Takaisin
logo

Anne Frankin Muistolle

Hän on Hitlerin uhreista ehkä tunnetuin. Hän on yli 10 miljoonan murhatun sielun symboli. Hän kuoli keskitysleirillä vain 15-vuotiaana. Hänen toiveensa tulla kuuluisaksi toteutui vasta hänen kuolemansa jälkeen.

Hänen perintönsä, Anne Frankin päiväkirja elää yhä kymmenien miljoonien lukijoiden mielessä eri puolilla maailmaa. Annen kirjaa on myyty yli 25 miljonaa kappaletta ja se on käännetty ainakin 55 eri kielelle.

Jon Blairin tuottama ja ohjaama, lähes kaksituntinen dokumenttielokuva ANNE FRANKIN MUISTOLLE (ANNE FRANK REMEMBERED) on kunnianosoitus Anne Frankille ja muille Hitlerin uhreille. Se on myös varoitus kaikille, jotka syrjivät muita ihmisiä ihonvärin, kulttuurin tai rodun perusteella. Blair osoittaa dokumentissaan, että Anne Frankin sanoma on tänään yhtä ajankohtainen kuin 50 vuotta sitten.

Anne Frankin lahjakkuus, intohimo kirjoittamiseen versoi hänessä jo lapsena. Hän halusi tulla kuuluisaksi journalistiksi, kiertää koko maailman, nähdä Pariisin, Rooman ja Hollywoodin.

- Haluan elää vielä kuolemani jälkeen. Siksi olen hyvin kiitollinen Jumalalle tästä lahjasta, jonka avulla voin kehittyä ja ilmaista kaiken mitä sisälläni on, kirjoittaa Anne.

Anne ryhtyi vakavissaan kirjoittamaan 13-vuotiaana, jolloin hän sai isältään päiväkirjan syntymä päivälahjaksi. Se oli Annen viimeinen syntymäpäivä vapaudessa.

Anne omisti päiväkirjansa salaiselle ystävälleen ja toivoi enteellisesti, että päiväkirja olisi myös tarpeen tullen hänen suuri tukijansa ja lohduttajansa.

Anne Frankin muistolle-dokumentissa seurataan Annen elämänvaiheita onnellisesta lapsuudesta, sota-ajan pelon ja kauhun värittämästä elämästä aina keskitysleirille, hänen kuolemaansa asti. Annea ja hänen perhettään muistelevat lähimmät ystävät. Dokumentti sisältää runsaasti ennennä kemätöntä materiaalia, mm. Frankin perhevalokuvia, kirjeitä ja harvinaista sodanaikaista filmimateriaalia.

Anne syntyi Otto ja Edith Frankin perheeseen Saksassa, Frankfurtissa. Muutaman vuoden ikäisenä Anne muutti vanhempiensa ja siskonsa Margotin kanssa Hollantiin, Amsterdamiin. Anne sai elää onnellista, huoletonta lapsuutta aina 10-vuotiaaksi asti, vuoteen 1940, jolloin Hitler miehitti Hollannin.

Anne kirjoitti kuuluisan päiväkirjansa Frankin perheen piilopaikassa, jossa Frankit onnistuivat piileksimään elokuuhun 1944, aina sodan loppumetreille asti.

Anne ja hänen siskonsa menehtyivät pian äitinsä jälkeen Bergen Belsenin keskitysleirillä Saksassa, vain kuukautta ennen kuin sota loppui. Frankin perheestä vain Otto-isä selviytyi.

Otto Frank omisti lopun elämänsä levittääkseen maailmalle tyttärensä jättämää testamenttia, sanomaa suvaitsevaisuuden ja toivon puolesta.

Otteet Anne Frankin päiväkirjasta lukee dokumentissa Glenn Close.

Takaisin
logo