2006  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Rakastatko minua?

- Mies etsii itseään menneistä rakkaussuhteistaan.

Ikääntynyt ohjaaja Lars Westman asuu Brasiliassa itseään nuoremman vaimonsa Barbaran kanssa. Vaimo kuitenkin karkaa yllättäen toisen miehen matkaan. Tämä saa Westmanin pohtimaan, mikä jälleen kerran meni vikaan. Westman päättää etsiä käsiinsä kaikki elämänsä naiset ja kysyä heiltä.

Dokumenttielokuva Rakastatko minua? kertoo yhden miehen rakkaushistorian ja piirtää niiden kautta kuvan miehen persoonasta. Karin, Ida, Eva, Gudrun ja Barbara - kaikki erilaisia naisia, joiden kanssa suhteet ovat rakentuneet eri lähtökohdista.

"Uskon rakkauteen vaikka se olisi kuinka vaikeaa, koska ilman rakkautta ei ole mitään", monesti rakkaudessa pettynyt mies sanoo.

Tarina alkaa viidenkymmenen vuoden takaa jolloin Westman oli vasta 15-vuotias. Tuolloin käsikynkässä kulki samanikäinen Karin, jonka kanssa seurustelu oli pikemminkin kaveruutta kuin rakkaussuhde. Westman kuitenkin muistaa, miten epätoivoisesti hän olisi halunnut rakastella ihanalta, jännittävältä ja naiselta tuoksuvan Karinin kanssa. Vuoden yhdessäolosta huolimatta nuorenmiehen toive ei koskaan toteutunut, vaan hänen piti odottaa 18-vuotiaaksi asti, jolloin tutustui Idaan. Idan kanssa kaikki kävi nopeasti: tulinen rakastuminen, kihlat, naimisiin, pieni kaksio ja kaksi lasta. Nyt Westmanilla oli perhe, josta hän oli aina haaveillut. Mutta silti jotain puuttui: Westmania vaivasi suunnattomasti se, ettei hänellä ollut kokemuksia muista naisista kuin Idasta.

Ei siis ihme, että pian kuvioihin astui toinen nainen: kaunis Eva, jonka kanssa Westman koki todellisen eroottisen heräämisen. Vuoden verran mies eli kaksoiselämää, kunnes ei enää kestänyt, vaan erosi Idasta. Rakkaus Evaan kuitenkin kuihtui ja Westman oli jälleen yksin. Westman oli pohjalla, ja vain lasten olemassaolo esti häntä tekemästä itsemurhaa.

Elämässä alkoi kuitenkin uusi luku, kun Westman tapasi toisen vaimonsa, vasemmistoaktiivi Gudrun Schymanin, joka on nyt ollut perustamassa feministipuoluetta Ruotsiin. Pitkän liiton jälkeen vuorossa olikin jo Barbara.

Dokumenttielokuva tuo mieleen Jim Jarmuschin elokuvan Broken Flowers (2005), jossa jätetty, keski-iän ylittänyt mies etsii käsiinsä kaikki entiset tyttöystävänsä ja tekee tärkeän matkan paitsi menneisyyteensä, myös itseensä. Rehellinen dokumentti pohtii paljon rakkauden olemusta ja mikä on se ydin - voisiko se olla anteeksianto?

Westman uskaltaa laittaa itsensä likoon, sillä hän ei näyttäydy mitenkään miellyttävänä miehenä - päinvastoin, dokumentti piirtää kuvan jopa hivenen ahdistavasta rakastajasta, joka vaatii kumppaniltaan loputonta omistautumista, mutta ei kuitenkaan kykene itse samaan. Westman onkin itsetutkistelun edessä, sillä hän haluaa elää yhdessä Barbaransa kanssa kunnes kuolema heidät erottaa.

Mielenkiintoinen ja koskettava dokumenttielokuva vetoaa varmasti kaikkiin, jotka ovat joskus rakastaneet, pettyneet, pettäneet tai tulleet petetyksi, jättäneet tai tulleet jätetyksi.

Teksti: Em
Kuva: Final Cut Productions

[Takaisin]