Elävä arkisto / Oma elämä / Ruoka ja juoma /
Terveyttä ruuasta
1975
1970-luvulla lähetty Terveysruutu käsitteli ruokaa ja terveitä elämäntapoja. Pinnalla oli mm. työpaikkaruokailu sekä rasvan ja suolan käyttö.
Suomessa alettiin 60-luvulla kiinnittää huomiota tilastoihin, joiden mukaan sydän- ja verisuonitautien aiheuttama kuolleisuus oli Suomessa kansainvälisesti erittäin suuri.
Huomiosta käynnistyi Pohjois-Karjala-projekti, ja televisiokin nosti esille terveellisen ruuan ja liikunnan merkityksen.
1970-luvulla liikunta oli paljolti joko työhön tai kotiin liittyvää hyötyliikuntaa tai perinteisiä urheilulajeja kuten kävelyä ja hiihtoa.
Teksti: Seija Aunila
AVAINSANAT: elintarvikeala, elämäntapa, rasvat, ravinto, ravitsemussuositukset, ruoat, ruoka, ruokailu, ruokakulttuuri, syöminen, terveellisyys, terveys, urheilu, valistus
Katsele ja kuuntele
Keskiolut ruokakauppoihin Ylikiimingissä?
1 videoleike
Ylikiimingissä on päätetty pitää kunnallinen neuvoa antava äänestys siitä, pitäisikö keskiolut vapauttaa ruokakauppoihin. Katugallupissa kysytään, onko keskiolut edes alkoholijuoma.
Katsele ja kuuntele
Työpaikkaruokailusta säilömiseen
1 videoleike
Terveysruudussa vieraillaan Strömbergin tehtaan työmaaruokalassa. Tarjolla on mm. valmiiksi annosteltu puurolautanen ja pinaattikeitto.
Katsele ja kuuntele
Uunimakkaraa ja maitoa työmaaruokalassa
1 videoleike
Terveysruudussa vieraillaan keskiolutbaarissa ja käsitellään työmaaruokailua. Yleinen annos työmaaruokaloissa oli uunimakkara ja juomana maito.
Katsele ja kuuntele
Lapset ja terveellinen ruoka
1 videoleike
Vantaalaisen perhepäivähoitopaikan kolme- ja nelivuotiaat lapset kertovat terveellisestä ruuasta ja mikä on terve ihminen.
Katsele ja kuuntele
Koululaisten terveys ja ruokailu
1 videoleike
Ohjelmassa tarkastellaan suomalaisten kouluikäisten terveydentilaa. Kouluruokailuesimerkit ovat Rautavaarasta, Kirkkonummelta ja Helsingistä.
Katsele ja kuuntele
Eläkeläiset leirinuotiolla
1 videoleike
Terveysruudussa eläkeläiset pohtivat, mikä olisi terveellistä ruokaa nuotion äärellä. Eläkeläiset kertovat juovansa yleensä kahvia kokoontumisissaan.
Katsele ja kuuntele
Rasvasota täydessä vauhdissa 1970-luvulla
1 videoleike
Margariini löi itseään läpi etenkin Etelä-Suomen kotien pöydissä 1970-luvulla. Markkinoille tuli myös tuotteita, jossa on sekä voita että kasviöljyä.
Katsele ja kuuntele
Pettu - hätäravinnosta terveysruoaksi
1 audio- ja 1 videoleike
Pettu tunnetaan katovuosien hätäravintona, jota lisättiin leipäjauhoon, kun vilja loppui. Nykyään sitä markkinoidaan terveystuotteena.
Katsele ja kuuntele
Kotimainen mustikkakin on superfoodia
3 videoleikettä
Ravintotiheät ruoka-aineet eli superfoodit ovat luoneet ympärilleen kokonaisen ideologian, ruokakulttuurin - sekä kukoistavan bisneksen.
Katsele ja kuuntele
Terveysvaikutteinen pellava
3 videoleikettä
Kun ravintotietoisuus lisääntyy, haluamme ruoastamme aina vain terveellisempää. Pellava sopii mainiosti ruoanlaittoon tuomaan lisäravinteita, mutta vanhasta viljelykasvista on myös vaateteollisuuden tarpeisiinkin.
Katsele ja kuuntele
Kaali - peltojen superfood
1 videoleike
Keriviä kaaleja on viljelty Euroopassa jo parinvuosituhannen ajan. Kaali, erityisesti keräkaali on ollut monissa maissa tärkein viljelty vihannes, ja kaalin tärkeydestä kertonee sekin, että kasvimaita kutsuttiin ennen kaalitarhoiksi.
Katsele ja kuuntele
Julkaistu 08.09.2006