2006  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Rajalla

- Dokumenttielokuva miehistä, jotka jatkosodassa kieltäytyivät ylittämästä vanhaa rajaa

Suomi taisteli jatkosodassa 1941 Saksan rinnalla saadakseen takaisin Neuvostoliitolle talvisodassa menetetyt alueet. "Sotilaat, se kamara jolle astutte on, heimomme veren kyllästämää maata. Teidän voittonne tulevat vapauttamaan Karjalan. Teidän tekonne luovat Suomelle suuren, onnellisen tulevaisuuden", kuului ylipäällikkö Mannerheimin ristiriitaisia tunteita herättänyt miekantuppipäiväkäsky.

Suomalaiset etenivät rivakasti vanhalle rajalle, mutta sitten yhteinen rintama repesi: kaikki eivät halunneet ryhtyä valloitussotaan. Miksi nämä miehet asettivat itsensä alttiiksi kuolemantuomiolle?

"Päämääränähän oli vain se, että me saisimme Karjalan takaisin. Meillä oli sellainen ajatus, että vanhalle rajalle pysähdytään", kertovat sotaveteraanit dokumenttielokuvassa Rajalla. Tapani Itärannan dokumenttielokuva kertoo miehistä, jotka kieltäytyivät ylittämästä vanhaa rajaa. Itäranta on haastatellut sotaveteraaneja, joista monet joutuivat sotaan vasta poikasina, ilman mitään sotilaskoulutusta. Dokumentin miehet kertovat karua tarinaa siitä mitä rajalla tuolloin oikein tapahtui, ja mitä he tänään siitä ajattelevat.

"Tappaminen ei ole minun hommaani, mutta oma henki on kallis. Jos minä en ammu, toinen ampuu", sanoo dokumentin veteraani. Toinen ihmettelee vieläkin "miten sieltä selvittiin, ja toimittiinko siellä järjellä ollenkaan".

Ohjaaja/ toimittaja: Tapani Itäranta
Tuotanto: YLE TV2 Dokumenttiprojekti, 2004 (es. 27.7.05)

Teksti: em/ah-v
Kuva: Eino Nurmi

[Takaisin]