Takaisin
logo

SATA KELLOA

Taustaa
1941 Suomesta lähti 1200 miehen vapaaehtoispataljoona Saksaan saamaan sotilaskoulutusta. Sitten toinen maailmansota syttyi, ja suunnitelmiin tuli muutos. Miehet siirrettiin Kaukasian rintamalle, taistelemaan kahdeksi vuodeksi SS-armeijan riveissä. Saksan seikkailusta tulikin kipeä kokemus, josta monet halusivat kotiin palattuaan vaieta. Mutta oli sellaisia, jotka kertoivat sotatarinoita Saksasta kuolemaansa saakka.

Henkilöt
Hanna Miettinen on 24-vuotias elokuvaopiskelija, jonka isoisä, Saku-vaari, oli 17- vuotias lähtiessään Saksan armeijaan. Vaari kertoi aina hurjia sotajuttuja - Hanna ei vain koskaan ymmärtänyt mistä ne oikeastaan kertoivat. Lopulta nuo jutut vain ärsyttivät, mutta vaarille ei saanut sitä sanoa.

Kaksi erillistä asiaa
Hanna ei koskaan yhdistänyt vaarin sotajuttuja siihen mitä oppi koulussa Hitlerin valtakunnasta ja natsien tekemistä tuhoista. Näillä asioilla ei pitänyt olla mitään tekemistä toistensa kanssa, mutaa Hanna tajuaa nyt, että oli asioita, joista vaari ei koskaan kertonut.

Sotajuttu jota vaari ei koskaan kertonut
Dokumentti Sata kelloa on Hannan tarina siitä, mitä vaarille tapahtui SS-pataljoonassa ja siitä, miten tuo kokemus vaikutti vaariin henkiönä, jonka Hanna muistaa. Saku-vaari ei enää ole elossa, niinpä Hanna kysyy asiaa mummoltaan ja vaarin elossa olevilta aseveljiltä. Lapsuuden kipeät muistot vaarista alkavat näyttäytyä Hannalle uudessa valossa.

Hyvä natsi - paha natsi?
Jokainen sukupolvi kirjoittaa oman versionsa historiasta. Tämä henkilökohtainen dokumenttielokuva pohtii kysymystä siitä, miten seuraavat sukupolvet ymmärätävät 50 vuotta sitten tapahtuneita valintoja, ja mitä tapahtuu jos kaikkea ei kerrota.

  • Ohjaaja: Hanna Miettinen
  • Tuotanto: TaiK/Elokuvataiteen osasto/Dokumenttiprojekti, 1999

Back
logo

Päivitys: 12.1.1999 U.E.