Elävä arkisto / Musiikki / Iskelmä /
Esa Pakarinen oli rillumarein ruumiillistuma

Esa Pakarinen (1911-1989) nousi kansansuosikiksi 1950-luvun rillumarei-elokuvien tähtenä ja kansanomaisten iskelmärallien esittäjänä. Hänen klassikkohahmojaan olivat hampaaton hanuristi Severi Suhonen, ikäneito Impi Umpilampi ja lapsenomainen antisankari Pekka Puupää.
Rääkkylässä 9.2.1911 syntynyt Feeliks Esaias Pakarinen aloitti muusikonuransa joensuulaisen Keskiyö-tanssiorkesterin hanuristina vuonna 1930. Viihdyttäjän toimi jatkui sota-aikana ja sen jälkeisillä ohjelmakiertueilla.
Ratkaisevaa oli lyöttäytyminen kimppaan kiertuekaverin, tekstinikkari Reino Helismaan kanssa. Toimiva yhteistyö johti kaksikon myös menestyksekkäälle elokuvauralle.
Murrehuumorin ja maalaisaiheisen kupletin perinne näkyi suuressa osassa Pakarisen elokuvarooleja ja levytyksiä. Hänen hahmonsa eivät kuitenkaan olleet vanhojen kuplettien kuvaamia maalaistolloja, vaan kansanomaisella neuvokkuudellaan pärjääviä jätkäsankareita, kuten tutkija Vesa Kurkela on huomauttanut.
Suosiota riitti koko 1950-luvun. Kun televisio 1960-luvulla teki iltamaesiintyjät ja suomifilmin kulta-ajan tähdet työttömiksi, Pakarinen turvasi leipänsä esiintymisillä tavarataloissa ja valintamyymälöissä. 1970-luvulla hän teki paluun myymällä kultalevyn verran savoksi laulettua rokkia - nahkatakki niskassa ja farkut jalassa.
Esa Pakarinen jatkoi esiintymisiä ja levytyksiä miltei elämänsä loppuun saakka. Kaikkiaan hän ehti levyttää elämänsä aikana 251 kappaletta, joista klassikoiksi ovat jääneet mm. Suhmuran Santra, Lentävä kalakukko, Hullu hanuri, Kylymässä mualimassa ja Kuti-kuti-kut.
Teksti: Jukka Lindfors
Äänestä Esa Pakarisen parasta biisiä
AVAINSANAT: huumori, iskelmälaulajat, iskelmät, kupletit, musiikki, muusikot, näyttelijät, pohjoiskarjalaiset, pohjoissavolaiset, rillumareielokuvat, rillumareimusiikki, rääkkyläläiset, savolaiset, varkautelaiset
Katsele ja kuuntele

Esa Pakarinen haastattelussa 
1 audioleike ja 2 videoleikettä
Esa Pakarinen oli taitava hanuristi, joka tuli kuitenkin tunnetuksi ennen kaikkea kupletisti Severi Suhosena ja Pekka Puupäänä. 75-vuotisohjelmassa paljastuu, riittääkö Suomessa huumoriksi savonmurre ja tekohampaiden riisuminen.
Katsele ja kuuntele

Esa Pakarinen: Hullu hanuri
1 videoleike
Esa Pakarinen kertoo tarinan haitarista, joka sekosi. Yrittipä instrumentin upottaa meren syvyyksiin tai polttaa tuhkaksi, se ei lakannut soittamasta itsekseen älytöntä melodianpätkäänsä.
Katsele ja kuuntele

Esa Pakarinen: Joensuun Elli
1 videoleike
Rakastetun Joensuun Ellin levytti ensimmäisenä kappaleen säveltäjä Jorma Ikävalko. Romanttinen kupletti on tullut tunnetuksi myös Tapio Rautavaaran ja Esa Pakarisen versioina.
Katsele ja kuuntele

Esa Pakarinen: Lentävä kalakukko
1 videoleike
Lentävä kalakukko on Esa Pakarisen tunnetuimpia kupletteja. Sen inspiroimana syntyi myös samanniminen elokuvakomedia vuonna 1953.
Katsele ja kuuntele

