Elävä arkisto / Kulttuuri ja viihde / TV- ja radioviihde /
Jatkoaika
1967-1969
1960-luvun legendaarinen talkshow yhdisti viihdettä ja asiaa. Jatkoaika-sarja kohahdutti, mutta siinä keskusteltiin myös kulttuurista ja politiikasta.
Syyskuun 9:ntenä 1967 startannut Jatkoaika on Yleisradion historian maineikkaimpia ohjelmia.
Etenkin alkuvaiheessa ohjelman aiheet olivat usein sensaatiohakuisia: minihameet, seksi, striptease, hypnoosi...
Vieraina nähtiin taiteilijoita, ministereitä, partaradikaaleja, painijoita ja missejä. Ohjelman keskusteluihin onnistuttiin usein luomaan harvinaisen vapautunut tunnelma.
Esittelytekstit: Jukka Lindfors
AVAINSANAT: haastattelut, huumori, keskustelut, sketsit, viihdeohjelmat
Katsele ja kuuntele
Liana Kaarina ja minihameet
1 videoleike
”Euroopan historian ensimmäisessä Jatkoaika-paneelissa” keskustellaan minihameista. Uutta villitystä luonnehditaan ”kiihottavaksi muodiksi”.
Katsele ja kuuntele
Tabe ja Suomen seksikkäät uroot
1 videoleike
Kolmannesta Jatkoajasta tuli sarjan siihen asti eniten palautetta saanut jakso. Aiheina olivat rakkaus ja pornografia, vieraina Tabe Slioor ja Jörn Donner.
Katsele ja kuuntele
Jörn Donner ja elokuvaseksi
1 videoleike
Jatkoaika keskustelee filmierotiikasta. Jörn Donner oli 1960-luvun lopussa uuden suomalaisen elokuvan johtavia tekijöitä.
Katsele ja kuuntele
”Kreivi” Lindgren suosii kotimaisia naisia
1 videoleike
Naisten huijaaja vierailee viihdejulkkiksena Jatkoajassa. Pertti Ylermi Lindgren kertoo Lenita Airistolle, miten nainen valloitetaan.
Katsele ja kuuntele
Mauri Sariola ihmettelee vouhottajia
1 videoleike
Jatkoajan aiheina ovat kansainvälisyys ja isänmaallisuus. Niistä vaihtavat mielipiteitä Mauri Sariola, Toini Havu ja Kreivi Lindgren.
Katsele ja kuuntele
Olliver Hawk muuttaa veden viinaksi
1 videoleike
Ärhäkän hypnotisoijan haastattelu on yksi Jatkoajan hauskimmista. Olliver Hawk pääsi julkisuuteen haastamalla nyrkkeilijä Cassius Clayn kehään.
Katsele ja kuuntele
Mauno Koivisto hurmaa naisia
1 videoleike
Jatkoaika keskustelee Tampereella vallasta ja vallankumouksesta. Kirsti Wallasvaara kiistelee pääministerin kanssa nuorison vallattomuudesta.
Katsele ja kuuntele
Edvin Laine vastustaa kunnankinoja
1 videoleike
Jussien saajat ja kriitikot keskustelevat elokuvasta ”Jatkoajassa” vuonna 1969. Konservatiivi-Laineelle kunnalliset elokuvateatterit merkitsivät sosialismia.
Katsele ja kuuntele
Keitä Kaj Chydenius eniten ärsyttää?
1 videoleike
Radikaalisäveltäjä arvelee, että vastustajat olivat joko ideologisesti eri linjalla - tai pitivät hänen sävellyksiään muuten vain kehnoina.
Katsele ja kuuntele
Tamara Lundin haastattelu
1 videoleike
Iskelmälaulajasta tuli 1960-luvulla oopperadiiva. Jatkoajassa häneltä kysytään, onko mukavampi laulaa oopperaa vai iskelmiä.
