yle.fi




Elävä arkisto / Urheilu / Kesäolympialaiset /

Soulin olympialaiset 1988

1988

Kuva: Tapio Korjus. (1988) YLE kuvanauha.

22. kesäolympialaiset pidettiin Soulissa, Etelä-Koreassa 17.9.-2.10.1988. Suomen mitalistit olivat Tapio Korjus, Seppo Räty, Harri Koskela ja Tapio Sipilä.

Soulin kisoissakaan ei vältytty boikotoinnilta, sillä Pohjois-Korea ei suostunut yhteisiin kisoihin Etelä-Korean kanssa eikä osallistunut. Pohjois-Korea sai mukaansa Kuuban, Etiopian, Seychellit ja Nicaraguan.

Siltikin osallistujamaiden määrässä tehtiin jälleen uusi ennätys: 159 maata, joista 52 maata saavutti mitalin ja 31 kultamitalin.

Suurvaltojen kohdatessa ensimmäistä kertaa boikottikisojen jälkeen Suomen menetys jäi varsin vaatimattomaksi. Neljän mitalin saalis oli Suomen siihenastisen kesäkisahistorian pienin.

Tapio Korjus nousi Suomen joukkueen sankariksi kiskaisemalla viimeisellä heitollaan olympiakultaa keihäässä. Seppo Räty täydensi suomalaisjuhlaa pronssilla. Kaksi muuta mitalia tuli toisesta varsin perinteisestä suomalaislajista: painista.

Teksti: Anu Karttunen
(Lähde: KOK:n nettisivut www.olympic.org)

AVAINSANAT: 1988, kesäkisat, olympialaiset, Soul


Katsele ja kuuntele

Tapio Korjus korjasi keihäskultaa

2 audioleikettä ja 1 videoleike

Keihäänheittäjä Tapio Korjus toi Suomelle ainoan kultamitalin Soulin olympialaisista 1988. Voitto tuli viimeisellä heitolla.
Katsele ja kuuntele

Seppo Räty valmistautuu Souliin

1 videoleike

Kun Seppo Rädyltä kysytään, onko olympiakisojen alla pahempia paineita, tohmajärveläinen kepinheittäjä toteaa tyynesti: "Ne on yleisöllä ne paineet."
Katsele ja kuuntele

Ben Johnson kiinni steroideista

4 audioleikettä ja 1 videoleike

Maailman nopein ihminen jäi dopingverkkoon Soulin olympialaisissa 1988. Kanadalaisen sprintterin Ben Johnsonin käry oli kisojen suurin uutinen.
Katsele ja kuuntele


Tietolaatikko

  • Soulin kisoihin osallistui 8465 urheilijaa (2186 naista, 6279 miestä), joista 79 suomalaisia. Lajeja oli 237, urheilumuotoja 25.
  • Pöytätennis liitettiin ja tennis palasi 64 vuoden tauon jälkeen olympiaohjelmaan.
  • Kanadan Ben Johnson juoksi 100 metrin ME-ajan, mutta kärähti myöhemmin anabolisista steroideista. Johnson kertoi myöhemmin, että hän oli panikoinut loukkaantumisen jälkeen ja yrittänyt päästä takaisin kilpailukuntoon vilpillisin menetelmin. Dopingkäry keräsi kisojen suurimmat otsikot. Johnsonin kultamitali luovutettiin USA:n Carl Lewisille.
  • Calgaryn talviolympialaisissa kaksi pikaluistelumitalia saavuttanut Christa Luding-Rothenburger (GER) voitti hopeaa pyöräilyssä. Hänestä tuli näin ainoa urheilija, joka on voittanut samana vuonna olympiamitalin sekä talvi- että kesäkisoissa.
  • Steffi Graf (GER) kruunasi Grand Slam -kautensa voittamalla naisten olympiatenniksen.
  • Florence Griffith-Joyner (USA), joka tuli tunnetuksi myös värikkäistä pitkistä kynsistään, dominoi naisten pikamatkoja. Hän voitti 100 m, 200 m ja 4x100 m ja otti hopeaa 4x400 viestissä.
  • Ensimmäistä kertaa kaikki mitalistit kouluratsastuskisassa olivat naisia.
  • Greg Louganis (USA) selviytyi ponnahduslaudan finaaliin, vaikka löi päänsä lautaan ja sukelsi veteen verta vuotavana. Louganis ei antanut tämän häiritä häntä finaalissa, vaan voitti toisen perättäisen olympiakultansa. Louganis kertoi myöhemmin, että hänet oli testattu HIV-positiiviseksi vain kuusi kuukautta ennen Soulin kisoja, ja kisojen alkaessa hänellä oli jo aids-lääkitys päällä.
  • Matt Biondi (USA) voitti seitsemän mitalia, joista viisi oli kultaista.
  • Itä-Saksan uimari Kristin Otto jäi vain niukasti Mark Spitzin seitsemän kultamitalin saavutuksesta ja voitti kuusi kultaa.
  • Ruotsalaisesta miekkailijasta Kerstin Palmista tuli ensimmäinen naisurheilija, joka on osallistunut olympiakisoihin seitsemän kertaa.
  • Kanadalainen Lennox Lewis voitti superraskaan sarjan olympiakultaa. Lewisistä tuli myöhemmin ammattilainen ja hän voitti Iso-Britannian väreissä raskaan sarjan mestaruuden.

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Internet

Tulosta sivu Ylös

Julkaistu 10.06.2008

Hae Elävästä arkistosta

Yllätä itsesi

Elävän arkiston nettiradio

Elävä arkisto -visa

Elävä arkisto Facebookissa

Elävä arkisto Twitterissä