yle.fi




Elävä arkisto / Kotimaa / Suomi sodassa /

Sota-ajan viihde ja propaganda

1939-1945

Kuva: Jatkosota. Rannikkotykistörykmentti 14:n riveistä koottu

Henkisessä sodankäynnissä kokeiltiin eri keinoja: milloin vihollisen räikeää mustamaalausta, milloin harmittomia iskelmiä.

Viihde, taide, propaganda ja sensuuri olivat nekin sotavuosien taistelukalustoa.

Monet suomalaiset viihdyttäjät saivat kannuksensa nimenomaan rintamakiertueilla ja –radioissa.

Radiosta tuli olennainen väline niin Suomen rintamilla kuin kansainvälisessä propagandataistelussa. Radioaaltoja käytettiin myös vastapuolen sanoman häirintään.

Teksti: Jukka Lindfors

AVAINSANAT: iskelmät, jatkosota, Lapin sota, Pariisin rauhankonferenssi 1946, Pariisin rauhansopimus, propaganda, radio, sensuuri, talvisota, toinen maailmansota, viihde, viihdeohjelmat, välirauha, YH, Ylimääräiset harjoitukset


Katsele ja kuuntele

Aunuksen rintamaradio aloittaa

1 audioleike

"Valoa Aunukselle ja vapaan Suomen sana maailmalle." Radio välitti suomalaisjoukoille ja alueen asukkaille rintamakuvauksia, hartauksia ja viihdettä.
Katsele ja kuuntele

Aunuksen radiossa soivat iskelmät ja Jumalan sana Tämä ohjelma on ladattavissa myös tiedostona

1 audioleike

Aunuksen radioasema tarjosi Suomen jermuille ja alueen asukkaille tk-kuvauksia, hartaushetkiä ja ajanvietettä. Pekka Tiilikainen muistelee rintamaradion aikoja.
Katsele ja kuuntele

"Moskovan Tiltu" puhuu Tämä ohjelma on ladattavissa myös tiedostona

1 audioleike

Suomalaisille jatkosodan aikana suunnatut itäiset propagandalähetykset kehottivat työläis- ja talonpoikaissotilaitamme kukistamaan Rytin ja Mannerheimin.
Katsele ja kuuntele

Jahvetti torjui vihollispropagandaa radiossa

2 audioleikettä

Yrjö Kilpeläisen huippusuosittu kirjelaatikko-ohjelma tarjosi vastalääkettä liittoutuneiden propagandisteille ja piti kotimaisia mielialoja yllä.
Katsele ja kuuntele

Jahvetin kirjelaatikko Tämä ohjelma on ladattavissa myös tiedostona

1 audioleike

Yksi sota-ajan suosituimmista radio-ohjelmista oli Jahvetin kirjelaatikko. Kaikentietävän yleisneron taustalta löytyi Yrjö Kilpeläinen sekä hänen toimistonsa.
Katsele ja kuuntele

Sensorina talvisodan radiossa Tämä ohjelma on ladattavissa myös tiedostona

1 audioleike

Suomalainen sananvapauskin oli talvisodan aikana säännöstelyn kohteena. Haastattelussa on radiosensorina toiminut Christoffer Schildt.
Katsele ja kuuntele

Talvisodassa sensuroitiin jopa Runebergia Tämä ohjelma on ladattavissa myös tiedostona

1 audioleike

Talvisodan aikaiset tarkastusviranomaiset katsoivat turvallisimmaksi sensuroida jopa Runebergilta lainatut runonpätkät, mikäli niissä mainittiin taistelupaikkojen nimiä.
Katsele ja kuuntele

Sensuuri jatkosodan aikana

2 audioleikettä

Saksalaisia ei jatkosodan aikaisissa lehdissä sopinut kutsua "aseveljiksi" vaan "kanssasotijoiksi". Norjasta sai kirjoittaa vain natsijohtaja Quislingia mairittelevia juttuja.
Katsele ja kuuntele

Jatkosodan propagandatoiminta

2 audioleikettä

Jatkosotaa käyvä Suomi kutsui propagandaansa "valistukseksi", mutta meikäläiset sotilaat eivät silti erityisemmin luottaneet tämän valistuksen harjoittajiin.
Katsele ja kuuntele

Sota-ajan propagandalauluja

5 audioleikettä

Jatkosodan aikaiset sotakupletit herjasivat vihollisen balalaikkoja, "tsajua" ja "kaalimaata". Sotien jälkeen propagandalevyt joutuivat Yleisradiossa soittokieltoon.
Katsele ja kuuntele