Esa Pakarinen: Rovaniemen markkinoilla
1 videoleike
Rovaniemen markkinoilla -filmin tunnussävelmän rehvakas kertosäe "rumarillumarei" antoi nimen kokonaiselle taidesuuntaukselle 1950-luvun Suomessa.
Katsele ja kuuntele

Esa Pakarinen: Suhmuran Santra
1 videoleike
Jatkosodan aikana kirjoitettu Suhmuran Santra perustuu tositapahtumiin. Kun lauluntekijä pyysi päästä tansseista saatille, hänen partnerinsa vastasi kuolemattomin sanoin: "Voi tokkiinsa, jalkojas siästä."
Katsele ja kuuntele

Neiti Impi Umpilampi esiintyy
2 videoleikettä
Naiseksi pukeutuminen on vahva perinne suomalaisessa näyttämö- ja elokuvakomiikassa. Monellakin tapaa vaikuttava vanhapiika Impi Umpilampi oli yksi Esa Pakarisen roolihahmoista Pekka Puupään ja Severi Suhosen ohella.
Katsele ja kuuntele

Pakarisen ja Theelin kiertuemuistoja
2 videoleikettä
Esa Pakarinen ja Henry Theel palaavat näyttämölle lemmenpari Huldana ja Kallena. Kaksikko muistelee samalla velmuilujaan 1950-luvun iltamakiertueilla pitkin poikin Suomea.
Katsele ja kuuntele

Pekka Puupää
1 videoleike
Pekka Puupää oli Esa Pakarisen tunnetuin elokuvahahmo. Puupää-elokuvat antoivat leiman kokonaiselle vuosikymmenelle: niitä tehtailtiin vuosina 1953-1960 peräti kolmetoista kappaletta.
Katsele ja kuuntele

Severi Suhonen: Kylymässä mualimassa
1 videoleike
Kylymässä mualimassa on yksi Esa Pakarisen tunnetuimmista levytyksistä. Se kuultiin myös Reino Helismaan muistokonsertissa vuonna 1979.
Katsele ja kuuntele

Severi Suhosen jenkka ja muita seikkailuja
3 videoleikettä
Severi Suhonen, hampaaton hanuristi Ala-Tölviöstä, oli Esa Pakarisen kestävin henkilöhahmo. Severi teki Esan kera keikkaa aina sotienjälkeisistä vuosista pitkälle 1980-luvulle asti.
Katsele ja kuuntele

Isä ja poika Pakarinen
5 videoleikettä
Mitä siitä syntyy, kun kaksi sukupolvea Esa Pakarisia päästetään studioon lastenohjelmaa tekemään? Parasta katsoa itse.
Katsele ja kuuntele

Esa Pakarinen: Poranek-valssi
1 videoleike
Esa Pakarinen haaveili harmonikkataiteilijan urasta, mutta koulutuksen puute esti tien taidemuusikoksi. Itseoppineesta haitaristista kehittyi kuitenkin taitava soittaja, kuten leike vuodelta 1967 todistaa.
Katsele ja kuuntele
Tietolaatikko
- Vuosikymmenen lopulla vanhat rillumarein sankarit nousivat uuteen arvoon myös mm. Peter von Baghin tv-dokumenteissa ja teemakonserteissa. Maarit Niiniluodon Pakarisesta tekemä elämäkerta julkaistiin vuonna 1980.
- Ylen Satumaa-sivusto (yle.fi/satumaa) etsii Esa Pakarisen satavuotissyntymäpäivän kunniaksi hänen parasta levytystään. Äänestys alkaa 31.1.2011 ja päättyy 21.2.2011.
Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta
- Pekka Jalkanen - Vesa Kurkela: Populaarimusiikki. Suomen musiikin historia. WSOY 2003.
- Maarit Niiniluoto: Esa Pakarinen - Hanuri ja hattu. WSOY 1980.
Aiheeseen liittyviä linkkejä
YLEn www-sivustot
Internet
Julkaistu 04.02.2011