2005  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Tabu

Iranilaiselokuvassa puhutaan neitsyydestä

"Kun naista kuvataan neitseeksi, se merkitsee puhtautta, kunnioitusta, säädyllisyyttä ja arvostusta", määrittelee iranilaisdokumentin naishaastateltava dokumentin alkupuolella.

"Minä olen mies. Minulla ei ole mitään menetettävää. Voin panna tyttöä ja sitten unohtaa hänet", tuumaa puolestaan mieshaastateltava.

Mitra Farahanin Tabu-elokuvassa (Tabu: Zohre & Manouchehr) puhutaan myös rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja uskonnosta. Neitsyys nousee kuitenkin pääaiheeksi. Mielipiteitä kuullaan muun muassa tiukasti Koraanin opeissa elävän perheenisältä, nuorilta naisilta ja miehiltä. Omat säväyksensä antavat prostituoidun kokemukset.

Neitsyyden voi myös kiertää: tehdään sigheh-sopimus, joka on sopimus tilapäisavioliitosta. Se voi kestää vaikkapa kaksi tuntia, eikä silloin seksi ole syntiä. Eräs lääkäri kertoo, miten hän on tehnyt immenkalvon korjausleikkauksen yhdelle naiselle kolme kertaa.

Neitsyys on paras tae päästä kunnon avioliittoon. Tosin naiset itsekin epäilevät, että vaikka sanovatkin olevansa neitsyitä, niin eivät miehet sitä usko. Kaikki ovat vain uskovinaan.

Elokuvan sisällä soljuvat dramatisoidut Iraj Mirzan runot yli sadan vuoden takaa.

Elokuvan on tuottanut Small Camera-Jérónimo, Iran, 2004. Tabu on nähty YLE Teemalla 16.3.2005

Teksti: Aila Havia-Venäläinen

[Takaisin]