2005  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Kiinan valloittajat

Mart Bakal on vaikutusvaltainen mies Yhdysvalloissa. Newyorkilainen miljonääripankkiiri ja Harvardin professori on menestynyt myös globaalissa investointibisneksessä. Valloitettuaan satoja yrityksiä Itä-Euroopassa, mies tähyilee maailman nopeimmin kasvavaan markkina-alueeseen, Kiinaan.

Bakal näkee Kiinassa loppumattomat markkinat kapitalismille. Hänen aikomuksenaan on ostaa yrityksiä halvalla, uudistaa niiden rakenne ja myydä ne sitten voitollisesti eteenpäin. Asiat eivät lähde kuitenkaan rullaamaan kitkatta Kiinassa, vaan Bakal tarvitsee hongkongilaisen ystävänsä Vincent Leen apua kulttuuritulkkina, sillä Kiina on liikekulttuuriltaan hyvinkin erilainen kuin Yhdysvallat. Tämän Bakal myös oppii kantapään kautta.

Lee on rikkaan ja vaikutusvaltaisen kiinalaisdynastian sukua ja hän kunnioittaa konservatiivisia perinteitä sukuaan ja yhteistyökumppaneitaan kohtaan. Bakal taas on amerikkalaisen liberalismin vankka kannattaja. Tämä yhtälö saa aika ajoin miesten välit kiristymään.

Bakal huomaa pian, että pelkästään rahalla ei tehdä bisnestä ja amerikkalainen suorasukaisuus on syytä jättää taka-alalle neuvoteltaessa kiinalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Bakal on vaikutusvaltainen mies Yhdysvalloissa, mutta Kiinassa sopimuksia syntyy vain Leen avulla, jos silloinkaan.

Ensimmäisen yrityksen jälkeen Bakal palaa turhautuneena maitojunalla kotiin. Mutta sinnikäs miljonääri ei luovuta. Miten lopulta käy? Kuinka kauan Bakalin on puurrettava, jotta Kiinan markkinat aukeavat?

Dokumentti luotaa myös Kiinan nykypäivää, jossa nopea markkinakehitys on luonut vaurastuvan keskiluokan. Hyvinvointi ei ole kuitenkaan tasaisesti jakautunut. Länsimaisten brändien reunustamilta kalliilta ostokaduilta ei ole pitkä matka köyhien kortteleihin. Se saa miettimään, kumman tulosta kehitys on: hyökkäävän liberalismin vai jarruttelevan konservatismin.

Ohjaajat Nick Torrens ja Jane St Vincent Welch. Tuotanto ABC TV, Australia, 2003.

Kuva: Making Movies Oy
Teksti: Pirita Pesonen



[Takaisin]