2006  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Punaiset esiliinat

Tämäniltainen toivedokumentti Punaiset esiliinat kertoo naisten kohtaloista Suomen punakaartissa 1918. Naisia liittyi punakaartiin keväällä 1918 erilaisiin tehtäviin: huoltojoukkoihin, sairaanhoitajiksi, vartiointitehtäviin ja aseelliseen toimintaan. Naiset itse perustivat useita naiskomppanioita, naisplutoonia, punakaartin naisosastoja ja naiskaarteja, joiden johdossa toimi usein naisia. Suurin osa oli nuoria 15-20 -vuotiaita tyttöjä ja monet olivat omien työväen ammattiosastojen jäseniä.

Noin 2000 naista liittyi naisasekaarteihin. Enimmäkseen he osallistuivat taisteluihin vain puolustustilanteissa. Harvoin heitä lähetettiin rintamalle hyökkäystilanteisiin. Monet naisasekaartilaiset saivat surmansa Tampereen puolustustaisteluissa ja kun saksalaiset valtasivat Helsinkiä, monet huoltojoukkoihin ja sairaanhoito-osastoihin kuuluneet naiset tarttuivat aseisiin.

Seppo Rustaniuksen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa elokuvassa naiskaartilaiset kertovat omaa tarinaansa erilaisissa tehtävissä. Yhtään aseellisessa toiminnassa ollutta naiskaartilaista ei enää tiettävästi ole elossa. Elokuvassa haastateltu Meeri Lindström toimi Kouvolassa aseellisessa vartiointitehtävässä vain lyhyen ajan. Ase kädessä, miesten housupuvussa esiintynyt nainen oli valkoisille kauhistus. Jos tällainen nainen ei saanut taistelussa surmaansa, hänet teloitettiin.

Ilmi Elo, yksi haastateltavista, tunnistaa itsensä Fellmannin vankileiriltä otetusta kuvasta. Hän oli tuolloin vasta viisivuotias! Nuoria, jopa 15-vuotiaita saatettiin syyttää valtiorikosoikeudessa avunannosta valtiopetokseen ja usein vain sillä perusteella, että he olivat keittäneet punakaartilaisille ruokaa.

Rustaniuksen elokuvassa naisest kertovat myös vangitsemisestaan ja tuomareiden ankarasta käyttäytymisestä silloisia tyttöjä kohtaan. Elokuvassa on ainutlaatuista, ennen julkaisematonta valokuva- ja arkistofilmimateriaalia. Venäläiset elokuvasivat Tampereella punakaartilaisia ja punakaartin sairaanhoitajia.

Elokuvan tuotanto Illumie Oy, 1997, tuotantotukea: AVEK/Pauli Pentti, TV2 Dokumenttiprojekti/Jarmo Jääskeläinen. (ed. es. 13.2.2001)

Kuva: YLE Kuvapalvelu
Teksti: Aila Havia-Venäläinen

[Takaisin]