Iskelmät sodassa

10 audioleikettä

Sota-aika ei synnyttänyt vain propagandakupletteja vaan myös iskelmäklassikoita. Hyviä sävelmiä ei vierastettu, vaikka ne olisivat olleet peräisin vihollisen puolelta.
Katsele ja kuuntele

Asemiesillat viihdyttivät jermuja ja siviilejä

4 audioleikettä ja 1 videoleike

Liiallisen isänmaallisen propagandan havaittiin jatkosodan aikana vain ärsyttävän rintamamiehiä. Asemiesillat olivat viihteellinen vaihtoehto joukkojen mielialan ylläpitämiseksi.
Katsele ja kuuntele

Ryhmy ja Romppainen vedättivät vihollista ja omiakin tärkeilijöitä

2 audioleikettä

Jatkosodan huumorisankarit vääpeli Ryhmy ja vänrikki Romppainen seikkailivat Armas J. Pullan suosituissa sotaromaaneissa. Vihollista nimiteltiin estoitta ja kalauteltiin rutiininomaisesti kalloon, ja hienosteleville nappiherroillekin ehdittiin naureskella.
Katsele ja kuuntele

”Eldankajärven” lotta Lunkreeni

1 audioleike

Erkki Tiesmaa kertoi "Eldankajärven jää" -rallissaan sumppia keittelevästä naishahmosta, jonka esikuva tuli julkisuuteen vasta vuosikymmenien päästä.
Katsele ja kuuntele

Sota-ajan viihde yksissä kansissa

2 audioleikettä

Sodan aikana propagandaa hyljeksittiin, mutta viihde ja taide kukoistivat. Valtiovalta otti ainutkertaiseksi toimekseen viihdetilaisuuksien järjestämisen.
Katsele ja kuuntele

Viheltävä reserviläinen matkii lintuja Tämä ohjelma on ladattavissa myös tiedostona

1 audioleike

Taitava viheltäjä viihdyttää tovereitaan ylimääräisissä kertausharjoituksissa. Reservin vänrikki matkii kiurua, peippoa, kuovi ja laulurastasta.
Katsele ja kuuntele

Swingiä sotavuosina

1 audioleike

Natsi-Saksassa swing oli pannassa, ja Suomessa IKL vaati sulkua "neekerimusiikille". Saksan miehittämissä maissa se oli osa henkistä vastarintaliikettä.
Katsele ja kuuntele

Akseli-Sally ja Tokion Ruusu

1 audioleike

Radiosta tuli II maailmansodan aikana keskeinen propagandaväline. Sodan ajaksi nousi pinnalle täysin uusia radiotähtiä rintaman kummallakin puolella.
Katsele ja kuuntele

Lili Marleenin tarina

2 audioleikettä

Lale Andersenin hitti ylitti vuonna 1941 Afrikan sodan rintamalinjat. Propagandaministeri Goebbels inhosi laulua ja kielsi aluksi sen esittämisen.
Katsele ja kuuntele

Sodan toimista rauhan kauteen

1 videoleike

Siirtyminen sodasta rauhan kauteen merkitsi muutoksia monilla aloilla. Myös korsujen viihde- ja asialukemisto Suomen Sotilas muokkasi sisältönsä vastaamaan rauhan ajan vaatimuksia.
Katsele ja kuuntele

Sota-ajan tanssikieltoa rikottiin salatansseilla

2 audioleikettä

Julkinen tanssiminen kiellettiin Suomessa talvi- ja jatkosodan aikana. Tanssinhaluiset nuoret järjestivät ladoissa nurkkatansseja, joita poliisi puolestaan parhaansa mukaan ratsasi.
Katsele ja kuuntele

Helismaa ja kumppanit juhannuskeikalla

1 videoleike

Työväen ohjelmapalvelun taiteilijat esiintyvät Kuusamossa vuonna 1948. Elokuva tarjoaa harvinaisen välähdyksen sotien jälkeisestä huvikulttuurista.
Katsele ja kuuntele


Tulosta sivu Ylös

Julkaistu 08.09.2006

Hae Elävästä arkistosta

Yllätä itsesi

Elävän arkiston nettiradio

Elävä arkisto -visa

Elävä arkisto Facebookissa

Elävä arkisto Twitterissä