2005  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Kadonnut muisti

- Mihin katosi PLO:n elokuva-arkisto?

PLO:n mittava elokuva-arkisto katosi mystisesti Israelin hyökätessä Beirutiin vuonna 1982. Arkiston mukana katosi osa Palestiinan kansan identiteettiä ja merkittävä osa tallennettua historiaa. Kukaan ei tiedä mitä arkistolle tapahtui, poltettiinko se vai saiko joku vietyä sen turvaan? Jos, niin missä se on nyt?

Dokumentissaan Kadonnut muisti (Kings and Extras) nuori palestiinalaisnainen Azza El Hassan yrittää selvittää kadonneiden filmikelojen mysteeriä. Jäljet johtavat Palestiinasta Jordaniaan ja Syyrian kautta Libanoniin. Lukuisien harhaanjohtavien vihjeiden ja umpikujien jälkeen Azza El Hassan päätyy nimettömän marttyyrin haudalle, jossa nauhojen väitetään lepäävän. Mutta kukaan ei kuitenkaan tunnu olevan kiinnostunut kaivamaan arkistoa ylös.

Dokumenttielokuva ei kerro pelkästään kadonneen elokuva-arkiston etsimisestä, vaan myös Palestiinan kansan ongelmallisesta tilanteesta tänään. Arkistoa etsiessään Azza El Hassan etsii palestiinalaisten kadotettua identiteettiä ja kertoo samalla tarinaa kansansa kohtalosta.

Dokumentti on valmistunut vuonna 2004 ja sen ovat tuottaneet yhteistyössä Majade Filmproduction, Yamama, WDR/ARTE, BBC ja YLE TV2.

Kuva: MA.JA.DE

[Takaisin]