[Takaisin]


Natsikaupunki Bariloche

Dokumentti argentiinalaiskaupungista ja sinne paenneesta SS-kapteenista

Ohjaaja Carlos Echeverria kasvoi saksalaisen äidin ja argentiinalaisen isän lapsena pienessä Barilochen kaupungissa, jonne monet saksalaissotilaan pakenivat toisen maailmansodan jälkeen.

Yksi vaikutusvaltaisimmista oli SS-kapteeni Erich Priebke, johon Echeverria tutustui jo pienenä poikana, sillä paikkakunnan saksalaiset järjestivät usein keskenään tapaamisia ja Priebke toimi paikallisen saksalaiskoulun rehtorina.

Priebke ei muuttanut nimeään, eikä salannut taustaansa. Hän oli vastuussa Rooman kaupungin ulkopuolella tapahtuneesta joukkomurhasta, jossa vuonna 1944 murhattiin 335 italialaista osallistumisesta partisaanien hyökkäykseen.

Saksalaisten jälkeläiset tekivät vanhempiensa vaikenemisesta pysyvän. Jopa Echeverria tunnustaa olleensa sekä lumoutunut että hämillään entisen sotilaan ollessa läsnä.

Amerikkalaisjournalisti haastatteli Priebkeä lyhyesti 1994 televisioon ja italialaiset vaativat Priebkeä oikeuteen, jonka tuloksena Priebke kärsii elinikäistä tuomiotaan. Korkean ikänsä vuoksi Priebkeä ei tuomittu vankilaan.

Echeverrian elokuvassa on haastattelujen ja arkistomateriaalien lisäksi käytetty kotivideoita ja näyteltyjä kohtauksia, joissa ohjaajan nuorin poika näyttelee isäänsä.

Elokuvan ovat tuottaneet ETB (Baskimaa), WDR (Saksa) ja Arte (Ranska).


Kuva: YLE Kuvapalvelu

[Takaisin]