[Takaisin]


Syytettynä Nelson Mandela

40 vuotta kuuluisasta puheesta rotusortoa vastaan

"I have fought against white domination, and I have fought against black domination. I have cherished the ideal of a democratic and free society in which all persons live together in harmony and with equal opportunities. It is an ideal which I hope to live for and to achieve. But if needs be, it is an ideal for which I am prepared to die."

Nelson Mandela päätti yllä oleviin sanoihin puheensa ns. Rivonian oikeudenkäynnin alussa 20.4.1964. Hän ja seitsemän muuta olivat syytettyinä suunnitelmista hallituksen kaatamisesta väkivalloin. Kesäkuussa heidät kaikki tuomittiin elinkautiseen vankeuteen. Kun Nelson Mandela vapautettiin 11.2.1990, oli hän ehkä maailman kuuluisin vanki.

Ohjaaja Pascale Lamche kertoo nettihaastattelussa saaneensa idean tuottaja Nick Frasierilta, jonka tuottamia elokuvia on nähty meilläkin Dokumenttiprojektissa. "Nick oleskeli paljon Etelä-Afrikassa ja olisi mielenkiintoista tehdä elokuva Rivonian oikeudenkäynnistä, koska kukaan ei ole tapausta syvemmin tutkinut", taustoittaa Lamche elokuvaansa.

Vallanpitäjille piileskelevät ANC:n johtajat olivat terroristeja. Rotusortopolitiikan mukaisesti mustia kohdeltiin kuin koiria. Pelko vallitsi, eikä väkivaltaisuuksia voitu välttää. Mandelan johtama, rauhanomaisesti alkanut politiikka muuttui.

Syytettynä Nelson Mandela (Accused # 1 : Nelson Mandela) on kiehtova ja jännittävästi toteutettu kertomus yhdestä viime vuosituhannen arvoituksesta ja syistä, jotka johtivat kahdeksan ihmisen vankeuteen. Samalla elokuva on kertomus 60-luvun politiikasta ja maasta, josta sekä Neuvostoliitto että Yhdysvallat oli kiinnostunut.

Nelson Mandelan lisäksi haastatellaan muita vielä elossa olevia syytettyjä, puolustusasianajajia ja 60-luvun päättäjiä politiikasta CIA:han. Paljon on käytetty sen ajan mustavalko-otoksia, joita dramatisoidut jaksot rytmittävät.

Elokuvan on tuottanut Little Bird Limited, Irlanti, 2004. (es. 25.5.04)


Teksti: Aila Havia-Venäläinen



[Takaisin]