Elävä arkisto / Kulttuuri ja viihde / Tiede ja aatteet /
Helinä Rautavaara -
kulttuurien tutkija ja maailmanmatkaaja
1954-2006
Elävän arkiston teema esittelee Helinä Rautavaaran ainutlaatuista filmi-, valokuva-, ja äänitemateriaalia. Tapaamme maailmanmatkaajan myös kotioloissa ja vierailemme Helinä Rautavaaran museossa.
Helinä Rautavaaran tavoitteena oli edistää Euroopan ulkopuolisten kulttuurien tuntemusta.
Kulttuurien kohtaamisen lisäksi hän oli kiinnostunut uskonnoista ja rituaaleista. ”Haluan avartaa ihmisten maailmankuvaa ja esittää eri ilmiöiden yhteyksiä.”
Rautavaaran ensimmäinen pidempi ulkomaanmatka suuntautui Pohjois-Afrikkaan vuonna 1954.
Sittemmin hän liftasi Lähi-idän kautta Intiaan, kulki polkupyörällä Kaliforniasta Etelä-Amerikkaan, vieraili Afrikan ja Kaukoidän kuningashoveissa ja tutustui Dalai-lamaan ja Idi Aminiin.
Hän opiskeli ASLA-stipendiaattina Yhdysvalloissa, asui Brasiliassa ja Länsi-Afrikassa, ja liikkui luontevasti niin Jamaikan rastafarien kuin Senegalin sufilaisyhteisönkin parissa.
Rautavaaran matkoiltaan keräämä etnografisten esineiden kokoelma on esillä Helinä Rautavaaran museossa. Espoossa toimiva museo on yksi Suomen kolmesta etnografisesta museosta.
Poikkeuksellisen elämäntyön tehnyt Helinä Rautavaara (1928-1998) muistetaan myös kansainvälisistä valokuvanäyttelyistään sekä luennoitsijana ja toimittajana, jonka erityisalueena oli Afrikan ja Amerikan mustien kulttuurien vuorovaikutus.
Teksti: Rita Landström
AVAINSANAT: Aasia, Afrikka, antropologia, etnografia, etnografiset museot, Helinä Rautavaaran museo, islam, kansainvälisyyskasvatus, kulttuuri-identiteetti, kulttuuriantropologia, Latinalainen Amerikka, maailmankuva, matkailu, museot, mytologia, rituaalit, seikkailijat, seikkailumatkailu, taide, tutkimusmatkailijat, uskonnot
Katsele ja kuuntele
Helinä Rautavaaran tuliaisia temppeleistä
9 videoleikettä
”Uskonnot inspiroivat ihmisiä taiteelliseen luomiseen. Se on nimenomaan tämä puoli, joka on minua aina kiinnostanut”. Elävä arkisto esittelee Helinä Rautavaaran ainutlaatuista filmi- ja äänitemateriaalia.
Katsele ja kuuntele
Helinä Rautavaara kertoo
4 videoleikettä
”Minä en ole teoreettisista saivarteluista innostunut, vaan haluan näyttää
kulttuurien rikkauden”. Tapaamme maailmanmatkaaja Helinä Rautavaaran kotioloissa ja Baga-Zombien emäntänä vuonna 1991.
Katsele ja kuuntele
Helinä Rautavaaran museo
3 videoleikettä
Etnografisen museon näyttelyt käsittelevät monikulttuurisia ilmiöitä. Näyttelyitä täydentävät tapahtumat, esitykset ja työpajat. Museon peruskokoelman muodostaa Helinä Rautavaaran kokoelma.
Katsele ja kuuntele
Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta
- Lehtimäki, Helena: Minä, Helinä Rautavaara. (1998) Otava
Aiheeseen liittyviä linkkejä
Internet
Julkaistu 28.08.2008