Elävä arkisto / Arkivet / Fakta och fritid /
Miljön och vi
1948-2011
Hur skall man ta vara på natur och miljö? Och hur har man tänkt förr? I Arkivet kan man blicka tillbaka och tänka framåt.
Sedan 1990-talet har diskussionerna kring växthuseffekten och klimatuppvärmningen gått heta.
De extrema väderfenomenen, stormarna och regnen tyder enligt forskare på en uppvärmning av klimatet. Klimatskeptikerna menar att det bara är fråga om naturliga växlingar. Men att glaciärerna smälter råder det ingen tvekan om.
På 2000-talet har klimatuppvärmningen och energifrågorna kommit med i den politiska debatten. Hur har man förr sett på miljöfrågor och klimatförändringar? Hur har den tidens aktivister försökt rädda naturen? Och vad kan vi göra för att rädda vårt klot?
Text: Ida Fellman
NYCKELORD: energi, klimat, klimatförändringar, kärnenergi, miljöaktivism, naturskydd, solenergi, vattenkraft, vindkraft, väderlek, växthuseffekt
Se och lyssna
Påverkade kärnvapenproven klimatet 1961?
1 videoklipp
- Kärnvapenprov påverkar på inga villkor klimatet, svarar professor Erik Palmén uppe på Porthanias tak i Helsingfors.
Se och lyssna
Earth Hour - för miljön
1 videoklipp
Genom en enkel handling – att släcka lampor och icke-nödvändiga elektriska apparater för en timme - kan du hjälpa klimatet.
Se och lyssna
Miljöreportage: Finska viken
1 videoklipp
1989 gjorde redaktör Greger Grönqvist ett program om Finska vikens mående. Han besökte Leningrad, Estland och Aspö, och talade med många experter. Här får vi se hårresande bilder och höra skrämmande fakta.
Se och lyssna
Hur mår djur och växter i Östersjön?
2 videoklipp
Fiskodling, övergödning, avfall. Vad åstadkommer algblomning?
Se och lyssna
Ville Komsi och Koijärvirörelsen
1 videoklipp
Koijärvirörelse var en del av den tidiga miljöaktivistismen i Finland. Här intervjuas en av medlemmarna, Ville Komsi.
Se och lyssna
Oljekris ger färre tv-program?
1 videoklipp
Oljekrisen 1973 påverkade alla finländare. Medborgarna var tvungna att spara energi. Också det onödiga tv-tittandet sattes under lupp.
Se och lyssna
Ung på 1980-talet
1 videoklipp
Att vara ung på 1980-talet var inte lättare än att vara ung nu. Man var tvungen att tänka på hela den globala världen och universum då man funderade på framtiden.
Se och lyssna
Björn Wahlroos om kärnkraft och tillväxt
1 videoklipp
Det är klart man måste ha flera kärnkraftverk till för att tillväxten skall öka, menar professor Björn Wahlroos 1985.
Se och lyssna
Kärnkraften i Finland
1 ljudklipp och 9 videoklipp
Finlands första kärnkraftverk öppnades i Lovisa 1977. I kärnkraftverket finns nu två reaktorer. Finlands andra kärnkraftverk ligger i Olkiluoto. Där håller man 2010 på att bygga en tredje reaktor.
Se och lyssna
Dykare i sopor
2 videoklipp
Skulle du äta mat som hittas i en allmän kompost? Vissa har en livsstil som går ut på att ta tillvara mat som andra slängt.
Se och lyssna
Grön sak - veganism i Svenskfinland
2 videoklipp
I mitten av 90-talet blev djurrättsaktivism ett uppmärksammat fenomen i Finland. Pälsfarmer utsattes för attacker och allt fler ungdomar anslöt sig till rörelserna. Också veganism blev populärt vid sidan om djurrättsaktivismen.
Se och lyssna
Ekologisk odling i Nagu
1 videoklipp
Lärarparet Andrén ärvde Benitas barndomshem i Kirjais, Nagu. Nu tillbringar de hela sin fritid där med att odla en massa miljövänliga produkter. Aagot Jung tillbringar en underbar dag på gården.
Se och lyssna
Hur skall vi få ett renare hav?
4 videoklipp
Vem bör göra vad för att våra hav skall bli renare? Skall man förbjuda regnbåge i skolköken? Eller gödsel på åkrarna? Eller är allt Rysslands fel?
Se och lyssna
Vems är Helsingfors?
1 videoklipp
Vad händer med Helsingfors? Gamla hus rivs och trängs ut av kontor, parkeringsplatser och bilar. Vart flyttar människorna?
Se och lyssna
Översvämningar i Helsingfors 1948
1 videoklipp
I september 1948 åstadkom höstregnen stora översvämningar i Helsingfors centrum. Människor vadade och cyklar och bilar girade fram längs kullerstenarna på Esplanaden.
Se och lyssna
Köp och släng - moderna och farliga köpcenter
1 ljud- och 1 videoklipp
De moderna snabbköpen och köpcentren med färdigt förpackade produkter är farliga, eftersom allting är så lättillgängligt. Man köper onödiga produkter och skapar avfallsberg. Här informeras konsumenten.
Se och lyssna
Askmoln lamslog flygtrafiken
3 videoklipp
Askan från ett vulkanutbrott på Island lamslog hela den nordeuropeiska flygtrafiken i mitten av april 2010.
Se och lyssna