[Takaisin]


UUTISIA KODISTA JA KOTOA

(News from Home/News from House)

Palkitun Amos Gitain ohjaama kolmas elokuva samasta talosta

Israelilainen Amos Gitai on kuvannut elokuvansa talon kohtalot jo kahteen kertaan. Vuonna 1990 valmistui elokuva House ja vuonna 1998 elokuva A House in Jerusalem. Nyt on vuorossa trilogian viimeinen osa.

Länsi-Jerusalemissa sijaitsevan talon ensimmäinen omistaja joutui jättämään talon vuonna 1948 sodan vuoksi. Israelin hallitus otti tyhjän talon haltuunsa ja vuokrasi sen juutalaiselle Algerian-pakolaiselle 1956, jonka jälkeen talon hankki itselleen yliopiston professori.

Gitai kutoo inhimillistä verkkoa muistoista ja nykyisyydestä, talon entisistä ja nykyisistä omistajista, isrealilaisista ja palestiinilaisista. Jokainen taloon liittyvä tarina on osa isompaa kokonaisuutta.

Gitai vierailee vuoden 1980 elokuvansa kivenhakkaajan luona, joka 70-vuotiaana kertoo omasta suhteestaan kolmeen poikaansa ja 22 lapsenlapseensa. Sitten hän tutustuu nykyään Itä-Jerusalemissa asuvaan talon alkuperäiseen omistajaan ja tämän sukuun, minkä jälkeen talon nykyinen omistaja, alun perin turkkilainen nainen, avaa talon ovet.

Monivaiheisista elämäntaipaleistaan kertovat myös naapurit ja viereisen tontin uuden talon urakoitsija. Tarinat kulkevat Etelä-Afrikasta, USA:han, Kanadaan ja Gazan alueelle.

Arkkitehdiksikin opiskellut Gitai löysi yhteenkuuluvuuden kameran kanssa Israelin ja Arabivaltioiden välisessä sodassa 1973, kun hän kuvasi tapahtumia helikopterista. Gitai on ohjannut yli neljäkymmentä fiktio- ja dokumenttielokuvaa sekä kymmeniä lyhytelokuvia. Tämäniltainen on Gitain tuorein ohjaustyö vuodelta 2005.

[Takaisin]