[Takaisin]


Hetkiä oikeudessa

Ranskalaisessa oikeussalissa kuulee tarinan jos toisenkin

"Opetatteko TE minulle rikosoikeutta?" kivahtaa tuomari Michèle Bernard-Requin pariisilaisessa oikeussalissa teräaseen laittomasta hallussa pidosta yleisellä paikalla syytteessä olevalle miehelle, joka oman puolustuksensa mukaan kyseessä oleva veitsi on lähinnä työkalu, ei teräase.

Ohjaaja Raymond Depardon seurasi oikeussalissa yli 200 tapausta ja mukana on tusina. Syytettyjen ja syytteiden kirjo on kattava: pari rattijuopumusta, pari huumausaineiden hallussapitotapausta, ammuskelu, teräaseen laiton hallussapito, ajokortitta ajaminen, ex-tyttöystävän vuosia jatkunut häirintä, toistuvat taskuvarkaudet, huorittelu parkkipirkoille…

Jokaisen syytteenluvun jälkeen syytetty saa kertoa oman näkemyksensä asiasta, minkä jälkeen annetaan vuorot vielä syyttäjille ja puolustusasianajajille. Vaikka monet tapauksista ovat traagisia, ovat selitykset usein aivan hillittömiä - kuin suoraan kirjoitetusta komediasta ja usein pitää paikkansa vanha sanonta "missä on savua, siellä on tulta".

Monesti ihmettelee, miten Bernard-Requin jaksaa kärsivällisesti kerta toisensa jälkeen kuunnella mitä kiemuraisimpia puheenvuoroja ja jakaa tuomiot oikeudenmukaisesti, tapaus kerrallaan. Rangaistukset vaihtelevat sakoista ehdollisiin vankeusrangaistuksiin, yhdyskuntapalvelusta maasta karkoitukseen.

Raymond Depardonin dokumentissa oikeussali on tosi-tv:n näyttämö, jossa syytetyt paineen alla ja oman sietokykynsä äärirajoilla näyttävät käyttäytymisen inhimilliset ääripäät helpotuksesta kauhuun, yllätyksestä raivoon. Välillä ei tiedä, itkeä vai nauraa.

Dokumenttiprojektin Hetkiä oikeudessa (10 chambre instants d'audiences/10th District Court) on tuottanut Tele Images, Ranska 2004.

Kuva: Raymond Depardon, Magnum Photos
Teksti: Aila Havia-Venäläinen



[Takaisin]