Elävä arkisto / Kotimaa / Luonto ja eläimet / Viikon luontoääniä /
Kanalinnut
OBS: Tillfälligt tekniskt avbrott. Prova att ladda om sidan eller kom tillbaka om en stund. Tilläggsuppgifter. Om du använder Arkivet utanför Finland kan du kontrollera om klippet på grund av våra kontraktsvillkor endast är tillgängligt i Finland. Detta står i så fall i artikeln.
NOTE: Our service is experiencing temporary technical difficulties. We are sorry for the inconvenience, please try again after a while or try to refresh the page. Some videoclips are only available in Finland due to the terms of our agreements (possible limitations are mentioned in the article).
Kanalintujen lahkoon kuuluvilla aitokanoilla ja metsäkanoilla on tukeva vartalo, vahva kaula ja lyhyt, paksu nokka. Metso on suurin kanalintumme ja sen voi kohdata koko maassa. Suomessa Riekkoja tavataan eniten pohjoisessa ja teeriä taas etelässä.
Metso suosii vanhoja tai keski-ikäisiä, mahdollisimman luonnonmukaisia metsiä. Soidintelevat Metsokukot kerääntyvät 10–30 koiraanryhmissä parhaille soidinpaikoille vuodesta toiseen ja päästelevät hiovan napsauttelevia ääniä.
Peltopyy suosii laajoja peltoaukeita, avaria rikkaruohokenttiä, tulvaniittyjä ja metsäsaarekkeiden reunoja. Sen ääntely on terävää kirkaisemista, jota kummatkin sukupuolet voivat laulaa.
Riekko suosii pohjoisen puoliavonaisia maastoja, joista löytyy talvisin pajun- ja koivunsilmuja syötäväksi. Riekkokoiras on äänekäs keväällä ja alku kesällä.
Teerien pesät sijaitsevat taimikoissa, hakkuilla ja metsiköissä. Soidinaikaan teeri on helppo huomata, pulisevien koiraiden keräännyttyä hakkuualuille, järvien jäille, pelloille tai soille.
Tekstit: Outi Heinonen
AVAINSANAT: hakkuuaukea, kanalinnut, kirkaisu, koiras, linnut, luonto, luontoääniä, maasto, metso, peltoaukea, peltopyy, riekko, soidin, soidinaika, soidinpaikka, taimikko, teeri, ympäristö, ääntely
Sisältötiedot
ALKUPERÄISEN OHJELMAN OTSIKKO:
Luontoääniä.
Radio Suomi
OHJELMAN TEKIJÄT:
Ääni: Veikko Neuvonen
Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta
- Risto A. Väisänen, Esa Lammi & Pertti Koskimies 1998. Muuttuva Pesimälinnusto.
Kuva: Pentti Kallinen 2001, Teerikukko
Aiheeseen liittyviä linkkejä
Internet
Julkaistu 22.04.2009