[Takaisin]


Kuoleman rajalla

(Touching the Void)

Kahden vuoristokiipeilijän uskomaton selvitymistarina

Joe Simpson ja Simon Yates päättivät kesäkuussa 1985 valloittaa haasteellisen Siula Granden, joka kohoaa ylvääseen 21 000 jalan korkeuteen Perun Andeilla. Reilut parikymppiset nuorukaiset olivat vuosikausia kiivenneet Alpeilla, mutta yllättyivät vuoristojen erilaisuudesta. Silti he lähtivät urakkaansa siten, että rakennettiin yksi perusleiri alemmas ja miehet ottivat mukaan kaiken, mitä luulivat tarvitsevansa. Ystävä jäi vartioimaan perusleiriä.

Ensimmäiset kolme päivää menivät suunnitelmien mukaan ja miehet pääsivät ihailemaan huikeita näköaloja vuoren huipulta. Neljäntenä päivänä he aloittivat laskeutumisen pystysuoraa rinnettä. Näkyvyys heikkeni ja miehet eksyivät. Yht'äkkiä Joe katosi. Hän putosi ja iski rajusti jalkansa jäähän: pohjeluu tuli polvilumpiosta sisään. Simon yritti saada vaikeasti loukkaantuneen ystävänsä ja itsensä alas kahden yhteensolmitun köyden avulla, mutta Joe sukelsi jälleen tuntemattomaan ja jäi roikkumaan köyden päähän. Heillä ei ollut kaasua lumen sulattamiseksi, ei kunnolla lääkkeitä, eikä ravintoa.

Simon ei pystynyt roikuttamaan ystäväänsä tuntikausi ja lopulta hänen oli katkaistava köysi. Joe putosi kymmeniä metriä syvään halkeamaan ja Simon oli varma, että Joe oli kuollut. Joe oli kuitenkin hengissä ja yritti viidentenä päivänä kivuta onkaloa ylös, mutta murtunut jalka ei kantanut. Oli vain yksi suunta - laskeutua kohti tuntematonta.

Kun Joe kamppaili itseään pois lumionkalosta, Simon laskeutui leiriin ja purki sen parin päivän kuluttua. Seitsemännen ja kahdeksannen päivän taitteessa Simonin ja Joen kohtalot yhtyivät.

Ohjaaja Kevin Macdonaldin huikean jännittävä elokuva hakkaa monet fiktiot. Macdonald käyttää Joeta ja Simonia kertojina, joten elokuva ei ole kertomus selviämisestä vaan selviytymiskeinoista, uskomattomasta sinnikkyydestä ja elämänhalusta. Kaksi vuotta ja kuusi leikkausta myöhemmin Joe kiipesi taas.

Miesten tarina on kiipeilijäpiireissä jo legenda ja vaikka monet syyttävät Simonia, kun tämä leikkasi köyden, Joe puolustaa kumppaniaan. "Olisin itse tehnyt samoin", olivat hänen ensimmäiset sanansa Simonille, kun he näkivät toisensa.

Kuoleman rajalla (Touching the Void) on valmistunut 2003 ja sen on tuottanut mm. FilmFour, Iso-Britannia.

Brendan Mackey näyttelee Simpsonia ja Nicholas Aaron Yatesia. Joissakin pitkissä otoksissa Simpson ja Yates tuurasivat näyttelijöitä. Vuotta myöhemmin Macdonald ohjasi elokuvan, jossa Simpson ja Yates palaavat Siula Grandelle.

Kuva: YLE Kuvapalvelu



[Takaisin]