yle.fi




Elävä arkisto / Oma elämä /

Ruoka ja juoma

Suosittelemme

Juustomunakasta ja maksaa

 

Kanaa mintulla

1 videoleike

Tällä kerralla valmistetaan juustomunakasta, keitettyä porsaanmaksaa, muhennettua porkkanaa ja puolukkapuuroa.
Katsele ja kuuntele

 

1 videoleike

Ennen keittämistä kanojen höyhenet kärvennetään pois, jotta myös nahan pystyy syömään. Jos kana on vanha, niin sen keittämiseen tulee varata kolmekin tuntia.
Katsele ja kuuntele


Kaikki teemat

Asia on pihvi

13 videoleikettä

TV-kokkien Jaakko Kolmosen ja Veijo Vanamon voidaan sanoa olleen ajalta ennen pizzaa ja hampurilaisia. He tekivät useita eri television ruokaohjelmasarjoja.
Teemasivulle

Terveyttä ruuasta

1 audioleike ja 15 videoleikettä

1970-luvulla lähetty Terveysruutu käsitteli ruokaa ja terveitä elämäntapoja. Pinnalla oli mm. työpaikkaruokailu sekä rasvan ja suolan käyttö.
Teemasivulle

Ravinto-oppia ja valistusta

23 videoleikettä

Televisio oli ennen tärkeä valistusväline. Kuinka ravinto- ja alkoholivalistus muuttui 1950-luvulta 1990-luvulle? Entä millaisia kokkiohjelmia on Yleisradiossa nähty?
Teemasivulle

Sienikoulu

15 videoleikettä

Mistä sieniä löytyy? Kuinka tunnistaa syötävän sienen? Jos sieniä löytyy, niin mitä niistä voisi tehdä? Sienikoulu antaa vastauksia näihin kysymyksiin.
Teemasivulle


Katso ja kuuntele myös nämä

Näin tehtiin juustoa 1930-luvulla

1 videoleike

Juuston valmistus oli vielä 1930-luvulla aikaa vievää käsityötä. Ennen kuin maito oli valmistettu ja kypsytetty ruokapöytään sopivaksi juustoksi tarvittiin monta työvaihetta.
Katsele ja kuuntele

Rapu - herrojen herkku

1 videoleike

Naaraspuoliset ravut ovat herrojen ja muiden herkkusuiden mielestä maukkaampia kuin koiraat. Naarasravut erottaa koiraista siitä, että niillä on yksi jalkapari vähemmän kuin koirailla.
Katsele ja kuuntele

Ruokataidetta 1950-luvulta

1 videoleike

Suomalaiskokkien ja -kondiittorien taidonnäytteet keräsivät palkintoja ulkomaisissa kilpailuissa ja tarjottiin kotimaisten asiantuntijoiden ihailtaviksi.
Katsele ja kuuntele

Cocktail-kilpailut v.1956

1 videoleike

Salskea suomalainen baarimestari Jarl Ahvenainen voitti ensimmäisen palkinnon kansainvälisissä cocktail-kilpailuissa Lontoossa vuonna 1956.
Katsele ja kuuntele

Ravintoympyrä kuntoon

1 videoleike

Elimistö on kuin auto. Se tarvitsee polttoaineen lisäksi voiteluaineita. Oikein koostetusta ruokaympyrästä löytyvät myös voiteluaineet.
Katsele ja kuuntele

Lemin särä

1 videoleike

Lemin särä on Suomen vanhimpia liharuokia. Pitkään uunissa kypsytetty lammas perunapedillä on oikea kulinaristinen elämys.
Katsele ja kuuntele

Maitoa mukiin

1 videoleike

Maito on niitä harvoja asioita, joka yhdistää eripuraisen kansan, uskotellaan 1950-luvun lopulla valmistuneessa valistusfilmissä.
Katsele ja kuuntele

Pesästä pöytään

1 videoleike

Kananmunien tuotantoon tarvitaan kana, mutta se ei vielä yksin riitä. Ennen kuin puhdas munakenno löytää tiensä kuluttajan pöytään edessä on monta vaihetta.
Katsele ja kuuntele

