Ekolokero
Ekolokero
Ekolokero


Nykyään maatilat erikoistuvat johonkin tiettyyn kotieläimeen
On kannattavampaa pitää suurta määrää esim. sikoja tai lehmiä, kun yrittää hoitaa monipuolisesti useampaa hyötyeläintä.

Toisin oli ennen
Silloin maatalon pihapiirissä saattoi tepastella samanaikaisesti kanoja, lampaita, sikoja ja lehmiä. Kaikista niistä oli maatalolle hyötyä ja niistä riitti myös maitoa, villaa, munia ja lihaa myytäväksi muille. Monipuolisuus oli valttia, laitumet tuli hoidetuiksi, kun lehmät ja lampaat söivät nurmet lyhyiksi ja samalla lannoittivat ne jätöksillään.

Kaikilla mainituilla kotieläimillä on kuitenkin omat vaatimuksensa hoidon suhteen.

Lehmiä pidetään kotieläiminä
sen vuoksi, että ne lypsävät maitoa. Tämän vuoksi lehmiä nimitetään lypsykarjaksi. Maidontuotanto perustuu siihen, että lehmä poikii vuosittain uuden vasikan. Maito on alunperin tarkoitettu vasikan ravinnoksi. Maitoa riittää runsaasti yli vasikan oman tarpeen, kunhan lehmää ruokitaan ja lypsetään säännöllisesti.

Sika on luonnostaan seurallinen, touhukas ja siisti eläin
Siisteyttä kuvaa se, että sillä on eri paikat syömistä, lepoa ja nukkumista varten. Ulkotarhassa sika tutkii ympäristöään, tonkii, rypee ja nauttii mutakylvyistä. Mutakylpy on sian tapa vilvoitella. Sialla on hikirauhasia vain päässä, joten kesäkuumalla sille tulee helposti tukala olo. Sialle kylmä vesisuihku on mieleen.

Sikojen siisteyteen voi käydä tutustumassa Katsomossa.

Lammas on monipuolinen kotieläin
Se tuottaa lihaa, villaa ja turkiksia. Suomessa liha on lammastalouden tärkein tuote. Lammas on märehtijä, joten se syö pääasiassa nurmea. Kevyet ja sorkkajalkaiset lampaat pystyvät liikkumaan vaikeakulkuisissa maastoissa, löytävät vähäisetkin ruohotupsut ja syövät laitumensa tarkasti. Ne ovat oivallisia maisemanhoitajia ja ruohonleikkureita. Lampaat pitävät viljelemättömiä joutoalueita kunnossa ja estävät niitä kasvamasta umpeen.

Kana on maailman laajimmalle levittäytynyt ja yleisin lintulaji Esimerkiksi Suomessa on kanoja enemmän kuin ihmisiä. Kanat tuottavat munia sekä lihaa. Lihantuotantoon kasvatettavia kanoja kutsutaan broilereiksi.

Tiesitkö, että kanojen kesken vallitsee arvojärjestys eli niin sanottu nokkimisjärjestys. Se takaa rauhallisen yhteiselon ryhmässä. Jos esimerkiksi ruokaa ei riitä kaikille, se jaetaan arvojärjestyksen mukaisesti. Korkea-arvoisimmat yksilöt saavat parhaat palat.

Käy tutustumassa suomalaisiin lypsykarjarotuihin Finfoodin sivuilla.


Nykyään maatilat erikoistuvat johonkin tiettyyn kotieläimeen.


Lehmät pitää lypsää säännöllisesti.


Sika on siisti eläin, vaikka toisin ajatellaan.


Lampaat asustavat lampolassa.


Kana saa kulkea melko vapaasti maatilan
pihapiirissä. Se voi pyöräyttää munia
yllättäviinkin paikkoihin.