Takaisin
logo

ÄÄNETÖN YHTIÖKUMPPANI

Meri-Pori on pieni alue. Mutta ympyrään, jonka säde on viisi kilometriä, mahtuu monta maailmaa, jotka eivät kuitenkaan kohtaa toisiaan. Tämä on Äänetön yhtiökumppani - dokumentin lähtökohta. Sen kuvausten aikana 1990-luvun alussa Tahkoluotoon rakennettiin Pohjoismaiden suurin hiilivoimala. Se nousi lähes käyttämättömänä seisovan voimalan eteen. Uusi voimala peitti käyttöinsinööri Lasse Wahlroosin näköalan merelle. Muutos sekin.

Dokumentti kuvaa eri paikkoja ja ihmisiä, elämän soljumista ja muutosta. Lapsuuden leikkikentät muuttuvat hiilikentäksi, kalastaja ei enää nosta merilohta, hiekkarannoilla pyöritetään hotellia.

Ilona Wessmanin työnä on tehdä Yyterin hiekkarantoja tunnetuksi. Suurhotellissa järjestetään erilaisia huvitilaisuuksia, karnevaaleja ja missikisoja. Harri Grönmanin perheelle hotellin konkurssi toi työpaikan yhden talven ajaksi.

Tyyne Lindfors ja Anssi Vohlakari asuvat suurimman osan vuodesta pienellä saarella. Anssi kalasti aikoinaan silloin, kun säät sallivat. Nyt reposaarelaisen lohikalastaja Veijo Virtasen työtä säätelevät enemmänkin viranomaisten luvat kuin säät.

Heikki ja Tarmo Dahlman ovat kalastajan poikia. Heikistä tuli elämäntapakalastaja, Tarmosta saastuttajana tunnetun Vuorikemian työnjohtaja. Veljekset tapaavat kotisaarellaan, jossa eläkkeellä oleva Heikki asuu nykyään yksin.

  • Ohjaaja: Iikka Vehkalahti
  • Tuotanto: Musafilmi ja Dokumenttiprojekti, 1995
Back
logo

Päivitys: 17.7.2000 U.E.