Rapujen valmistusta: Kesäkeittiö

1 videoleike

Loppukesä on ravustuksen ja rapujuhlien aikaa. Tässä ohjelmassa Kolmonen ja Vanamo näyttävät rapukeittiön perusteita.
Katsele ja kuuntele

Kesäkeittiö: Grillattua kyytä

1 videoleike

Jaakko Kolmonen valmistaa grillattua kyytä. Ravintosisällöltään ateria vastaa oravapaistia, maku puolestaan muistuttaa rapua, Kolmonen sanoo.
Katsele ja kuuntele

Lapin eksotiikkaa: Poroerotuskeitto

1 videoleike

Jaakko Kolmonen valmistaa poroisäntien kanssa perinteistä poroerotuskeittoa. Mukaan pataan pannaan niin koipea, mahalaukkua kuin peräsuoltakin.
Katsele ja kuuntele

Patakakkonen: Karjalanpiirakat

1 videoleike

Patakakkosessa syntyy karjalanpiirakoita piirakkamestari Mirjam Rouvisen käsissä. Nuorta piirakkamestaripolvea edustaa tuolloin 14-vuotias jääkiekkoilija Juha Lind.
Katsele ja kuuntele

Makupalat: Lenkkimakkaramuffinssit

1 videoleike

Leppoisat tv-kokit valmistavat mutu-kitchen-tuntumalla lenkkimakkaramuffineja. Lisukkeeksi sopii hyvin suolakurkkuliemipohjainen kastike.
Katsele ja kuuntele

Kokkelivekkulit

4 videoleikettä

Kokkailu on kivaa ja helppoa, todistavat Pablo ja Ransu. Ohjelman nimestä huolimatta vekkulit eivät kuitenkaan valmista kokkelia.
Katsele ja kuuntele

Asia on pihvi: Pääsiäisruokia

1 videoleike

Keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen värjäävät pääsiäismunia liturgisin värein ja valmistavat taloudellista lammaspataa.
Katsele ja kuuntele

Makupalat kokkaa riistaruokia

1 videoleike

Janne Pekkala ja Timo Nykyri valmistavat jutustelun lomassa riistaruokaa hirvestä ja porosta. Makua saadaan mm. katajanmarjoista, ja lisukkeena maistuu puolukkasurvos.
Katsele ja kuuntele

Tulista purtavaa

1 audioleike ja 3 videoleikettä

Chilin maku koukuttaa. Eräs mies hullaantui polttaviin chilipippureihin niin paljon, että alkoi kasvattaa niitä omassa asunnossaan. Entä miten selviää Ykkösen aamu-tv:n juontaja tulisesta tapaamisesta turkinpippurin kanssa?
Katsele ja kuuntele

Slow food - hidasta nautiskelua

2 videoleikettä

Pikaruokaa vastustava Slow food -toiminta alkoi Italiassa vuonna 1986. Slow-liike on siitä lähtien levittäytynyt ympäri maailman, ja hidas toimintamalli tullut osaksi kokonaisten kaupunkien elämää.
Katsele ja kuuntele

Elävältä syödyt

1 videoleike

Röpelökuorista gourmet-eliö osteria ei purematta niellä. Vaikka osteri on suomalaisille vielä harvinainen herkku, sen kunniaksi järjestetään vuosittain Eläköön Osteri! -tapahtuma.
Katsele ja kuuntele

Herkkujen herkku - muikkukukko

1 videoleike

Savon maakuntakala on muikku. Tuon herkun voi valmistaa monella eri tavalla, vaikka savustaa tai paistaa. Parasta muikku on, ainakin vuoden 1958 elokuvan mukaan, rukiiseen taikinakuoreen leivottuna.
Katsele ja kuuntele

Maakuntaruokaa Tämä ohjelma on ladattavissa myös tiedostona

1 audioleike

Esittelyssä ovat maakuntien erikoisherkut: tutustumme muun muassa karjalaisiin keitinpiiraisiin, savolaisiin kukkoihin, uusmaalaiseen munajuustoon ja Lapin poronkäristykseen.
Katsele ja kuuntele

Mitä eroa on kananmunilla?

