2006  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Taistelu mielikuvista

Sotaa kahdella rintamalla Lähi-idässä

"Tämä on taistelua kahdella rintamalla: mediasota ja sotilasoperaatiot palvelevat samaa päämäärää", toteaa Israelin armeijan majuri Sharon Feingold, joka vastaa armeijan tiedotuksesta ja kouluttaa sotilaita median kohtaamiseen. Sharon asuu Länsirannan ympärille rakennetun muurin ulkopuolella.

Feingold vertaa israelilaisten ja palestiinalaisten välistä sotaa Daavidin ja Goljatin taisteluksi, jossa Israel oli ennen vuoden 1967 sotaa Daavid. Nyt osat ovat hänen mukaansa vaihtunut ja yleinen mielipide on yleensä heikomman puolella.

"Kuolleet ja haavoittuneet eivät ole numeroita, vaan heillä kaikilla on nimi. Tätä näkökulmaa tv-asemamme käyttää. Annamme tapahtumille taustat", kertoo näkemyksestään betlehemiläisen tv-aseman johtaja, Raed Othman. Hän asuu perheineen muurin sisäpuolella ja haaveilee normaalista elämästä, viikonlopun vietoista perheensä kanssa ja - rauhasta.

Lähi-idän kriisi on ollut median keskipisteessä jo vuosikymmeniä, eikä median toimintaa tai motiiveja ole kyseenalaistettu. Monien arvioiden mukaan media on myös eräs keskeisistä tekijöistä kriisissä.

Yhden kriisin kautta havainnollistetaan monissa muissa miehitys-, kriisi- ja sotatilanteissa toistuvat median toimintatavat, kun länsimaalaisittain totutusta turvallisuuskoneistosta tulee samalla miehittäjä. Tämä sota on israelilaisten ja palestiinalaisten kotiovella, joten he peilaavat tulevaisuutta uutisten perusteella.

Tapio Kujalan suunnittelemassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa mennään palestiinalaisten ja israelilaisten tv- ja valokuvauskameroiden taakse katsomaan, miten yhdessä kriisissä toimivien median tekijöiden valinnat ohjaavat katsojien käsityksiä. Mikä ohjaa median tekijöiden oikeudenmukaisuuden käsitystä? Mistä ja kuinka löytyy se mitä kuvataan? Mitä katsojat loppujen lopuksi näkevät?

Dokumenttiprojekti: Taistelu mielikuvista (Battle of Pictures) -elokuvaa kuvattiin vuosina 2002-2005 ja sen on tuottanut Mediatori Productions, 2005.

Kuva: Tapio Kujala


[Takaisin]