Takaisin
logo

SUOMALAINEN PÄIVÄKIRJA

Antropologi-elokuvantekijä Heimo Lappalainen halusi vangita suomalaisen todellisuuden. Kesällä 1980 hän lähti kuvausryhmineen “totuuselokuvan”, cinema veriten hengessä etsimään suomalaista arkea.

Ranskalaiset Jean Rouch ja Edgar Morin olivat 20 vuotta aikaisemmin tehneet klassisen dokumenttielokuvan Ranskalainen päiväkirja, jossa keveän kuvauskaluston vapauttamina kuvattiin Pariisin kesää ja ihmisiä suoraan ja välittömästi. Lappalainen halusi kokeilla samaa menetelmää suomalaisessa ympäristössä.

Pyrkimyksenä oli kuvata suomalaista ihmistä, elämää, ilmapiiriä ja yhteiskuntaa 1970-80 -lukujen taitteessa. Tekijät halusivat tietää, ovatko ihmiset onnellisia. Mitä he pelkäävät? Mitä työ merkitsee suomalaiselle? Kamera kulkee ihmisten joukossa, niin arjessa kuin vapaa-ajassa. Tapaamme monenlaisia ihmiskohtaloita, yllättäviä ja ainutlaatuisia tilanteita, melankoliaa, mutta myös iloa.

Kiinnostavalla tavalla Suomalainen päiväkirja kuvaa yhteiskunnallisen ilmapiirin muutosta. Osa älymystöstä pohtii vielä edellisen sukupolvien kapinallisuutta, kun uudet ilmiöt ja uusi sukupolvi jo nostaa päätään. Kesällä 1980 käytiin taistelua Koijärvestä, oltiin mukana uudessa musiikkiliikkeessä, toimittiin vastaperustetussa Lepakossa. Jälkeen päin huomaa, miten tämä elokuva piirtää oman aikakautensa historiaa.

Elokuvan on ohjannut Heimo Lappalainen, kuvannut Lasse Naukkarinen ja leikannut Jouko Aaltonen. Nyt nähtävä versio on lyhennetty alkuperäisestä. Elokuvaa ei ole aikaisemmin nähty televisiossa.

  • Ohjaus ja käsikirjoitus:Heimo Lappalainen
  • Tuotanto: Illume
Takaisin
logo

Päivitys U.E.8.8.1997