yle.fi




Elävä arkisto / Oma elämä / Ruoka ja juoma /

Terveyttä ruuasta

1975

Kuva: Terveysruudussa pakastetaan marjoja. YLE kuvanauha.

1970-luvulla lähetty Terveysruutu käsitteli ruokaa ja terveitä elämäntapoja. Pinnalla oli mm. työpaikkaruokailu sekä rasvan ja suolan käyttö.

Suomessa alettiin 60-luvulla kiinnittää huomiota tilastoihin, joiden mukaan sydän- ja verisuonitautien aiheuttama kuolleisuus oli Suomessa kansainvälisesti erittäin suuri.

Huomiosta käynnistyi Pohjois-Karjala-projekti, ja televisiokin nosti esille terveellisen ruuan ja liikunnan merkityksen.

1970-luvulla liikunta oli paljolti joko työhön tai kotiin liittyvää hyötyliikuntaa tai perinteisiä urheilulajeja kuten kävelyä ja hiihtoa.

Teksti: Seija Aunila

AVAINSANAT: elintarvikeala, elämäntapa, rasvat, ravinto, ravitsemussuositukset, ruoat, ruoka, ruokailu, ruokakulttuuri, syöminen, terveellisyys, terveys, urheilu, valistus


Katsele ja kuuntele

Keskiolut ruokakauppoihin Ylikiimingissä?

1 videoleike

Ylikiimingissä on päätetty pitää kunnallinen neuvoa antava äänestys siitä, pitäisikö keskiolut vapauttaa ruokakauppoihin. Katugallupissa kysytään, onko keskiolut edes alkoholijuoma.
Katsele ja kuuntele

Työpaikkaruokailusta säilömiseen

1 videoleike

Terveysruudussa vieraillaan Strömbergin tehtaan työmaaruokalassa. Tarjolla on mm. valmiiksi annosteltu puurolautanen ja pinaattikeitto.
Katsele ja kuuntele

Uunimakkaraa ja maitoa työmaaruokalassa

1 videoleike

Terveysruudussa vieraillaan keskiolutbaarissa ja käsitellään työmaaruokailua. Yleinen annos työmaaruokaloissa oli uunimakkara ja juomana maito.
Katsele ja kuuntele

Lapset ja terveellinen ruoka

1 videoleike

Vantaalaisen perhepäivähoitopaikan kolme- ja nelivuotiaat lapset kertovat terveellisestä ruuasta ja mikä on terve ihminen.
Katsele ja kuuntele

Koululaisten terveys ja ruokailu

1 videoleike

Ohjelmassa tarkastellaan suomalaisten kouluikäisten terveydentilaa. Kouluruokailuesimerkit ovat Rautavaarasta, Kirkkonummelta ja Helsingistä.
Katsele ja kuuntele

Eläkeläiset leirinuotiolla

1 videoleike

Terveysruudussa eläkeläiset pohtivat, mikä olisi terveellistä ruokaa nuotion äärellä. Eläkeläiset kertovat juovansa yleensä kahvia kokoontumisissaan.
Katsele ja kuuntele

Rasvasota täydessä vauhdissa 1970-luvulla

1 videoleike

Margariini löi itseään läpi etenkin Etelä-Suomen kotien pöydissä 1970-luvulla. Markkinoille tuli myös tuotteita, jossa on sekä voita että kasviöljyä.
Katsele ja kuuntele

Pettu - hätäravinnosta terveysruoaksi

1 audio- ja 1 videoleike

Pettu tunnetaan katovuosien hätäravintona, jota lisättiin leipäjauhoon, kun vilja loppui. Nykyään sitä markkinoidaan terveystuotteena.
Katsele ja kuuntele

Kotimainen mustikkakin on superfoodia

3 videoleikettä

Ravintotiheät ruoka-aineet eli superfoodit ovat luoneet ympärilleen kokonaisen ideologian, ruokakulttuurin - sekä kukoistavan bisneksen.
Katsele ja kuuntele

Terveysvaikutteinen pellava

3 videoleikettä

Kun ravintotietoisuus lisääntyy, haluamme ruoastamme aina vain terveellisempää. Pellava sopii mainiosti ruoanlaittoon tuomaan lisäravinteita, mutta vanhasta viljelykasvista on myös vaateteollisuuden tarpeisiinkin.
Katsele ja kuuntele

Kaali - peltojen superfood

1 videoleike

Keriviä kaaleja on viljelty Euroopassa jo parinvuosituhannen ajan. Kaali, erityisesti keräkaali on ollut monissa maissa tärkein viljelty vihannes, ja kaalin tärkeydestä kertonee sekin, että kasvimaita kutsuttiin ennen kaalitarhoiksi.
Katsele ja kuuntele


Tulosta sivu Ylös

Julkaistu 08.09.2006

Hae Elävästä arkistosta

Yllätä itsesi

Elävän arkiston nettiradio

Elävä arkisto -visa

Elävä arkisto Facebookissa

Elävä arkisto Twitterissä