Elävä arkisto / Kulttuuri ja viihde / Teatterin ja tanssin tekijät /
Suomen Kansallisooppera
1911-2011
Edvard Fazerin, Oskar Merikannon ja Aino Actén vuonna 1911 perustamasta oopperaseurueesta on sadassa vuodessa kasvanut itseoikeutettu kansallinen instituutio, Suomen Kansallisooppera.
Jo tätä ennen oli Suomessa toki nähty oopperaesityksiä.
Ulkomaiset oopperaseurueet olivat vierailleet maassamme vuodesta 1849 alkaen. Vuosina 1873-1879 oli Helsingissä toiminut kotimaisin voimin Suomalainen Ooppera -niminen ryhmä. Sen toiminta kuitenkin oli lakannut rahavaikeuksiin.
Vuonna 1911 perustivat Edvard Fazer, Oskar Merikanto ja Aino Acté oopperaseurueen nimeltä Kotimainen ooppera - Inhemska operan. Kaksikielisyys oli keskeistä, sillä tavoitteena oli saada yleisöksi koko Helsingin sivistyneistö kielestä riippumatta.
Uuden seurueen ensiesitykset nähtiin 2.10. 1911. Ensi-ilta oli pitkä: ensin esitettiin ruotsiksi Leoncavallon Pajatso ja sitten suomeksi Massenet'n Navarralainen.
Kolme vuotta myöhemmin Kotimainen ooppera muutetiin osakeyhtiöksi ja samalla nimi muutettiin Suomalaiseksi Oopperaksi. Vuonna 1922 perustettiin Suomalaisen Oopperan baletti.
Bulevardilta Töölönlahdelle - ja koko maailmaan
Suomen itsenäistymisen ja sisällissodan jälkeen Suomalainen Ooppera sai käyttönsä Aleksanterin teatterin Helsingin Bulevardilla. Tilat oli tarkoitetu väliaikaisiksi, sillä suunnitelmissa oli rakentaa oma oopperatalo.
Väliaikaisuus osoittautui kuitenkin oopperalaisille pitkäksi olotilaksi. Jatkuvien rahavaikeuksien vuoksi Suomen ensimmäinen varsinainen oopperatalo valmistui Töölönlahdelle vasta vuonna 1993.
Kuluneina vuosikymmeninä on pienestä oopperaseurueesta kasvanut yksi maamme keskeisimmistä kulttuuri-instituutioista, Suomen Kansallisooppera.
Yhdessä Kansallisbaletin kanssa sen tavoitteet yltävät huomattavasti kauemmas kuin sata vuotta aiemmin: yhden kaupungin sivistyneistön sijaan kansainvälisesti korkeatasoisen ohjelmiston kohdeyleisöllä ei enää ole edes kansallisia rajoja.
Kansallisoopperan satavuotisjuhlan kunniaksi Elävä arkisto kokosi näytteitä taidelaitoksen vaiheista. Kauan eläköön suomalainen ooppera- ja tanssitaide!
Teksti: Petra Himberg
AVAINSANAT: baletit, baletti, Bulevardi, Helsinki, Kotimainen Ooppera, kulttuuri, laulajat, ooppera, Oopperan balettikoulu, oopperat, oopperatalot, Suomalainen Ooppera, Suomen Kansallisbaletti, Suomen Kansallisooppera, Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitos, tanssi, tanssijat, Töölönlahti
Katsele ja kuuntele
Elävä arkisto: Kansallisooppera 100 vuotta
1 videoleike
Suomen Kansallisoopperan satavuotisen taipaleen kunniaksi Elävä arkisto koosti videoksi välähdyksiä oopperamme ja balettimme vaiheista. Katsele, kuuntele ja nauti!
Katsele ja kuuntele
Kansallisooppera Bulevardilta Töölönlahdelle
10 videoleikettä
Suomalainen Ooppera sai vuonna 1918 väliaikaisesti käyttöönsä Aleksanterin teatterin Helsingin Bulevardilla. Uutta, riittävän tilavaa oopperataloa saatiin odottaa 72 vuoden ajan.
Katsele ja kuuntele
Ennen ensi-iltaa 1947
1 videoleike
Erik Blombergin ja Jack Witikan runollinen lyhytfilmi näyttää, miten Suomen Kansallisoopperassa valmistauduttiin Pähkinänsärkijän ensi-iltaan vuonna 1947.
Katsele ja kuuntele
Kansainvälinen Kansallisooppera
4 videoleikettä
Toisen maailmansodan päätyttyä alkoi Suomalainen Ooppera aktiivisesti hakeutua kansainvälisiin ooppera- ja balettipiireihin. Kansainvälisyydestä tuli keskeinen osa toimintaa.
