yle.fi




Elävä arkisto / Kotimaa / Suomi sodassa /

Verinen veljessota 1918

1918

Kuva: Valkoisen armeijan paraati. YLE kuvanauha.

Sisällissota, kansalaissota, veljessota, vapaussota, luokkasota, kapina, punakapina. Vuoden 1918 sodalla on monta nimeä – ja kaikki ne ovat omalla tavallaan totta.

Torppari ja kartanonherra, kommunisti ja porvari, Suomi ja Venäjä. Köyhän puolelta oikeutettu, rikkaan puoleltako ei? Mitä Saksa tällä teki? Miksi Suomessa oli myös venäläisiä joukkoja?

Vuoden 1918 sota jätti syvät haavat, joiden arpeutuminen on kestänyt pitkään. Sodassa menetti henkensä lähes 37 000 suomalaista.

Erityisesti sodalle ovat kelvanneet ja kelpaavat nuoret pojat – sankarivainajat. Sodista raadollisin on sisällissota.

Teksti: Reijo Perälä

AVAINSANAT: dokumenttiohjelmat, Helsinki, itsenäistyminen, kansalaissota, Lahti, luokkasota, punaiset, punakaartit, punakapina, sisällissota, suojeluskunnat, Tampere, terrorismi, Turku, Vaasa, valkoiset, valkokaartit, vankileirit, vapaussota, veljessota, Viipuri, vuoden 1918 sota


Katsele ja kuuntele

Aarne Arvonen - viimeinen punakaartilainen

2 videoleikettä

Suomen vanhin asukas eli 111-vuotiaaksi elänyt Aarne Arvonen kuoli vuonna 2008. Aarne Arvonen joutui Suomen sisällissodan jälkeen vankileirille Tammisaareen, missä espanjantauti ja nälkä tappoivat joka kolmannen vangitun.
Katsele ja kuuntele

Muistoja sisällissodasta 1918

10 audioleikettä

Punakaartilaiset, jääkärit, punavangit ja siviilit muistelevat vuoden 1918 sisällissotaa, jossa Suomi jakautui aseiden voimalla kahtia.
Katsele ja kuuntele

Volynetšin kaappaus maaliskuussa 1918

1 audioleike

Vuonna 1938 tehty kuulokuva kertoo sisällissodan sivunäytöksestä, jossa joukko suojeluskuntalaisia kaappasi Helsingissä venäläisten jäänmurtajan.
Katsele ja kuuntele

Punakaartin läntinen armeija antautuu

1 videoleike

Vuoden 1918 sisällissota päättyi punaisten antautumiseen toukokuun alkupäivinä. Lahteen Fellmanin pellolle kerättiin yli 20 000 punavankia.
Katsele ja kuuntele

Valkoisen armeijan voitonparaatit 1918

1 videoleike

Vuonna 1918 maa oli jakaantunut valkoiseen ja punaiseen Suomeen. Edessä oli katkera ja verinen kansalaissota.
Katsele ja kuuntele

Yrjö Kallisen varhaiset vuosikymmenet

2 audioleikettä

Vakaumuksellisen pasifistin ainoat taistelut olivat lapsuuden rottasodat. Vuonna 1918 kansalaissodan rauhanneuvottelija tuomittiin kuolemaan kapinan sallimisesta.
Katsele ja kuuntele

Koston kevät 1918

3 videoleikettä

Sisällissodan aikaiset teloitukset ja muut väkivallanteot olivat suurimmalta osaltaan suunnitelmallista ja organisoitua toimintaa. Aiemmin punainen ja valkoinen terrori on selitetty lähinnä yksittäisinä kostotoimina, vaikka siitä ei ollut kyse.
Katsele ja kuuntele

Mirja Turunen: Veripellot

1 videoleike

Kouvola oli punaisten harjoittaman terrorin synkin seutu Suomen sisällissodassa. Tutkija kuitenkin kumoaa väitteet punaisten harjoittamasta kidutuksesta Kouvolassa.
Katsele ja kuuntele

Sisällissodan traumat

4 videoleikettä

Sisällissodan jälkeen voittajat kirjoittivat historiaa ja rakensivat tapahtumista oman kuvan viralliseksi totuudeksi. Hävinnyt puoli häpesi ja vaikeni. Miksi kävi näin?
Katsele ja kuuntele

Kumouslaulujen klassikkoja

10 audioleikettä

Suomalaiset kuuntelivat vallankumouksellisia levylauluja jo 1900-luvun alussa. Suuret levy-yhtiöt julkaisivat sosialistisia äänitteitä Työväen marssista Rajamäen farssiin.
Katsele ja kuuntele

Voiko sisällissota toistua?

1 videoleike

Mitä yhteistä Suomen sisällissodalla on muiden maiden vastaavien tapahtumien kanssa? Entä voisiko sisällissota toistua?
Katsele ja kuuntele

Itse asiassa kuultuna: Arvo Poika Tuominen

10 videoleikettä

Arvo Poika Tuominen, puusepän kisälli Hämeenkyröstä, josta tuli ammattiyhdistysmies, toimittaja ja punavanki, sekä kommunisti Suomessa ja Moskovassa. Talvisodan aikaan hän vaihtoi puolta ja toimi Suomeen palattuaan mm. sosiaalidemokraattien kansanedustajana.
Katsele ja kuuntele


Tulosta sivu Ylös

Julkaistu 25.01.2008

Hae Elävästä arkistosta

Yllätä itsesi

Elävän arkiston nettiradio

Elävä arkisto -visa

Elävä arkisto Facebookissa

Elävä arkisto Twitterissä