Katsele ja kuuntele
Massahurmos ja musiikkimaku
1 videoleike
Lenita Airisto tiukkaa Suosikin päätoimittajan Jyrki Hämäläisen vastuuta ”nuorten tyttöjen seksuaalisesta hurmostilasta” rock-konserteissa.
Katsele ja kuuntele
Onko Väinö Linna ”kansallinen kyltti”?
1 videoleike
Hannu Taanila haastattelee ”Pohjantähden” tekijää. Miltä työläiskirjailijasta nyt tuntui, kun hänet on hyväksytty ”porvarillisiin piireihin”?
Katsele ja kuuntele
Vesku Jatkoajassa
4 videoleikettä
TV1:n yhdistetty talkshow-, sketsi- ja musiikkiohjelma teki nuoresta Vesa-Matti Loirista vuonna 1968 kansallisen koomikkokuuluisuuden.
Katsele ja kuuntele
Putka-tv
1 videoleike
Suhina-Lempi, Vekseli-Ville ja Lesti-Kalle tarjoavat "ajanvietettä ja kasvatusta poliisisetille sinne odotushuoneen lempeään valoon".
Katsele ja kuuntele
Tapani Kansa Jatkoajassa
3 videoleikettä
Tuore laulajalöytö käy yhdessä ain uudelleen eiliseen marraskuussa 1968. Hän kertoo myös, onko ”Kansa” todella hänen oikea sukunimensä.
Katsele ja kuuntele
Spede ja Eemeli syvähaastattelussa
1 videoleike
Kivikasvoinen Eemeli ja naamanvääntäjänä kunnostautunut Spede puhuvat Jatkoajan "panelikeskustelussa" siitä, mikä on hauskaa.
Katsele ja kuuntele
Jatkoajan joulu 1968
1 videoleike
Jatkoaika virittäytyy jouluun tanssimalla "Porsaita äidin oomme kaikki", kuusen ympärillä. Tanssiin johdattelee Hannu Taanila.
Katsele ja kuuntele
Tietolaatikko
- Jatkoaikaan tarjosivat innoitusta erilaiset amerikkalaiset late night show’t, joita viihdepäällikkö Aarre Elon katseli metsästäessään ohjelmaideoita New Yorkissa
- Jatkoaikaa mainostettiin ”unettomuudesta kärsivien viihdeohjelmana, joka ei tule kello kaulassa”
- Lauantain myöhäisillassa lähetetty ohjelma yhdisti viihdettä ja asiaa: esimerkiksi striptease-esityksen jälkeen aihetta puitiin aikakauteen kuuluvassa ”panelikeskustelussa”
- Ensimmäisten ohjelmien vieraslistalla oli sellaisia nimiä kuin seurapiiridaami Tabe Slioor, naissankari ”Kreivi” Lindgren, kohurunoilija Pentti Saarikoski ja hypnotisti Oliver Hawk
- Mukana oli lisäksi lauluja, sketsejä ja ulkolähetysraportteja, joista vastasi mm. Erkki Vihtonen
- Jatkoajan ensimmäisinä isäntinä ja emäntinä olivat Elon ohella monissa juontajatehtävissä kunnostautunut Lenita Airisto, pakinoitsija Erkki-Mikael Salmi sekä uutistenlukija Kauko Saarentaus
- Vuodesta 1968 vetäjinä olivat Elo, Airisto ja monia ärsyttänyt nokkela kulttuuriradikaali Hannu Taanila
- Lähetyksiä oli vuosina 1967-69 yhteensä 23 kappaletta
- Kapellimestarina toimi Ossi Runne ja sketseissä esiintyivät mm. Mai-Britt Heljo, Kaarlo Juurela, Helge Herala, Paavo Pentikäinen, Viktor Klimenko, Vesa-Matti Loiri ja Jukka Sipilä
- Ohjelmassa pidetyt ”kaatumisen SM-kisat” loivat Loirin kaatujanmaineen
Julkaistu 08.09.2006