Katsele ja kuuntele
Näin syntyy ooppera
1 videoleike
Vuonna 1967 valmistuneessa dokumentissa näemme, miten Alban Bergin musiikillisesti vaativa Wozzeck-ooppera taipui suomalaisittain. Päivän sana oli realismi.
Katsele ja kuuntele
Kansallisoopperan ensi-iltoja
5 videoleikettä
Valtaosa kansainväliseen menestykseen nousseista suomalaisoopperoista on saanut ensi-iltansa Kansallisoopperassa. Suomalaisen oopperan nousukausi alkoi 1970-luvulla.
Katsele ja kuuntele
Minustako joutsen?
1 videoleike
Koskettavassa dokumentissa näemme, miten nuori balettilupaus Anu Viheriäranta valmistautuu Joutsenlammen vaativaan päärooliin Kansallisbaletissa vuonna 2004.
Katsele ja kuuntele
Minna Tervamäki - enemmän kuin ballerina
3 videoleikettä
Kun Kansallisoopperan tähtitanssija Minna Tervamäki jää eläkkeelle, se ei suinkaan tarkoita lavan luovuttamista muille. Tanssiura jatkuu ainakin erilaisten tanssikoreografioiden muodossa.
Katsele ja kuuntele
Helsingin balettikilpailut
3 videoleikettä
Entinen primaballerina Doris Laine ei lannistunut, vaikka hänen haaveensa Helsingissä järjestettävästä kansainvälisestä balettikilpailusta sai aluksi nihkeän vastaanoton.
Katsele ja kuuntele
Jorma Uotinen - tanssin lähettiläs
3 videoleikettä
Jorma Uotinen on tunnettu tanssija ja koreografi ulkomaillakin. Suomessa hän on onnistunut himmentämään korkeakulttuurin elitististä leimaa.
Katsele ja kuuntele
Me oopperalaulajat
1 videoleike
Vuonna 1999 pääsi Suomen Kansallisoopperan taitava lapsikuoro uudenlaisiin tositoimiin lavalla. Kiljusten Kalevala valloitti raikkaudellaan myös katsojat.
Katsele ja kuuntele
Kapellimestari Mikko Franck
1 videoleike
Mikko Franckista sanottiin 19-vuotiaana, että hän oli tuolloin saavuttanut saman kuin moni saman alan nelikymppinen. 28-vuotiaasta lähtien hän on toiminut Kansallisooperan taiteellisena johtajana.
Katsele ja kuuntele
Nuotit hukassa: Oopperafriikit
1 videoleike
Oopperaa rakastavilla nuorilla ei ollut vuonna 1979 muuta paikkaa kuin katu, eikä muuta viihdykettä kuin klassisen musiikin jukeboksi.
Katsele ja kuuntele
Varttitunnissa sankaritenoriksi
1 videoleike
Kansallisoopperan laulaja Aki Alamikkotervo saa tehtäväkseen koulia juontaja Jari Vesasta sankaritenorin neljännestunnin kuluessa.
Katsele ja kuuntele
Aino Ackté: Faust - Jalokiviaaria
1 audioleike
Sopraano Aino Ackté (1876-1944) oli yksi 1900-luvun alun suomalaisen oopperataiteen uranuurtajista ja merkittävä kansainvälisen uran tehnyt oopperadiiva.
Katsele ja kuuntele
Alfons Almi YL:n solistina: Suomalainen rukous
1 audioleike
Kun Alfons Almi (1904-1991) lauloi Ylioppilaskunnan laulajien kevätkonsertin solistina 28.4.1941 Martti Turusen Suomalaista rukousta, hän oli Suomalaisen Oopperan keskeisiä laulajia.
Katsele ja kuuntele
Ture Ara - Topi Aaltonen
4 audioleikettä
Baritoni Ture Ara oli monipuolinen laulaja, joka loi 35 vuotta kestäneen uran Ruotsalaisen teatterin operettitähtenä ja Suomen Kansallisoopperan solistina.
Katsele ja kuuntele
Teddy Björkman: Toreadorin aaria
1 audioleike
Teddy Björkmanin (1896-1966) kaikki levytykset ajoittuvat vuoteen 1929, jolloin hän taltioi Odeon-yhtiölle useita kymmeniä levypuolia.
Katsele ja kuuntele
Kim Borg: Litanei
1 audioleike
Kim Borg (1919 - 2000) aloitti suomalaisten bassolaulajien voittokulun maailmalla. Hän oli 1950- ja 1960-luvuilla kansainvälisesti tunnetuin suomalainen laulaja.
Katsele ja kuuntele
Alexis af Enehjelm: O Hellas barn
1 audioleike
Tenori Alexis af Enehjelm (1886-1939) oli monipuolinen kulttuuripersoona, joka tuli suomalaisille tutuksi ennen kaikkea radion välityksellä.
Katsele ja kuuntele
Hanna Granfelt: Tuijotin tulehen kauan
1 audioleike
Sopraano Hanna Granfelt (1884-1952) oli yksi 1900-luvun alkuvuosikymmenten taitavimpia suomalaisia laulajattaria.