1 videoleike

Kananmunapaketeissa vilisee kanaloille monenlaisia nimityksiä eikä niistä välttämättä voi arvata, millaiset kanan olot ovat.
Katsele ja kuuntele

Näin Helsinki ruokitaan

1 videoleike

Melkoinen määrä sapuskaa uppoaa helsinkiläisten suihin joka päivä. Jos yhtenä päivänä syödystä lihamäärästä tehtäisiin yksi nakkimakkara, siitä tulisi 14 metriä pitkä nakki. Se painaisi 61 000 kiloa.
Katsele ja kuuntele

Amerikkalaisperäinen hampurilainen tuli Suomeen

2 videoleikettä

Kahden sämpylänpuolikkaan väliin laitettu jauhelihapihvi on jakanut kansaa kahtia jo ensimmäisten hampurilaisravintoloiden avaamisesta asti.
Katsele ja kuuntele

Kokki Kolmonen syö seisovasta pöydästä

1 videoleike

Jaakko Kolmonen tutustuu Suomen ja Ruotsin väliä liikennöivän autolautan seisovaan pöytään ja ohjeistaa kuinka noutopöydästä tulee syödä.
Katsele ja kuuntele

Opi hyvät pöytätavat Tämä ohjelma on ladattavissa myös tiedostona

4 audioleikettä

1960-luvun alussa vapaamielisimmät gentlemannit sallivat tupakanpolton pöydässä jo paistin jälkeen. Tuhkakuppia ei kuitenkaan missään tapauksessa sovi pihistää, korostaa hyvien tapojen asiantuntija Topi Törmä.
Katsele ja kuuntele

Halvallakin voi elää

1 videoleike

Suomen historian pahin talouskriisi, 90-luvun alun lama, sai aikaan myös jotain positiivista. Ihmiset kiinnostuivat säästeliäämmästä elämisestä.
Katsele ja kuuntele

Kasvissyönti jakaa mielipiteet

1 videoleike

Kasvissyöntiä puolustetaan usein ekologisuuden, eettisyyden sekä terveellisyyden nimissä. Suomeen vegetarismi levisi 1900-luvulla terveysliikkeen vaikutuksesta.
Katsele ja kuuntele

Karmiva totuus suomalaisesta viinasta

1 videoleike

Viinapullojen etiketit luovat vahvaa kuvaa suomalaisuudesta. Monen pullon sisältö on kuitenkin tislattu tanskalaisten viljapeltojen antimista.
Katsele ja kuuntele

Makupalat: kesäruokia

8 videoleikettä

Janne Pekkala ja Timo Nykyri reissasivat kesällä 2004 Vaalassa, Manamansalon saaressa ja kokkasivat kesäkeittiössä helppoja kesäherkkuja.
Katsele ja kuuntele

Keravan Valkosipulifestivaalit

1 videoleike

Vuonna 1995 Keravan valkosipulifestivaaleilta raportoineen Pekka Holopaisen sanoin kyseessä on varsinainen kansanliike. Valkosipulifestivaaleja on järjestetty vuodesta 1986.
Katsele ja kuuntele

Hampusta öljyä ja muovia

2 videoleikettä

Huumausaineena tunnetuksi tullut hamppu soveltuu hyvin myös muovin valmistukseen tai vaikkapa kananmunan korvikkeeksi. Maailman kiistellyin kasvi on raivannut tiensä takaisin Suomenkin pelloille.
Katsele ja kuuntele

Retki jäätelötehtaalle

3 videoleikettä

Suomalaiset ovat jäätelökansaa. Kylmä herkku maistuu pohjoisen ihmisille ympäri vuoden, ja uutuudet otetaan vastaan uteliaan innostuneina. Mutta kuinka jäätelöä tehdään? Miten jäätelö saa kuohkean olomuotonsa ja viettelevän makunsa?
Katsele ja kuuntele

Makeis- ja savukeautomaatteja Helsinkiin

1 videoleike

Helsingin katukuva sai mannermaisen lisän, kun Mannerheimin lastensuojeluliiton tilaamat automaatit asennettiin paikoilleen.
Katsele ja kuuntele

Keskiolut R-kioskeihin -vaade ja keskiolutmarssi 1980

2 videoleikettä

Vuonna 1980 Mato Valtonen luovutti kansanedustajille adressin, jossa vaadittiin keskiolutta R-kioskeihin. Vaatimuksen totetutumista pidettiin vain kuvitelmana.
Katsele ja kuuntele

Mämmistä voi myös tykätä

3 videoleikettä

Alunperin länsisuomalainen perinneherkku vaatii tuntikaupalla aikaa valmistuakseen. Lopputulos herättää monenlaisia tunteita. Mämmiä sekä vihataan että rakastetaan.
Katsele ja kuuntele

Onko voi vaarallista?

