[Takaisin]


JOHTOLANKA

Kuolemaantuomittu saa uuden alun

Tämäniltainen dokumenttiprojekti seuraa Yhdysvalloissa paljon huomiota saaneen ampumatapauksen oikeuskäsittelyä ja sen seurauksia. Välikohtaus tapahtui vuonna 1976, kun dallasilainen poliisi Robert Wood ammuttiin autoonsa. Murhasta tuomittiin elinkautiseen vankeustuomioon nuori kulkuri nimeltään Randall Adams. Dokumentti seuraa Adamsia vankilan muurien sisällä. Parhaillaan on menossa 11. vuosi koko elämän mittaisesta tuomiosta.

Oikeusjutun päätodistaja on David Harris, joka istuu itsekin vankilassa. Hän odottaa kuolemantuomiota toisesta murhasta, johon hänet on todettu syylliseksi. Oscar-palkitun Errol Morrisin ohjaama dokumenttielokuvan mestariteos seuraa, miten jo ratkaistuna pidetty poliisimurha saa uusia käänteitä ja toisenlaisen loppuratkaisun.

Dokumentin loppumetreillä selviää, että Robert Woodin murhasta on tuomittu väärä mies. Vankilassa istuva David Harris tunnustaa myös Woodin murhan. Näin dokumenttiklassikko johti murhasta syyttömänä tuomitun, 12 vuotta vankilassa istuneen Randall Adamsin vapauttamiseen.

Tuotanto: IFC Films

Kuva: YLE Kuvapalvelu



[Takaisin]