Elävä arkisto / Kotimaa / Politiikan vuosikymmenet /
Suomalainen kommunismi
Kommunistien toiminta sallittiin Suomessa toisen maailmansodan loppuvaiheessa. SKDL oli Länsi-Euroopan vahvimpia kommunistisia liikkeitä aina 1980-luvulle asti.
Kommunistien toiminta oli kielletty lapuanliikkeen nousun aikoihin vuonna 1930. Toiminta sallittiin sodan lopulla 1944.
SKDL oli heti ensivaaleista 1945 Suomen merkittävimpiä puolueita. Vuonna 1958 puolue oli vaalien voittaja 50 kansanedustajalla.
Kommunistien voimakas asema herätti oikeistossa pelkoja Tshekkoslovakian kaltaisesta vallankaappauksesta. Siksi kommunistit jätettiin usein pois hallituksesta, vaikka vaalitulokset olivatkin hyviä.
Kommunistien äänestäjäkunta kapeni 70-luvulla ja romahti 80-luvulla. Puolueen toiminnan jäänteet siirtyivät vasemmistoliitolle, jolle ei vaalivoittoja ole tippunut.
AVAINSANAT: kommunismi, lapuanliike, SKDL
Katsele ja kuuntele
Suomalaiset emigrantit Neuvostoliitossa
2 audioleikettä
Vuoden 1918 kansalaissodan jälkeen Suomesta oli paennut Neuvosto-Venäjälle kymmenisen tuhatta punaista. 1930-luvun pulan aikana emigranttien määrä kasvoi 12 000—15 000 hengellä.
Katsele ja kuuntele
SKP eli kotimaisen kommunismin kahdet kasvot
3 audioleikettä
Miten suomalaiset kotikommunistit suhtautuivat Stalinin terroriin, Hitlerin ja Stalinin sopimukseen tai Terijoen hallitukseen? Miksi talvisodan yksimielisyys häipyi välirauhan tultua?
Katsele ja kuuntele
Yhteiskunnan pyramidi
2 audioleikettä
Yhteiskuntatieteiden tohtori Urho Rauhala ja kommunistien Sirola-opiston opettaja Erkki Rautee väittelevät siitä, tarkoittaako luokkajako tuotantovälineiden omistussuhteita vai eri ammattien arvostusta.
Katsele ja kuuntele
Suomen Kommunistisen Puolueen sisäiset erimielisyydet ja suuntataistelu
3 audioleikettä
1960-luvulla ammattiyhdistysliike eheytyi ja eduskunta sai vasemmistoenemmistön vuonna 1966. Suomen kommunisteilla oli kuitenkin edessään hajaannus, kuten oli käynyt jo sosialidemokraateille ja maalaisliitolle.
Katsele ja kuuntele
Kaksi linjaa - kaksi kommunistista lehteä
2 audioleikettä ja 1 videoleike
Kun suomalaiset kommunistit jakautuivat 1960-luvun lopulla kahteen leiriin, jako koski myös puoluelehdistöä.
Katsele ja kuuntele
Itse asiassa kuultuna: Arvo Poika Tuominen
10 videoleikettä
Arvo Poika Tuominen, puusepän kisälli Hämeenkyröstä, josta tuli ammattiyhdistysmies, toimittaja ja punavanki, sekä kommunisti Suomessa ja Moskovassa. Talvisodan aikaan hän vaihtoi puolta ja toimi Suomeen palattuaan mm. sosiaalidemokraattien kansanedustajana.
Katsele ja kuuntele
Julkaistu 08.09.2006