Katsele ja kuuntele
Erna Gräsbeck: Syntymistään sureva
1 audioleike
Sopraano Erna Gräsbeck (1879-1958) kuului Kotimaisen Oopperan solistikunnan kantaviin voimiin aina oopperan perustamisesta 1911 vuoteen 1929 asti.
Katsele ja kuuntele
Greta von Haartman: Tuoll´ on mun kultani
1 audioleike
Mezzosopraano Greta von Haartman (1889-1948) oli 1910-luvulta aina vuoteen 1945 Suomalaisen Oopperan kantavia voimia omassa äänialassaan.
Katsele ja kuuntele
William Hammar: Avant de quitter ces lieux
1 audioleike
Baritoni William Hammar (1875-1951) oli yksi Kotimaisen oopperan perustajista 1911. Hän oli kiinnitettynä oopperaamme
aina vuoteen 1930 asti.
Katsele ja kuuntele
Soile Isokoski – laulajaksi luotu
1 videoleike
Maailman huippusopraanoiden eturiviin kuuluva laulajatar Soile Isokoski tunnetaan erityisesti lyyrisenä Mozart- ja Strauss-sopraanona. Tv-dokumentissa seurataan laulajattaren elämää oopperatalojen ja konserttilavojen solistina.
Katsele ja kuuntele
Maikki Järnefelt-Palmgren: Meine liebe ist grün
1 audioleike
Sopraano Maikki Järnefelt-Palmgren (1871-1929) oli 1900-luvun alkuvuosikymmenten suurimpia suomalaisen laulutaiteen edustajia ja merkittävä pedagogi.
Katsele ja kuuntele
Toivo Louko: Kymmenen virran maa
1 audioleike
Baritoni Toivo Louko (1884-1944) teki elämäntyönsä Suomalaisessa Oopperassa, jonne hänellä oli kiinnitys vuodesta 1921 alkaen.
Katsele ja kuuntele
Ennen illan oopperaa: Karita Mattila
1 audio- ja 1 videoleike
Kaija Saariahon Emilie-oopperan sankaritar sopraano Karita Mattila antaa haastattelun ensi-illan jälkitunnelmissa.
Katsele ja kuuntele
Lea Piltti: Yön kuningattaren aaria
1 audioleike
Koloratuurisopraano Lea Piltin (1904-1983) kansainvälinen opperalaulajattaren ura on loisteliaimpia mitä suomalainen taiteilija on luonut.
Katsele ja kuuntele
Aulikki Rautawaara: Porgi, amor, qualche, ristoro
1 audioleike
Sopraano Aulikki Rautawaara (1906-1990) oli 1930-luvulta eteenpäin yksi tunnetuimmista suomalaisista laulajattarista.
Katsele ja kuuntele
Pia Ravenna: Una voce poco fa
1 audioleike
Suomen satakieleksikin kutsuttu koloratuurisopraano Pia Ravenna (1894-1964) oli 1920-luvun lopusta 1940-luvulle asti yksi Suomalaisen oopperan kirkkaimpia tähtiä.
Katsele ja kuuntele
Matti Salminen, basso
4 videoleikettä
Turkulaisen työläisperheen vesa Matti Salminen aloitti tangolaulajana. Läpimurto oopperalaulajana tapahtui 24-vuotiaana, kun hänet hälytettiin lavalle Don Carlosin Filipiksi.
Katsele ja kuuntele
Wäinö Sola: Vesti la giubba
1 audio- ja 1 videoleike
Tenori Wäinö Sola (1883-1961) oli suomalaisen oopperakulttuurin kulmakivi. Hänen jäähyväisnäytännöstään tehdyssä filmissä nähdään kaksi aariaa Pajatsosta vuonna 1949.
Katsele ja kuuntele
Oopperan tummaääninen tulkki Martti Talvela
3 videoleikettä
Martti Talvela oli yksi kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia oopperalaulajia. Vuonna 1970 valmistuneessa ohjelmassa seurataan Talvelan arkipäivää ja kulissien takaista elämämää Saksassa, Itävallassa, Italiassa ja Suomessa.
Katsele ja kuuntele
Irma Tervani: Kevätlaulu
1 audioleike
Aino Acktén 11 vuotta nuorempi sisar Irma Tervani (1887-1936) teki loisteliaan uran Dresdenin hovioopperassa.
Katsele ja kuuntele
Dramaattinen sopraano Anita Välkki
1 videoleike
1960-luvulla Suomen maailmankartalle laulanut Anita Välkki (1926-2011) tunnettiin parhaiten vaativista Wagner-tulkinnoistaan.
Katsele ja kuuntele
Aiheeseen liittyviä linkkejä
Internet
Julkaistu 11.01.2011