2005  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Kadonneen Kung Fun metsästäjät

- kiinalainen Kung Fu kaukana mietiskelystä ja mielenrauhasta

"Kuvittelin pitkään, että maineikkaassa Shaolin Kung Fussa ja muissa itämaisissa taisteluperinteissä ei olisi ensisijaisesti kysymys väkivaltaisesta kamppailusta, vaan oman itsensä kehittämisestä ja vastuuntuntoisesta suhtautumisesta maailmaan - ei toisten ihmisten brutaalista alistamisesta. Jouduin kuitenkin kohtaamaan totuuden toisen, pelottavamman ja pimeämmän puolen", toteaa dokumentin ohjaaja John Hakalax.

Suomessa leviävät yhä mitä monimuotoisemmat itämaiset taistelulajit, joissa välineet vaihtelevat omista käsistä ja jaloista keppeihin ja miekkoihin. Yhteistä kaikille lienee ainakin näennäinen pyrkimys johonkin henkisenpään. Korostetaan sielun voimaa ja elämän filosofiaa. Kannustetaan pasifismiin ja lähimmäisen rakkauteen.

Todellisuus näiden taistelulajien syntysijoilla, Kiinassa, on usein jotain aivan muuta.

John Hakalaxin dokumentissa johdatetaan katsoja matkalle Kiinan halki tutustumaan lännessä toistaiseksi tuntemattomaan maailmaan. Tämä road movie tuo eteemme kung fun ammattilaisia, jotka ovat hyvin kaukana utopiankaipuisille länsimaalaisille kehitellyistä meditoivista ja mielenrauhaa pursuavista karikatyyreistä. Hongkongilaisen kung fun suurmestari James Manin johdolla katsoja kohtaa maailman, joka on väkivaltainen, mielipuolinen ja demoninen.

Tässä samanaikaisesti koomisessa ja shokeeraavassa filmissä näkyy se raaka todellisuus, jossa tuhannet kung fua harrastavat, vähän paremmasta elämästä haaveilevat kiinalaiset elävät.

Vuonna 2003 valmistuneen elokuvan ovat ohjanneet John Hakalax ja Kim Finn ja tuottanut Hakalax Productions.
(es. 21.1.2004)

Kuva: John Hakalax
Teksti: mm/ Aila Havia-Venäläinen



[Takaisin]