[Takaisin]


TOSIFARMARIN TARINA

(The Real Dirt on Farmer John)

Persoonallinen dokumentti persoonallisesta amerikkalaisfarmarista

"Maa maistuu tänään hyvältä", myhäilee John Peterson, joka elokuvan alkumetreillä tosiaan syö palan mustaa savimaata. Ja kun mies kyntää peltojaan oranssi höyhenpuuhka kaulassaan, riittää Illinoisin tiloilla jutunaihetta. Filmintekijä Taggart Siegel seurasi Johnin elämää yli 20 vuotta.

Johnin lapsuus oli onnellinen, minkä todistavat äidin ostamalla kameralla kuvatut videot suurista perhejuhlista, lastenjuhlista ja naapureiden tapaamisista. John rakasti niin viljelyä, että valitsi opiskelupaikankin siten, että voi käydä kotona syömässä.

Johnin isän kuolema 60-luvulla oli kova paikka, ja Johnin elämä opiskelun jälkeen muuttui "villiksi", kuten eräs naapuri kommentoi hippien ja muiden taiteilijanuorten elämäntapaa Johnin tilalla. Johnia epäiltiin saatananpalvojaksi ja huumediilerinä. Ihmiset epäilivät, että tilalla teurastettiin eläinuhreja.

Tila meni konkurssiin ja lähes kaikki maa oli myytävä. John masentui ja lähti Mexicoon, jossa hän näki, miten ihmiset olivat läheisessä suhteessa maahan. Vuoden kuluttua John palasi syyttäen itseään tilan tuhoamisesta. Vaikka toinen sisarista on samaa mieltä, ei äiti sano pahaa sanaa pojastaan.

John aloittaa kaiken alusta. Hän lainaa rahaa äidiltään voidakseen ostaa siemeniä ja hakee työkaluja huutokaupoista. John aloittaa luomuviljelyn, joka on sekä fyysisesti että psyykkisesti raskasta. Muutaman vuoden jälkeen hän haluaa lopettaa, mutta hänen 80-vuotias äitinsä kysyy, mitä hän sitten tekisi, jos hän ei voisi myydä Johnin kasvattamia kasviksia. Niinpä John jatkaa ja perustaa Angelic Organics -yrityksen.

Sitkeys palkitaan ja huhu persoonallisesta luomuviljelijästä kantautuu pitkin Amerikkaa. Ihmiset ostavat yrityksen osakkeita ja saavat itse tulla noutamaan satonsa. Maanlaajuinen uutisjuttu paisuttaa osakkeenomistajien määrän 75:stä 400:ään. Johnin tila kukoistaa ja kuten 60-luvulla, tilalla on ihmisiä tekemässä yhteisen päämäärän eteen töitä. Nyt on mukana perheet ja myös taide saa tilalla osansa.

"Tämä on äidin ansiota. Ilman hänen tukeaan olisin lopettanut", kertoo John.

Elokuva on valmistunut 2005


[Takaisin]