2005  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Lepakkomies ja rajanvetäjä

- mihin piirretään Naturan raja?

Viron EU-jäsenyyden kynnyksellä myös luonnonsuojeluohjelma Natura 2000 tuli naapurimaassa ajankohtaiseksi. Dokumentti Lepakkomies ja rajanvetäjä esittelee kolme miestä, joilla kaikilla on omalla tavallaan intohimoinen suhtautuminen luontoon ja mielipide Naturasta.

Suomalainen Seppo Vuolanto on innokas lintuharrastaja. Hän on myös EU-virkamies, jonka tehtävänä on piirtää Natura 2000 -luonnonsuojelualueen rajat Virossa. Vuolanto tietää, että rajanveto on vaikeaa. Luontoaktiivina hän haluaisi alueesta laajan, mutta huomioon on otettava myös maasta elantonsa saavat.

Virolainen Matti Masing on omistanut intohimonsa lepakoille. Hän yrittää viimeiseen asti suojella siivekkäiden koteja, vanhoja metsiä, joita uhkaa hakkuutuomio. Naturan ulottuminen lepakoiden kotipuihin asti on Matin tavoite, sillä ilman niitä lepakot eivät selviä. - Jonkunhan lepakoitakin on suojeltava, jos en minä, niin kuka sitten?

Saarenmaalainen Aivar Kallas katselee huolissaan, kun oudot virkamiehet mittailevat hänen synnyinseutujaan. Hän pelkää, että Natura tulee rajoittamaan liikaa maan käyttöä jolloin väki muuttaa Saarenmaalta pois elannon perässä. Kallaksen mielestä saarenmaalaisten mielipiteitä ei ole kuunneltu Naturaa suunniteltaessa. Natura 2000 -esitteelle hän ei löydä muuta käyttöä kuin polttamisen uunin pesässä.

Mitä tapahtuu kun virkamies, lepakkomies ja maanmies kohtaavat yrittäen kukin ajaa omaa asiaansa? Entä mikä yhdistää lopulta Mattia ja Aivaria?

Ohjaaja Jussi Jormanainen, tuotanto Icera Visions Oy, 2004.

teksti: Piritta Pesonen
Kuva: TV2 Tiedotus



[Takaisin]