Elävä arkisto / Kulttuuri ja viihde / Kuva ja muoto /
Makasiineista Musiikkitaloksi
Musiikkitalohanke sai alkunsa jo vuonna 1992 Sibelius-Akatemian aloitteesta. Opetustilojen lisäksi tavoitteena oli saada Helsingin keskustaan akustisesti korkeatasoinen konserttisali. 19 vuotta myöhemmin Musiikkitalo avasi lopulta ovensa yleisölle.
Hanketta lähdettiin toteuttamaan Sibelius-Akatemian, Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin yhteistyönä. Suurelle hankkeelle tyypilliseen tapaan Musiikkitalon suunnittelu eteni hitaasti. Kohuiltakaan ei vältytty.
Rakennuspaikaksi varmistui Mannerheimintien varren tontti vuonna 1998, kun Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Töölönlahden asemakaavan muutoksen. Tontilla oli tuolloin VR:n makasiinit, joissa oli vuokralla monia kansalaisjärjestöjä, taiteilijoita ja pienyrittäjiä, lisäksi se toimi paikkana monille yleisötapahtumille.
Makasiinit saivat lopulta purkutuomion monista vastusteluista ja mielenosoituksista huolimatta. Vuonna 2006 makasiinit saivat karun lopun tuhoutuessaan täysin rajussa tulipalossa. Lopullinen purkutyö aloitettiin samana vuonna.
Musiikkitaloa päästiin rakentamaan vuonna 2008. Vuosituhannen vaihteessa käydyn suunnittelukilpailun voittajaksi oli valikoitunut arkkitehtitoimisto Laiho-Pullkinen-Raunio teoksella A Mezza Voce. Akustiikan suunnittelijaksi valittiin yksi alan johtavia akustiikan suuunnittelijoita maailmassa Yasuhisa Toyota.
Musiikkitalon avainsana on kohtaaminen. Uusi yleisö ja tutut kuulijat, opiskelijat ja musiikin ammattilaiset, eri musiikinlajit, ohikulkijat, turistit ja musiikkiin syventyvät vierailijat kohtaavat toisensa konserttisaleissa ja muissa tiloissa.
Musiikkitalon avajaisia vietetään 31.8.2011. Elävän arkiston koosteessa muistellaan mm. Finlandia-taloa ja makasiinikohua sekä ja kuullaan Musiikkitalon suunnitelleen arkkitehdin ajatuksia.
Teksti: Heidi Sommar, Yle uutiset
AVAINSANAT: akustiikka, arkkitehdit, arkkitehtitoimistot, arkkitehtuuri, arkkitehtuurikilpailut, Helsingin Musiikkitalo, Kiasma, muotoilu, muotokieli, musiikki, suunnittelijat, suunnittelu, VR:n makasiinit
Katsele ja kuuntele
Musiikkitalo - kaupunkikuvan harmonisoija
1 videoleike
LPR-arkkitehti Marko Kivistö oli vasta arkkitehtiylioppilas, kun hän voitti kahden kollegansa kanssa Musiikkitalon suunnittelukilpailun.
Katsele ja kuuntele
Finlandia-talo oli aikansa ylpeys
1 videoleike
Kun Finlandia-talo vuonna 1971 valmistui, oli se Suomen suurin julkinen rakennus. Eduskuntatalon lähistölle rakennettu mahtipontinen talo herätti alusta asti kiivasta keskustelua.
Katsele ja kuuntele
Finlandia-talon avajaiset 1971
2 videoleikettä
Joulukuussa 1971 vietettiin Finlandia-talon avajaisia. Kristina Schulginin ja Anssi Blomstedtin pikadokumenttiin on saatu mukaan myös tunnelmia avajaiskonsertin jälkeen.
Katsele ja kuuntele
Helsingin makasiinipalot 2006
5 videoleikettä
Vapun jälkeisenä perjantai-iltana vuonna 2006 Helsingissä paloi maan tasalle toinen VR:n jo aiemmin purkutuomion saaneista makasiineista.
Katsele ja kuuntele
Myllerrystä maanalaisessa Helsingissä
1 videoleike
Vuonna 1999 kantoi MOT huolta siitä, mitä Helsingin keskustan jatkuva rakentaminen tulisi aiheuttamaan alueen arvokiinteistöille.
Katsele ja kuuntele
Kansallisooppera Bulevardilta Töölönlahdelle
10 videoleikettä
Suomalainen Ooppera sai vuonna 1918 väliaikaisesti käyttöönsä Aleksanterin teatterin Helsingin Bulevardilla. Uutta, riittävän tilavaa oopperataloa saatiin odottaa 72 vuoden ajan.
Katsele ja kuuntele
Terveisiä Lepakkoluolasta
2 audio- ja 2 videoleikettä
Elmun aktivistit aloittivat 19. elokuuta 1979 omavaltaisesti entisen alkoholistien yömajan siivouksen tunnuksenaan "Musiikkitalo Helsinkiin".
Katsele ja kuuntele
Alvar Aallon keskustasuunnitelma
1 videoleike
Demokraattinen nyky-Suomi tarvitsi keskustan, joka sopeutuisi myös kasvaneen liikenteen vaatimuksiin.
Katsele ja kuuntele
Tietolaatikko
- Musiikkitalon päätoimijoita on kolme: Suomen johtavat sinfoniaorkesterit Helsingin kaupunginorkesteri ja Yleisradion Radion sinfoniaorkesteri sekä Suomen ainoa musiikkiyliopisto Sibelius-Akatemia.
Aiheeseen liittyviä linkkejä
YLEn www-sivustot
Internet
Julkaistu 30.08.2011