2006   Kesäkuu    Heinäkuu   Elokuu 


Lentäjäpoika

Pekka Jänkälän valintana Klaus Kinskin elokuva

Lentäjäpoika ei ole ihan muotinmukainen dokumentti, vaan ohjaajansa, Klaus Kinskin näköinen teos, joka kulkee välillä toden ja tarun välimaastossa, välillä taipuen nerouteen, välillä hulluuteen. Tenhoava ja voimakas elokuva on hienosti toteutettu ja itse tarina on uskomaton.

Lentäjäpoika kertoo Dieter Dengleristä, joka nuorena poikana eli pienessä saksalaiskylässä, kun amerikkalaiset pommittajat avasivat tulen. Yksi koneista lensi niin matalalla, että Dieter sai katsekontaktin lentäjään omasta ullakkohuoneestaan. Siitä lähtien Dieter halusi olla lentäjän paikalla, koneessa sisällä ja siitä elokuvan alkuperäinen nimikin: Little Dieter needs to fly.

Sodanjälkeinen, köyhä Saksa ei voinut toteuttaa Dieterin hartainta toivetta, vaan nuorukainen lähti Amerikkaan ja kirjoittautui ilmavoimiin tehden muutaman vuoden ihan mitä vaan, mikä liittyi lentokoneisiin. Dieter kävi lukin, sai USA:n kansalaisuuden, mutta ennen kuin hän oli hankkinut lentäjän siipensä, hänet lähetettiin Lounais-Aasiaan sotakoneen kyydissä.

Kone ammuttiin alas lähellä Laosia, jossa hänet vangittiin ja häntä kidutettiin, kunnes Dieter pakeni kirjaimellisesti juosten läpi viidakoiden painajaismaisen kuukauden kuluttua. Dieter tunnustaa vieläkin kuulevansa kuolleiden tovereidensa ääniä.

Dieter Dengler on tarinankertoja, jonka kertomusten sisältö yhdessä Dieterin persoonan sekä Kinskin kuvallisten oivallusten kanssa sekoittavat sodan kauhuja ja inhimillisyyttä.

Kuolema ei huolinut Dieteriä sodassa, vaan hän sai arvoisensa sotilashautajaiset kuoltuaan 62-vuotiaana 2001. Hautajaiset päättävät myös Kinskin elokuvan.

Elokuvan on tuottanut ZDF Enterprises, Saksa, 1997. (es. 30.12.98)

Kuva: Kuva: ZPF Enterprises
Teksti: Aila Havia-Venäläinen



[Takaisin]