viedään ja myös minkälainen suhde puulämmittämiseen kullakin asiakkaalla on. Arno on myös kiertävä "terapeutti". Hän tarinoi jokaisen asiakkaan kanssa ja kuuntelee heidän ilonsa ja murheensa. Joskus sattuu asiakas, jolle mikään ei käy, puut ovat väärän kokoisia ja väärän näköisiä ja ne kaadetaan väärään paikkaan, mutta Arno ymmärtää heitäkin: "Katos se o sillai, että niillä on omat sukat rytyss".

Myös tuli itsessään on terapeutti. Arno vie säännöllisesti puita myös dementiakotiin: "Ne oli kato ne dementikot taas ollu oikee kränäsell pääll ja tapellu keskeknäs eikä se hoitaja ollu millää meinannu saad niit rauhottummaa. Ni sitt se oli keksiny pistää tule uunii, nii jopa oli mammat ja papat rauhottunu uuni viäree istumaa ja kattelemmaa".

Ohjelma kuuluu YLE TV2 Dokumenttiprojektin ja AVEKin yhteisprojektiin Toinen Suomi.

Tuottaja Antti Välikangas, tuotanto Filmihalli Oy.

Kuva: Toinen Suomi/Filmihalli Oy



[Takaisin]