yle.fi




Elävä arkisto / Oma elämä / Seksi ja seksuaalisuus / Seksuaalivähemmistöt median silmässä /

A-talk väittelee Marski-animaatiosta

2008

HUOM: Valitettavasti palvelussa on hetkellinen tekninen häiriö. Kokeile ladata sivu hetken kuluttua uudelleen. Ohjeita. Jos käytät Elävää arkistoa ulkomaisessa verkossa saattaa kyseinen klippi olla sopimusehtojemme johdosta katseltavissa vain Suomessa, tällöin asiasta on maininta artikkelissa.

OBS: Tillfälligt tekniskt avbrott. Prova att ladda om sidan eller kom tillbaka om en stund. Tilläggsuppgifter. Om du använder Arkivet utanför Finland kan du kontrollera om klippet på grund av våra kontraktsvillkor endast är tillgängligt i Finland. Detta står i så fall i artikeln.

NOTE: Our service is experiencing temporary technical difficulties. We are sorry for the inconvenience, please try again after a while or try to refresh the page. Some videoclips are only available in Finland due to the terms of our agreements (possible limitations are mentioned in the article).
Kuva: Katariina Lillqvist ja Bjarne Kallis keskustelevat A-talk-ohjelmassa. (2008) YLE kuvanauha.

Marsalkasta, sisällissodasta ja kiistellystä Uralin perhosesta puhuvat ohjaaja Katariina Lillqvist, kenraali Gustav Hägglund ja poliitikot Minna Sirnö ja Bjarne Kallis.

Ohjelman esittely A-talkin nettisivuilla:

Poliisipartio valvoi järjestystä Katariina Lillqvistin animaatioelokuvan Uralin perhonen ennakkonäytöksessä Tampereella. Syy oli se, että elokuvassa marsalkka Mannerheim esitetään homona.

Nukke-elokuvasta ovat vimmastuneet niin kenraalit kuin kansanedustajatkin. Arvostelijat väittävät elokuvan häpäisevän Mannerheimin muistoa ja loukkaavan suuria kansalaisryhmiä. Elokuvan on sanottu myös repivän tietoisesti auki 90 vuoden takaisia kansalaissodan haavoja ja siinä on nähty punaisten kostoa Mannerheimille.

Ohjaaja sanoo kertoneensa Mannerheimista saman tarinan, jota hänen kotikulmillaan Tampereen Pispalassa on pitkään kerrottu. Hänen mukaansa elokuvassa ei ole kuitenkaan kyse Mannerheimin homoudesta. Hän sanoo haluavansa herättää keskustelua Mannerheim-myytistä.

Katariina Lillqvist on tamperelainen elokuvaohjaaja, Suomen kansainvälisesti tunnetuin animaatioelokuvien ohjaaja. Hän sanoo haluavansa herättää Uralin perhonen -elokuvallaan keskustelua Mannerheim-myytistä.

Kenraali Gustav Hägglund oli puolustusvoimien komentaja vuosina 1994-2001. Hägglundin mukaan elokuva häpäisee Mannerheimin muistoa ja sen tekijöiden pitäisi hävetä.

Minna Sirnö on tamperelainen kansanedustaja (vas). Hän mielestään elokuva tekee Mannerheimistä inhimillisemmän. Hän kysyy, kertooko elokuvan herättämä reaktio yhteiskunnassamme kytevästä homovihasta.

Bjarne Kallis on kansanedustaja (kd). Hän paheksuu sitä, että valtio tukee taidetta, joka loukkaa suuria kansalaisryhmiä. Hänen mukaansa elokuva ei vähennä Mannerheimin työn arvoa, mutta langettaa sen päälle varjon.

AVAINSANAT: animaatioelokuvat, elokuvat, homoseksuaalisuus, häpäisy, kansalaissota, kansanedustajat, kenraalit, loukkaantuminen, marsalkat, ohjaajat, riidat, seksuaalinen käyttäytyminen, sensaatiot, sisällissodat, Suomen sisällissota, suuttuminen, Uralin perhonen

Anna palautetta sivun sisällöstä

Lähetä artikkelin linkki


Tietolaatikko

  • Katariina Lillqvistin ohjaama Uralin perhonen sai Tampereen elokuvajuhlilla 2008 parhaan kotimaisen animaation palkinnon.

Sisältötiedot

ALKUPERÄISEN OHJELMAN OTSIKKO:
A-TALK.

AJANKOHTAISOHJELMAT TV1 A-studio

HAASTATELTAVAT: Katariina Lillqvist, Gustav Hääglund, Bjarne Kallis, Minna Sirnö, Per-Erik Lönnfors, Juha Jokela
MUUT HENKILÖT: Carl Gustaf Emil Mannerheim

OHJELMAN TEKIJÄT:
Ari Jukka Korvola (tuot). Susanne Päivärinta (toimsiht). Mari Alakoski (kuvsiht). Jan Andersson (juont). Anna Juuti (toim).
Näytteet Katariina Lillqvistin elokuvasta Uralin perhonen tekijän luvalla.

Kuva: Katariina Lillqvist ja Bjarne Kallis keskustelevat A-talk-ohjelmassa. (2008) YLE kuvanauha.

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Elävä arkisto

Tulosta sivu Ylös

Julkaistu 11.03.2008

Hae Elävästä arkistosta

Yllätä itsesi

Elävän arkiston nettiradio

Elävä arkisto -visa

Elävä arkisto Facebookissa

Elävä arkisto Twitterissä