Elävä arkisto / Urheilu / Urheilun aikakausia ja vaikuttajia /
Voimamiehet UKK ja Tahko
Urheilumiehet Urho Kekkonen ja Tahko Pihkala saivat toisistaan närästystä, mutta kumpikin ajoi innolla kansanliikunnan asiaa.
Professori Lauri "Tahko" Pihkala (1888-1981) toimi merkittävällä tavalla ennen kaikkea kansanurheilun hyväksi. Kaikki ei ollut "kuitattu Paavo Nurmen patsaalla", kuten hän arveli aikansa urheilujohtajien ajatelleen.
SM-yleisurheilija Urho Kekkonen (1900-1986) toimi Suomen Urheiluliiton johdossa yhtaikaa Pihkalan kanssa. Miehet organisoivat vuoden 1941 maaottelumarssin.
Miesten välille syntyi SUL:n vuosina elinikäinen juopa. Erääksi syyksi Pihkala on maininnut menettelytavat Paavo Nurmen kilpailukieltoa koskevassa asiassa.
Teksti: Jukka Lindfors
AVAINSANAT: kuntoliikunta, urheilu
Katsele ja kuuntele
Tahko Pihkala, kansallinen unilukkari
2 audioleikettä
Lauri "Tahko" Pihkala kehitti pesäpallon ja edisti monin tavoin kuntourheilua, koululiikuntaa ja urheilukoulutusta.
Katsele ja kuuntele
Hiihtäen pitäjästä toiseen
2 audioleikettä
Suomessa ei tarvittu hiihtourheilukeskuksia vaan paikkakunnalta toiselle johtavia latuja, urheilufilosofi Lauri "Tahko" Pihkala totesi vuonna 1965.
Katsele ja kuuntele
Tahko Pihkalan viimeinen esitelmä
2 audioleikettä
Kansanurheilun esitaistelija Lauri "Tahko" Pihkala nosti vuonna 1972 suunnistuksen lajien ykköseksi. Hän tähdensi: "Urheilu on ilon lähde, ei marttyyrikohtalon aihe."
Katsele ja kuuntele
UKK ja urheilu
2 audioleikettä
Urheilutoverit Kalle Matilainen ja Kalle Kaihari sekä veteraanitoimittaja Sulo Kolkka muistelevat urheilumies Kekkosta.
Katsele ja kuuntele
Urheiluvuodet Kekkosen kanssa
2 audioleikettä
Pitkänmatkanjuoksija Kalle Matilainen kertoo yhteisistä kisavuosistaan ja kilpailumatkoistaan urheilijakaveri Urho Kekkosen kanssa.
Katsele ja kuuntele
UKK kehotti urheilijoita yhtymään
2 audioleikettä
Urheilujohtaja-aikoinaan Urho Kekkonen piti eräänä johtotähtenään SVUL:n ja Työväen Urheiluliiton yhteistyön edistämistä. Presidenttinä hän puhui pontevasti urheilun järjestöllisen yhtenäistämisen puolesta.
Katsele ja kuuntele
SUL ja KOK Kekkosen hampaissa
1 audioleike
Urheilu oli ainut ala, johon yhteiskunnallinen uudistuskehitys ei ole ”päässyt pahemmin vaikuttamaan”, arvioi Kekkonen.
Katsele ja kuuntele
Tahko Pihkala - legenda jo eläessään
1 videoleike
Urheilufilosofi Lauri "Tahko" Pihkalaa nimitettiin jo hänen elinaikanaan koko kansallisen elämäntahtomme ruumiillistumaksi. Mitä mieltä hän itse oli?
Katsele ja kuuntele
Pihkalan patsas: Tahko ja tahko
1 videoleike
Suomen legendaarisin urheilumies Lauri "Tahko" Pihkala sai ansionsa mukaan, kun tälle pystytettiin näköispatsas Helsingin Olympiastadionin kupeeseen vuonna 1988.
Katsele ja kuuntele
Tietolaatikko
- Olympiajuoksijanakin Suomea edustanut Pihkala mm. loi urheilumerkkijärjestelmän ja teki aloitteen koulujen hiihtolomasta, Suomen urheiluopiston perustamisesta ja Salpausselän kisoista
- Pihkala piti Kekkosta vallankipeänä opportunistina, eivätkä arkkikonservatiivia miellyttäneet UKK:n idänpolitiikka tai suhteet nuoriin radikaaleihin
- Kekkosen jämerillä puheenvuoroilla kuntoliikunnan puolesta oli kuitenkin olennainen merkitys myös Tahkon ajamien liikuntatavoitteiden kannalta
Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta
- Kauko Kare: Tahko Pihkala - legenda jo eläessään. WSOY 1975.
Julkaistu 08.09.2006