[Takaisin]


ATOMIC CAFÉ

Satiirinen klassikko hulluksi tulleesta suurvallasta

Atomic Cafè on hyytävä, älykäs ja hilpeä amerikkalaisesta ydinasepropagandasta kertova kulttileffa. Se tarjoaa viiltävän terävän, mutta samalla hersyvän satiirisen analyysin kylmän sodan aikaisesta vainoharhaisesta ja pelokkaasta Amerikasta, jossa ydinaseita ihailtiin ja niiden vaaroja vähäteltiin.

Amerikkalaiset uskoivat atomipommin suojelevan heitä kaikelta pahalta, mutta toisaalta he pelkäsivät enemmän kuin mitään muuta joutuvansa itse tuon kaiken tuhoavan pommin kohteeksi. Ristiriita loi perustan kylmälle sodalle, joka vaikutti koko maailmaan.

Atomic Café yhdistää onnistuneesti 1940 -50 -lukujen arkistomateriaalia mustaan huumoriin ja paljastaa amerikkalaisten absurdin sinisilmäisen uskon ydinaseiden vaarattomuuteen. Elokuvan kiistattomiin kohokohtiin kuuluu pätkä, jossa sotilaat suojautuvat radioaktiiviselta säteilyltä pelkkien aurinkolasien avulla tai kun tavalliset amerikkalaisperheet harjoittelevat lähiöissä pommisuojien oikeaoppista käyttöä.

Atomic Café on vuodelta 1982, mutta se on vielä tänäänkin hyvin ajankohtainen elokuva. Atomic Cafésta tuli hitti heti valmistuttuaan. Sitä on esitetty filmifestivaaleilla ympäri maailman ja sen oikeudet on myyty lukuisiin maihin.

Ohjaajat: Pierce Rafferty, Kevin Rafferty ja Jayne Loader, USA 1982. (es.10.8.05)

Kuva: YLE Kuvapalvelu



[Takaisin]