1 videoleike

Onko voi muka vaarallista, ihmettelevät laitumella märehtivät lehmätkin.
Katsele ja kuuntele

Tori - jokamiehen ruoka-aitta 1938

1 videoleike

"Jo varhain aamulla pitää kaiken olla valmiina, kun helsingittäret suuntaavat tyhjine kasseineen aamukävelynsä torille, aivan kuten heidän äitinsä ja isoäitinsäkin tekivät", alkaa vuonna 1938 valmistunut reportaasi tori- ja hallikaupasta Helsingissä.
Katsele ja kuuntele

Johansson syö 37 kananmunaa

1 videoleike

Ahvenanmaalainen oli epäillyt, ettei kukaan syö 35:tä kananmunaa varttitunnissa. Raumalainen kadunlaskija osoitti väitteen vääräksi.
Katsele ja kuuntele

Perheenemännän työviikko harkiten helpommaksi

1 videoleike

Selviytyminen viikon työnpaljoudesta vaatii perheenemännältä kokonaissuunnitelman. Myös tilikirjaa on viimeistään nyt syytä opetella käyttämään.
Katsele ja kuuntele

Karamellien ihmemaa 1966

1 videoleike

Vuodelta 1966 peräisin olevassa, upeasti säilyneessä värifilmissä pistetään suu makeaksi Fazerin makeistehtaalla silloisessa Helsingin maalaiskunnassa.
Katsele ja kuuntele

Hellaksen herkkuja

1 videoleike

Fennada-Filmin herkullinen värielokuva vie katsojansa makumatkalle Hellaksen karamellitehtaalle. Maamme korkeasta makeisverosta huolimatta karamellit maistuvat suomalaisille.
Katsele ja kuuntele

Keskiolut ruokakauppoihin Ylikiimingissä?

1 videoleike

Ylikiimingissä on päätetty pitää kunnallinen neuvoa antava äänestys siitä, pitäisikö keskiolut vapauttaa ruokakauppoihin. Katugallupissa kysytään, onko keskiolut edes alkoholijuoma.
Katsele ja kuuntele

Salmiakkikossu pois kaupoista

2 videoleikettä

Perinteiseen koskenkorvaan sekoitettu salmiakki maistui suomalaisille 1990-luvulla liian hyvin, ja tuote vedettiin pois Alkon hyllyiltä.
Katsele ja kuuntele

Mikä on nälkälakkolaisen mieliruokaa?

1 videoleike

Vietnamin sotaa vastustettiin Esplanadin puistossa kesällä 1966 ryhtymällä nälkälakkoon. Mielenosoittajien aatemaailmaa enemmän kiinnostivat lakkolaisten lempiruoat.
Katsele ja kuuntele

Makupaloja juhlapöytään

2 videoleikettä

Makupaloissa valmistetaan monenlaisia ruokia ja juomia loppuvuoden suuriin juhliin.
Katsele ja kuuntele

Tietoisku: Peruna

1 videoleike

Ensimmäisen luokan ruokaperunassa saa olla kuusi prosenttia viallisia mukuloita ja vain kaksi prosenttia täysin viallisia perunoita.
Katsele ja kuuntele

Kaali - peltojen superfood

1 videoleike

Keriviä kaaleja on viljelty Euroopassa jo parinvuosituhannen ajan. Kaali, erityisesti keräkaali on ollut monissa maissa tärkein viljelty vihannes, ja kaalin tärkeydestä kertonee sekin, että kasvimaita kutsuttiin ennen kaalitarhoiksi.
Katsele ja kuuntele


Hae Elävästä arkistosta

Yllätä itsesi

Elävän arkiston nettiradio

Elävä arkisto -visa

Elävä arkisto Facebookissa

Elävä arkisto Twitterissä